Preluarea Spitalului cu tot cu datorii.Cum comentaţi ?

• publicat la: 6 iulie 2010
Preluarea Spitalului  cu tot cu datorii.Cum comentaţi ?

Dezbaterea ultimelor două puncte, referitoare la preluarea Spitalului de către administraţia locală a iscat o adevarată furtună in Consiliul Local.

Consilierul Rusu Marius a deschis şirul intrebărilor care aveau să genereze adevărate tensiuni intre toţi cei prezenţi la şedinţă .Intrebarea, legată de data preluării spitalului, a fost adresată primarului care,  a participat joi,la o şedinţă cu cadrele medicale , pe tema preluării unităţii sanitare.

La şedinta dela Spital au fost abordate probleme legate de activitatea viitoare , de managementul instituţiei , probleme pe care le-am menţionat intr-un articol anterior.

Invocând legea 215, consilierul Ciută Ilie atrage atentia că,  fiind un for legislativ, Consiliul Local nu se subordonează  primarului,chiar dacă , in situaţia actuală, primarul conduce acest consiliu prin cei zece consilieri UDMR .

Acelaşi consilier propune primarului să se ocupe mai mult de managementul instituţiei primăriei care, in ultimul timp a acumulat multe datorii.

Prin participarea la acea şedinţă, fără a fi insoţit de niciun consilier local ,dă naştere la multiple supozitii legate de dorinţa preluării in mare grabă a Spitalului.

“ Suferinţa nu are nici culoare politică si nici etnie, domnule primar” a afirmat consilierul Ciută.

Primarul Kovacs, vizibil deranjat de afirmatii ,constată că “ imi caut prea mult de lucru, imi mănânc sănătatea şi pe voi nu vă interesează soarta spitalului, numai să băgaţi beţe in roate”. In continuare, domnia sa afirmă că nu se pot discuta măsurile in plen.

La intrebarea consilierului Papi legată de numirea noului director, Kovacs informează că un Consiliu de Administraţie al spitalului va fi numit de Consiliul Local iar acest Consiliu de Administraţie va numi noul manager.

Intervenţia  consilierului Gherasim intreţine atmosfera tensionată din sala de şedinţe . Gherasim afirmă că este indispus de aceste discuţii şi mai ales de faptul că primarul participă la o şedinta de lucru de la Spital fără a fi mandatat de Consiliul Local. Consideră că e total deplasată această atitudine a primarului şi sugerează  ignorarea culorii politice in favoarea unei activităţi constructive.

“ Regret aceste discuţii, Consiliul Local este forul legislativ şi primarul ar trebui  să execute hotărârile acestuia. Luaţi in zeflemea legea, indiferent dacă vă convine sau nu” incheie consilierul Gherasim.

Incercând să motiveze atitudinea adoptată joi, primarul afirmă că face parte din Comisia consultativă a spitalului şi declară că ” Eu sunt autoritatea locală”.

“La invitaţia directorului Goraş, am participat la acea şedinţă , unde am atras atentia asupra faptului că unii medici acordă concedii medicale nejustificate pentru persoane care depind de ajutorul social iar alţi medici fac concurenţă neloaială spitalului.”

Forumul German, prin consilierul Tempfli Vasile solicită explicaţii legate de datoriile spitalului şi de modalitatea  lor de achitare la preluarea spitalului.

Conform datelor furnizate de Spital  adminstraţiei locale, la data de 30.04.2010 datoriile către furnizori se ridică la 313.000 lei din care, cu termen de plată depăşit sunt 142.150 lei.

Lunar, cheltuielile cu personalul ajung la suma medie de 785.000 lei( aproape 8 miliarde lei vechi) , acestea cuprinzând de fapt cheltuieli cu bunuri şi servicii ( 220.000 lei/lună) cheltuieli de personal ( 565.000lei/lună) şi premiul anual aferent anului 2009 (312.000 lei).

Acelaşi raport menţionează că spitalul este in imposibilitatea de a demara procedurile de achiziţie publică de bunuri şi servicii deoarece sumele contractate cu CJ Satu-Mare acoperă necesarul de cheltuieli de personal şi cheltuieli cu bunuri şi servicii doar până in luna septembrie a anului in curs, fiind posibilă  apoi intrarea in blocaj general.

