Dieta în timpul radioterapiei

• publicat la: 23 septembrie 2010
Dieta în timpul radioterapiei

Deoarece organismul pacientului cu cancer este foarte solicitat este recomandat ca în timpul radioterapiei să se urmeze un regim alimentar. Ce trebuie să consumi?

Dieta trebuie să fie bogată în calorii, proteine de calitate superioară, însă fără excese de dulciuri şi grăsimi, după cum precizează specialiştii în Ghidul Pacientului Oncologic apărut de curând. Un avertisment este adresat persoanelor care sunt supraponderale sau obeze: să nu urmeze nicio cură de slăbire în această perioadă, ci să stabilească împreună cu medicul nutriţionist un plan de meniu.

Alimentele indicate

Proteinele de calitate superioară le găseşti mai ales în carne, produsele lactate şi ouă. Singurele surse vegetale de proteine sunt ciupercile. Numai medicul poate să îţi spună despre modalitatea de gătire, deoarece va ţine cont de toleranţa digestivă şi de particularităţile cazului tău. Iată ce trebuie să consumi:

  • supa de carne, rasol, perişoare, carne la cuptor
  • iaurt, caş, brânză dulce, telemea, caşcaval proaspăt, urdă
  • ouă fierte, spumă de albuş, ouă în diverse preparate.

Făinoasele recomandate: paste, pâine, orez, griş.

Legumele recomandate: toate, fără restricţii, însă la tumorile de natură digestivă trebuie consumate doar fierte şi să excluzi leguminoasele (mazărea, fasolea, lintea), înlocuindu-le cu cele cu celuloză fină (dovlecel, conopidă, avocado).

Fructele recomandate: toate, în funcţie de toleranţa fiecăruia. Sunt esenţiale în meniul tău zilnic care trebuie să conţină cel puţin 300 de grame de fructe.

Cu dulciurile
nu trebuie să exagerezi şi să le eviţi mai degrabă pe cele din comerţ.

Grăsimile recomandate sunt: untul, smântâna, uleiul de măsline.

Nu uita de apă! Trebuie să bei zilnic 2 litri de apă, iar vara chiar şi 3 litri.

Dacă faci radioterapie la abdomen şi pelvis …

Trebuie să ai o dietă echilibrată, să iei 5 mese pe zi porţionate. Iată care este lista alimentelor indicate, potrivit specialiştilor oncologi:

  • lapte doar în preparate – iaurt proaspăt, brânză de vaci, caş, şvaiţer, brânzeturi nefermentate
  • carne fiartă, înăbuşită, friptă, la cuptor, peşte rasol, peşte în pergament
  • ouă doar în preparate sau ca spumă de albuş
  • pâine prăjită
  • făina va fi limitată la sufleuri, budinci, aluaturi, dar fără drojdie şi foietaj
  • legumele doar fierte, pasate ca pireuri, soteuri, sufleuri. Trebuie să excluzi cartofii şi leguminoasele (mazărea, lintea, fasolea)
  • fructe sub formă de gelatină din sucuri, piureuri, fructe coapte, banane
  • dulciuri – gelatine, biscuiţi uscaţi, pişcoturi, tarte cu fructe
  • fără margarină, dar poţi să consumi unt şi ulei vegetal
  • ceaiuri de mentă, muşeţel, măceşe, cafea neagră slabă
  • condimente ca cimbru, dafin, verdeţuri aromate, scorţişoară
  • supe creme de legume, borş de legume, supă de carne, borş de carne.

3 metode de tratament principale în cancer

Trebuie să ştii că există trei metode principale de tratament
1. chirurgia
2. radioterapia
3. tratamentul medicamentos (de exemplu chimioterapia sau terapia citostatică, hormonoterapia).

Trebuie să ştii despre radioterapie

  • radiaţiile ionizate din timpul radioterapiei distrug celulele tumorale
  • reduce riscul unei recidive, în cazul în care s-a intervenit chirurgical
  • în timpul radioterapiei, un fascicul sau mai multe de radiaţie este direcţionat prin pielea pacientului în zona tumorii
  • se administrează zilnic mici doze de radiaţie, 5 zile pe săptămâna pe o perioadă de câteva săptămâni
  • celulele sănătoase din vecinătatea tumorii sunt afectate şi ele
  • pot să apară efecte secundare – înroşirea pielii, diaree, jenă dureroasă la înghiţit.

Topsanatate.ro

Lasati un comentariu