10 alimente care iţi pot salva viaţa

• publicat la: 17 iulie 2010
10 alimente care iţi pot salva viaţa

Dacă cineva ne-ar fi spus in urmă cu câţiva ani că putem preveni cancerul cu seminţe de orz, napi şi cartofi noi, sau că am putea calma o durere de stomac cu un praf de ghimbir, in loc să dăm fuga in cămara cu alimente pentru un tratament, am fi zis că glumeşte. Cercetătorii americani au făcut o listă a alimentelor care iţi pot salva viaţa. Uimitor, printre ele se numără câteva despre care şi bunicile noastre ne spuneau că fac minuni.

Migdalele

Dacă obişnuiai să le ronţăi doar pentru că ţi se pareau mai gustoase decât arahidele şi fisticul, acum ai motive mult mai serioase să-ţi faci provizii. Mici dar pline de nutrienţi – printre care vitamina E, proteine, fibre şi câţiva antioxidanţi importanţi – migdalele reduc riscul de Alzheimer, fiind un aliat de nădejde in curele de slăbire şi in tratamentul afecţiunilor cardiace.

Orzul

Dintre toate cerealele, orzul conţine cel mai ridicat conţinut de fibre, vitamina E, vitaminele B şi antioxidanti. In plus, conţine beta-glucan, o clasă de polizaharide celebră nu doar pentru faptul că ajută la scăderea colesterolului, ajutându-ne să preintâmpinăm bolile cardiace, ci şi pentru faptul că este un adjuvant foarte bun in tratamentul cancerului. Poţi incepe să trăieşti mai sănătos chiar de mâine dimineaţa: inlocuieşte fulgii de porumb cu un musli de cereale care să includă şi seminţe de orz.

Cafeaua

Băută cu măsură, cafeaua poate face minuni pentru dispoziţia noastră. Pe lângă asta, cercetătorii au descoperit că licoarea cu care ne răsfăţăm dimineaţa poate reduce simţitor riscul declanşării diabetului de tip 2, jucând totodată un rol important in prevenirea Parkinsonului la bărbaţi.

Ouăle

Sunt o sursă excelentă de proteine şi au doar 75 de calorii; ştim asta din nenumăratele cure de slăbire pe care le-am ţinut. Bogate in fier, acid folic şi vitamina B8, consumul de ouă joacă un rol important in lupta impotriva obezităţii, reducând pofta de mâncare. Carenţa acestor nutrienţi este responsabilă pentru apariţia problemelor de vedere.

Strugurii

Despre proprietăţile curative ale strugurilor se pot scrie poveşti. In ultimul timp apar tot mai multe produse dermo-cosmetice pe bază de extract de struguri, asta in timp ce in provinciile din sudul Franţei există spa-uri de lux, vestite pentru tratamentele corporale pe bază de suc de struguri şi must. In ciuda acestui palmares, sunt multe cure de slăbire care ii exclud din meniu, pe motiv că ingraşă. Ce-i drept, au un continut ridicat de glucide, dar fiind vorba de zaharuri naturale, n-ar trebui să-ţi faci griji. Mai ales că vitaminele A si C pe care le conţine in cantităţi mari garantează creşterea sistemului imunitar.

Napii

Contin cantităţi mari de vitamina A şi C, potasiu, luteină şi zeaxanthin, un antioxidant foarte puternic care previne apariţia câtorva tipuri de cancer, precum şi cea a degenerării maculare. Găseşti napi in orice hipermarket, la raftul unde găseşti şi gulii.

Ghimbirul

Dacă nu esti o fană a preparatelor japoneze, stai departe de ghimbirul murat. Pentru a beneficia de calităţile curative ale acestui condiment iute-aromat, e de-ajuns să-l consumi măcinat, sub formă de praf. Are proprietăţi anti-inflamatorii, calmează balonările, stările de greaţă şi durerile provocate de artrită.

Nucile

Cei care au copilărit la ţară nu au cum să uite leacurile băbeşti obţinute din nuci sau din frunzele lor. Bunicile noastre erau la curent cu proprietăţile curative ale acestui fruct lemnos, bogat in vitamina E şi antioxidanţi: reduce colesterolul şi odată cu el, riscul de apariţie a bolilor cardiace.

Cartofii noi

Uşor de curăţat, uşor de fiert şi foarte gustoşi, cartofii noi – cunoscuţi in popor şi sub numele de „cartofi dulci” – au şi alte atuuri: conţin cantităţi importante de vitamina A şi C şi sunt bogaţi in fibre. Cercetătorii au descoperit că pot preveni bolile de inimă, precum şi cancerul de sân şi de prostată. Dă o fugă la piaţă când ai timp: suntem in plin sezon!

Uleiul de măsline

Recunoscut de secole ca un aliat al sănătăţii, uleiul de măsline, la fel ca toate celelalte grăsimi nesaturate, are actiune anti-inflamtorie, luptând impotriva bolilor de inimă şi cancerului. Ideal ar fi ca, in timp, să renunţi la uleiul de floarea soarelui şi să foloseşti ulei de măsline, in cantităţi mici, chiar şi la prăjit.

feminis.ro

Lasati un comentariu