Suma efectiv contractată reprezintă doar 62,90% din suma propusă de spital.

Conducerea spitalului solicită reanalizarea bugetului pentru serviciile spitaliceşti astfel incât să se acopere decontarea serviciilor funcţie  de potenţialul instituţiei.

Cu alte cuvinte, se poate ajunge în situatia ivită la serviciul de evidenţa populaţiei şi creşă unde din lipsa fondurilor guvernamentale, bugetul local va fi solicitat pentru acoperirea acestor sume.

Acestea sunt şi motivele pe care consilierul Ciută le-a invocat când a propus o mai atentă analiză a situaţiei preluării spitalului , în speranţa preluării unui spital absolvit de datorii, pentru a porni la drum în condiţii optime.

Optimist din fire, primarul Kovacs afirmă că “nu va trebui să băgăm niciun ban la spital” dar la primul punct al şedintei tocmai a fost de acord cu achitarea salariilor a două departamente care nu sunt legate de primărie cu fondul de salarii.

Până şi reprezentantul prefecturii în teritoriu, Emil Petcu , la  acestă şedinţă a venit pregătit  cu legea 215, din care a dat citire unor paragrafe care să susţină intenţia primarului de a fi mandatat ca să semneze in numele consiliului local protocolul de predare-primire al spitalului.

Consilierii liberali au propus ca persoana mandatată de consiliu pentru a-i reprezenta pe consilieri  să fie şeful comisiei de urbanism, Papp Zsolt, consilier independent.

Menţionarea articolului 61 din legea 215, alin5  de către Emil Petcu este contracarată de consilierul Ciută prin articolul 37 din aceeaşi lege.

Cert este că  s-a încercat evitarea supunerii la vot a persoanei Papp Zsolt  şi pentru acesta s-a apelat la consiliere de către dna Sroth Clara, secretarul primăriei.

Fiind vorba de o persoană, votul  a fost secret, pe bileţele. Doar 4 voturi a obţinut independentul Papp, coaliţia UDMR-PD-L funcţionând impecabil, in ciuda divergenţelor de pe parcursul şedinţei.

Nu s-a ţinut cont nici de părerea consilierului Ovidiu Papi care a dorit ca acest protocol de preluare a spitalului să fie prezentat în prealabil consilierilor.

E trist că în interiorul consiliului local există grupuri formate strict pe culoarea politică şi nu se renunţă la aceste aspecte in favoarea unei colaborări strict in interesul cetăţeanului.

Afirmaţii de genul “ autoritatea locală sunt eu” ne duce cu gândul la Ludovic al XIV-lea , o persoană autoritară care afirma “ statul sunt eu” ce-i drept însă, in perioada anilor 1622.

Speram ca acea perioadă să fie arhivată  demult la capitolul istorie şi să nu mai fie nevoie să retrăim asemenea perioade.

Aş dori ca noi , presa, să nu mai fim nevoiţi “să mâncăm o pâine ‘din şedinţele de consiliu, după cum afirma Kovacs Eugen. Totul depinde de domnia sa, nu trebuie decât să poarte un dialog cu presa, cu toţi membrii consiliului , să nu ii catalogheze strict după culoarea politică sau etnie, ci după soluţiile pe care le oferă pentru dezvoltarea oraşului, să existe o transparenţă in activitatea administraţiei locale .

Daniela Ciută

comentarii

de jozsi p la 6 iulie 2010 - 19:44

liberalii de ce nu au propus dintre ei?Sunt cinci la numar.

de DAN la 6 iulie 2010 - 21:04

Probabil ca erau siguri ca nu primesc votul,dar oricum nici ZOLTI PAP nu este mai agreeat de ei(UDMR),desi ar putea sa le dea lectii de seriozitate ,corecttudine si consecventa.Pacat ca primarul nu comunica mai bine cu cei din Consiliu,ar avea mai mare castig de cauza.Poate invata si el sa comunice iar liberaliiar trebui sa nu fie chiar asa de orgoliosi sa mai cedeze si ei cateodata,asta doar pentru binele orasului.Intr-o administratie locala nu e voie sa se tina cont de putere si opozitie,de culoarea politica.Pacat de oamenii din acest oras care sunt afectati din cauza neintelegerilor dintre cei pe care i-au trimis sa le conduca orasul.Nu exista o sedinta fara divergente,dar oricum electoratul le noteaza in agenda electorala,vine el votul….

