Economia ar putea scădea şi anul viitor

• publicat la: 28 septembrie 2010
Economia ar putea scădea şi anul viitor

PIB-ul se va contracta mai mult în acest an, iar în 2011 va fi aproape de nivelul din 2010, crede Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. O scădere economică mai mare decât cea estimată de guvernanţi – şi anticipată de economişti – ar presupune inclusiv modificarea ţintelor de deficit bugetar.

O contracţie economică de 1,9% în acest an, aşa cum arată prognozele guvernamentale, s-ar putea dovedi prea optimistă, potrivit lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Opinia oficialului băncii centrale este în linie cu cea a analiştilor economici chestionaţi, în mai multe rânduri, de „Adevărul”. În plus, potrivit lui Croitoru, nici anul viitor PIB-ul nu va fi semnificativ diferit faţă de cel înregistrat în acest an.

Ţinte nerealiste

O scădere economică mai mare decât prognoza ar presupune inclusiv modificarea ţintelor de deficit bugetar. Reamintim că până în 2012 România trebuie să-şi ajusteze diferenţa dintre încasările şi cheltuielile statului la sub 3% din PIB. Acest prag constituie unul dintre criteriile de aderare la zona euro, ţintă pe care România şi-a fixat-o pentru 2015.

„Ambele ţinte de deficit bugetar vor fi extrem de greu de atins şi nu cred că PIB-ul va fi semnificativ diferit anul viitor faţă de acest an”, a spus Croitoru, în cadrul unui seminar organizat de BNR. Premierul Emil Boc a transmis ieri că România ar urma să iasă din criză cu cel puţin şase luni mai târziu decât celelalte ţări.

Potrivit oficialilor BNR, deficitul bugetar în acest an ar putea fi cu 0,4% – 0,5% mai mare decât ţinta convenită cu FMI, iar acest lucru ar presupune menţinerea ajustării structurale. Însă, având în vedere că nivelul taxelor a atins nivelul maxim de suportabilitate, această ajustare nu poate veni decât din zona cheltuielilor publice. În plus, o scădere economică şi anul viitor ar obliga Guvernul la reduceri suplimentare în sistemul public.

Rezistenţă la limită

„Gradul de rezistenţă la orice fel de ajustare a crescut în 2009 şi creşte şi acum. Orice ajustare va fi supusă spre adoptare poporului român, dar va fi respinsă tot mai mult, pentru că se face o masivă infuzie de populism atât din partea politicienilor, cât şi – îmi pare rău să o spun – de media”, a adăugat Lucian Croitoru.

Anul 2012 este an electoral, iar corectarea derapajelor bugetare trebuie să se producă până atunci, au atras atenţia economiştii prezenţi la evenimentul BNR. „Dacă rămânem cu deficitul bugetar la 6% din PIB în următorii doi ani, scenariu căruia îi atribui o probabilitatea destul de mare, atunci datoria publică se va duce cel puţin la 44%-45% din PIB”, a spus Croitoru.

Adevarul online

Lasati un comentariu