Supe de vară preparate fără foc
Dacă ai poftă de o supă răcoritoare in zilele caniculare, cele nepreparate termic sunt o varianta extrem de rapidă, delicioasă şi plină de nutrienţi. Inspiră-te din aceste reţete şi creează combinaţiile tale preferate in doar 5 minute!
Deoarece este esenţial să consumăm in fiecare zi o varietate de legume, de obicei ne gândim că singura solutie pe care o avem la indemână este o salată de diverse crudităţi.
Este mai mult decât binevenită şi răcoritoare, insă in cazul in care ai poftă de ceva cremos care să-ţi incânte papilele gustative cu arome perfect imbinate, supa preparată fără foc este solutia potrivită.
- Este uşor de preparat;
- Nu ai nevoie decât de 5 minute din timpul tău pentru a o prepara;
- Este uşor de transportat şi la serviciu;
- Este plină de vitamine şi minerale;
- Incluzi mai multe legume şi verdeţuri in planul tău de meniu.
Reguli de bază in prepararea supelor
Cunoscute şi sub denumirea de supă rece, supa crudă sau supa raw, aceste combinaţii de legume amestecate la blender pot fi „gătite” extrem de uşor şi rapid. In plus, nefiind fierte, legumele şi verdeturile isi păstrează calitatea nutritională intactă, astfel că organismul tău are asigurat necesarul de vitamine şi minerale. Poti să faci orice combinatie de legume de sezon, tinând cont de preferintele tale, insă inainte de a incepe treaba află ca sunt câteva reguli de bază de care trebuie să ţii cont dacă iţi doreşti o supă rece delicioasă.
Există 6 ingrediente care reprezintă baza pentru orice supă raw:
legume apoase şi/sau legume cu frunze verzi: roşii, zuchini, ţelină, ardei roşu, salata verde, spanacul. Un truc: nu amesteca foarte multe legume verzi sau roşii. De exemplu o singură roşie şi un pumn de frunze de spanac sunt echilibrate pentru a obtine o culoare verde intensă;
apa, pentru că nu vrei ca supa să iasă un fel de piure sau dressing pentru salate. De asemenea, apa va atenua puţin aromele, pentru ca ele să nu fie foarte concentrate;
zeama de citrice (lămâie, lime sau portocala) care accentuează aromele şi oferă un gust usor acrişor;
sare de mare;
condimente: poţi să alegi verdeţuri, curry, usturoi, ceapă;
grăsimi, insă din cele sănătoase: poti să foloseşti o jumătate de avocado sau 1 lingura de ulei de măsline sau diverse nuci şi seminţe inmuiate in prealabil in apă.
Supă rece de legume – gazpacho (2 porţii)
Reţeta originală de gazpacho include pâine mai uscată, roşii, castraveţi, ardei, usturoi, ulei de măsline, oţet din vin, sare şi ceapă, uneori. Insă, o putem modifica şi imbunătăţi in funcţie de preferinţele noastre.
Ingrediente
2 roşii
1 castravete de grădină curăţat de coajă
1 căţel de usturoi
1/2 ardei
apă rece, in funcţie de consistenţa dorită
sare, piper
2 linguri ulei de măsline;
1 lingură oţet din vin sau zeamă de lămâie;
puţina ceapă (opţional)
roşii uscate la soare, hidratate in prealabil in apă (opţional)
Se pun in blender toate ingredientele şi se amestecă până se obţine consistenţa dorită. Taie cubuleţe de avocado şi roşii, aşază-le intr-un bol şi toarnă supa deasupra. De asemenea, poţi tăia şi cubuleţe de pâine mai veche şi uscată şi să presari deasupra verdeţurile care-ţi plac.
Supă rece de castraveţi şi mărar (2 porţii)
Răcoritoare şi delicioasă.
Ingrediente
1 -2 castraveţi, curăţaţi de coajă
2 bucăţi de ceapă verde sau puţină ceapă uscată
mărar proaspăt
1 lingură zeamă de lămâie
1/4 linguriţă sare de mare
1/2 cană seminţe de cânepă (conţin proteine, vitamina E, acizi graşi esenţiali, magneziu)
1/2 cană apă
2 linguri ulei de măsline.
Se amestecă toate ingredientele in blender până se obţine consistenţa dorită. Se presară deasupra ulei de măsline şi mărar. Dacă nu ai seminţe de cânepă le poţi inlocui cu o jumătate de avocado.
topsanatate.ro