de clarvazatorul la 7 iulie 2010 - 21:39

Datorita viziunii extraordinara a primarului(dobandita in perioada cand era patron de elita) Careiul din 28 de miliarde datorie a ajuns la peste 250. Aloooo Careiul !!!!!!!! aude cineva ce spun !!!!!!!! Stiti ce inseamna pentru primaria Carei ca sa innapoieze 2-3 miliarde pe luna rata la banca ????????? Cu parere de rau dar inundatia pentru Carei vine peste 2-3 ani. Oare mai vrea cineva sa-l contracandideze pe Jeno polgar. Acu eu ce sa fac, evident emigrez.
Astept cu nerabdare primele miscari ale Primasului la spital.

de daciafan la 8 iulie 2010 - 21:07

am vazut sedinta la tv,jale…

de pac pac la 9 iulie 2010 - 10:56

va fi o afacere buna pntr…cei de la cond. orasului nu conteaza cate datorii are spitalu bani care vor veni vor fi furati

de daciafan la 9 iulie 2010 - 14:46

dl primar era JIGNIT profund de lipsa de incredere pe care i-au aratat-o o parte din consilieri
cred ca sufera de sindromul “betia puterii”

de Marin Maria la 11 iulie 2010 - 08:18

Preluarea spitalului cu datorii? Pai Primaria nu isi poate plati datoriile acumulate de propria institutie ! Interesanta “graba” primarului de a prelua spitalul! Miroase a ceva putred, nu cred in constiinciozitate si dorinta de face ceva din partea primarului.El face ceva in genul daca voi nu ma vreti, eu va vreau.Il doare undeva de consilieri!

de Costy la 11 iulie 2010 - 14:34

Consilierii UDMR voteaza ca oile, la gramada.

de cetat-Bula la 16 iulie 2010 - 04:54

nea Traiane gura de aur,nu-i ciuruiesti un pic?
ca astia ne ciuruie pre noi;;;

de infirmierul la 16 iulie 2010 - 09:45

voi stiti ce se intampla la acest spital? sunt posturi care nici nu ar trebui sa existe.competenta este de domeniul trecutului.medicii se mananca unii pe altii.ce face de ex asistenta principala Lia Deliu? se ocupa numai de cafele si protocoale.

de asta e culmea la 16 iulie 2010 - 17:44

deci asta e chiar culmea, deci vrei sa mergi sa iti faci o analiza de sange iti cere sa platesti, iar cu trimitere de la doctor te stergi cu ea la fund !!! dar pana unde dracu o sa mearga prostia asta? adica omult, salariatul, bugetarul sau oricare altul isi plateste contributia la cnas si asta primeste in schimb?! pai atunci mai bine mergi la o clinica privata si iti faci acolo analize, ca macar daca dai bani aia se poarta cu tine ca si cum ai fi rege. oricum e o mare nesimtire ceea ce au facut probabil cei de la conducere. se zvoneste ca spitalul si policlinica au uitat sa faca contract cu cnas-ul, voi unde ati mai vazut lucruri de genu asta? parca in romania, nu?

de Compy la 20 iulie 2010 - 17:01

” parca in romania, nu?” nu in Romania noastra ci in spitalul condus de incompetenti portocalii cu nepotismul si clientelismul la capatai.

de Compy la 20 iulie 2010 - 17:02

daca tot ne platim consultatiile atunci de ce arata POLICLINICA atat de distrusa si cu mobilier de pe vremea razboiului? Ia sa intrebam CONDUCEREA ?

de fost alegator udmr la 23 iulie 2010 - 08:59

Udmr-ul are acelasi rol distructiv ca si Partidul Liber Democrat din Ungaria. Inca putin si va avea aceeasi soarta pentru ca isi bate joc nu numai de cetateni dar si de proprii alegatori. Intr-adevar voteaza ca oile si in politica procedeaza ca doamnele de pe marginea drumului. Deja mi-e scarba de ei.

Lasati un comentariu