Câţi bani trebuie să ai când pleci la mare. De la vacanţa low cost la concediul ministerial

• publicat la: 19 iulie 2010
Câţi bani trebuie să ai când pleci la mare. De la vacanţa low cost la concediul ministerial

Câţi bani trebuie să ai când pleci la mare. De la vacanţa low cost la concediul ministerial

Lume multă pe plajă, aglomeraţie la terase şi restaurante, maşini bară la bară: în fiecare weekend, litoralul românesc al Mării Negre se transformă într-un furnicar uriaş. În alţi ani, peste o sută de mii de turişti umpleau staţiunile de la mare, acum abia au fost 80.000 de persoane – cel mai mare număr de turişti înregistraţi în acest sezon estival la sfârşit de săptămână, potrivit unor date furnizate de Asociaţia Litoral-Delta Dunării. Sunt românii cu bugete de câteva sute de euro, cu bilete cumpărate din timp la preţuri de early booking ori pe ultima sută de metri, la ofertă „de criză” ori direct de la recepţie, care nu au decât două variante: ieftin şi mediu. Litoralul românesc îi atrage şi pe românii cu bani foarte mulţi, care nu ezită să plătească pe o noapte la un hotel luxos bugetul pe o săptămână al unei familii din prima categorie. Vă prezentăm trei tipuri de vacanţe pe litoralul românesc al Mării Negre, cu cazare, masă şi distracţie, calculate pentru o familie cu un copil timp de o săptămână.

Vacanţa „low cost”: în jur de 400 de euro

Cea mai ieftină formulă este cea în care nu trebuie să plăteşti nimic pentru cazare, cum este, de exemplu, vacanţa cu cortul pe plaja de la 2 Mai, unde camparea este gratuită. Trebuie însă să cheltui pe mâncare, pe băutură, dar şi pe transport. În total, bugetul „low cost” pentru o familie formată din trei persoane care călătoreşte cu trenul de la Bucureşti la Mangalia şi petrece şase nopţi la mare este de aproximativ 1.600-1.700 de lei (în jur de 400 de euro). Asta înseamnă trei mese pe zi pentru toţi trei la una din terasele din 2 Mai, cu tot cu băutura adulţilor, fără alte cheltuieli. Dimineaţa, cei trei pot mânca câte o omletă de 3,5 lei/porţie, cafea de 5,5 lei/ceaşcă şi ceai de 3 lei/ceaşcă, adică în total 24,5 lei. La prânz, ei pot alege un meniu fix, de 15 lei/persoană, bani pentru care primesc o ciorbă de perişoare şi o friptură de pui cu garnitură şi salată, adică 45 de lei. Se mai adaugă cina, adică încă 10 lei de persoană, respectiv 30 de lei pentru întreaga familie. Nu trebuie uitată berea, să zicem zece sticle pe zi, la un preţ de 4 lei, îngheţata copilului, de 2 lei/pachet, şi o sticlă de băutură răcoritoare, de 5 lei jumătatea de litru. Biletele de tren ale celor trei mai costă aproape 300 de lei. „În ciuda bugetului destul de mic, o asemenea vacanţă nu este neapărat aleasă de oamenii fără bani. Cei care merg cu cortul nu au ţinut niciodată cont de criză, mergeau şi înainte, merg şi acum”,  explică Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Vacanţă cu buget mediu

Costă cu cel mult 150 de euro în plus faţă de varianta ieftină, adică între 1.800 şi 2.300 de lei (430-547 euro). Cam atât plăteşte o familie dacă alege un hotel de două stele la un tarif de 120 de lei/noapte sau 210 de lei/cameră la trei stele din staţiunea Eforie Nord, timp de şase nopţi, cu mic dejun inclus. Cei trei trebuie însă să-şi mai asigure celelalte două mese: prânzul nu costă mai mult de 45 de lei pentru întreaga familie la aşa-numitele „împinge tava”, iar cina, în jur de 36 de lei. Se mai adaugă cele zece beri pe zi, la un preţ de 3 lei/pahar, ca şi îngheţata şi băuturile răcoritoare. Transportul – cu autoturismul propriu – costă încă aproximativ 180 de lei de la Bucureşti la Eforie. Preşedintele FPTR remarcă faptul că, deşi tarifele practicate de hoteluri şi de agenţii nu diferă foarte mult de la o staţiune la alta, nu acelaşi lucru se constată în cazul restaurantelor.

Concediul ministerial, peste 4.000 de euro

Cine vrea să se simtă ca un ministru trebuie să-şi permită să cheltuie 270 de euro pe noapte pentru o cameră dublă la un hotel de patru stele din Mamaia, cu totul inclus, de la mâncare preparată după cele mai rafinate reţete româneşti şi internaţionale până la piscină, fitness şi spa. Deşi confortul este pe măsura tarifului, nimeni nu-şi petrece concediul numai în hotel. La un club „de fiţe”, o cheltuială medie pe seară poate ajunge şi la 500 de euro, ţinând cont de faptul că 50 ml de whisky costă 40 de lei, toată sticla costă 100 de euro, iar rezervarea unei mese, chiar şi 300 de euro. În total, săptămâna de lux poate costa peste 4.500 de euro, calcul în care s-a inclus cazarea şi distracţia în club, timp de 6 nopţi dar şi drumul cu maşina de la Bucureşti la Mamaia

Casele de vacanţă ale politicienilor: Palma de Mallorca, Austria şi Monaco

Pe lângă „clasicele” vile la Snagov sau în apropierea litoralului românesc, politicienii români stau bine şi când vine vorba despre casele de vacanţă de peste graniţă. Şeful Transporturilor, Radu Berceanu, de exemplu, deţine din 1999 un apartament în staţiunea de vacanţă Cala Millor din Palma de Mallorca, pe care a dat 92.000 de euro. Unii preferă însă muntele, cum este cazul senatorului PSD Miron Mitrea, care deţine o casă de vacanţă de 160 de metri pătraţi în satul Seefeld din Austria, unde s-au desfăşurat o parte din probele de schi fond ale Jocurilor Olimpice de iarnă 1964 şi din 1976. Conform declaraţiei de avere, Mitrea a cumpărat-o cu 450.000 de euro. Ion Bazac, fost ministru al Sănătăţii, deţine la rândul său, alături de soţia lui, un apartament în Monaco.

gandul.ro

comentarii

de radu la 20 iulie 2010 - 06:43

astia de la pdl isi duc membrii partidului la mare gratis,trebuie sa plateasca doar transportul ceea ce e in jur de 200 ron. au cazare si masa,gratis in statiunea costinesti,interesati-va. Chiar mi se pare un subiect bun in timp ce tara e sub ape altii merg gratis,oare din banii cui? apropo nu sunt simpatizez cu nici un partid.

Lasati un comentariu