Atenţie la Trichineloză !

• publicat la: 2 decembrie 2010
Atenţie la Trichineloză !

Inceputul lunii  decembrie coincide cu inceputul sacrificărilor de animale pentru masa de Crăciun.Potrivit unei vorbe din popor, cea mai bună legumă este carnea de porc,dar spre deosebire de legume, carnea poate fi infestată cu paraziţi ce duc la complicaţii severe odată ajunşi in organismul uman.

Pentru a vă putea bucura pe deplin de sărbătorile de iarnă , vă recomandăm ca in cazul in care sacrificaţi porci in gospodărie,  să duceţi mostre de carne  din animalul sacrificat la un laborator specializat în efectuarea de analize.

Un asemenea laborator , funcţionează in Carei, in incinta Pieţei agro-alimentare,  zilnic, intre orele 8 şi 15,00.

Examenul se  efectuează in maxim 15 minute şi costă 7 lei. Trichinoscopul este aparatul care pune în evidenţă prezenţa larvelor parazitului în probele de carne. Probele se recoltează din muşchi ( limbă, zona cărnoasă dintre două coaste ,muschiul care sustine ficatul ,etc), localizarea predilectă a larvelor. În majoritatea cazurilor boala nu se manifestă la porc prin semne clinice sesizabile, care să se constituie într-un semnal de alarmă pentru proprietar .

In această perioadă a anului ,programul  laboratorului se prelungeşte in funcţie de afluenţa solicitanţilor.

Colectivul de medici ce  işi desfăşoară activitatea in cadrul laboratorului este format din Druţas Mihai, Căpitan Ionel şi Gyene Elena.

“Avem mai multe persoane cu mostre de carne pentru analiză  din mediul rural decât din oraş  deşi in oraş se practică mai multe tăieri, totuşi oamenii nu conştientizează incă importanţa acestei analize”menţioneză pentru Buletin de Carei , dr.Gyenes Elena.

Riscurile consumului de carne de porc infestată cu trichineloză sunt deosebit de mari , putând cauza inclusiv decesul.Potrivit statisticilor, un singur animal infestat cu Trichinella Spiralis poate îmbolnăvi de trichineloză şi peste 100 de persoane.
Trichineloza este o boală comună animalelor şi omului, produsă de un parazit, Trichinella Spiralis, care trăieşte ca adult în intestinele animalelor sau omului şi ale cărui larve se localizează în musculatura striată. Atât parazitul cât şi larvele acestuia nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Porcii din gospodărie se pot îmbolnăvi dacă mănâncă şobolani infestaţi, resturi de carne de porc infestată şi nesterilizată, provenită din tăierile din gospodării, sau resturi de animale vânate, infestate.
De aceea, deţinătorii de porcine trebuie să cunoască că este interzisă creşterea porcilor pe gropile de gunoi şi păşunatul acestora alături de populaţiile de porci mistreţi sau de alte animale sălbatice receptive.
La om, boala apare în urma consumului de carne de porc domestic sau sălbatic, de urs, insuficient friptă sau fiartă. Preparatele crude, afumate sau sărate, produse din astfel de carne sunt, la rândul lor surse de infestare pentru om.
Simptomele prezentate de un om infestat cu Trichinella Spiralis sunt foarte asemănătoare cu cele produse de reumatism. De asemenea, pot apare stări similare celor gripale, afecţiunilor cardiace, renale sau alergice. Caracteristice sunt durerile musculare pronunţate, cauzate de larvele parazitului care se localizează în musculatura striată (inimă, diafragmă, limbă etc.)
Persoanele infestate trebuie să fie internate şi supuse urgent unor tratamente medicamentoase costisitoare. În cazul în care infestaţia este masivă se poate înregistra şi moartea persoanei respective.

Alternativa acestei variante periculoase este simplă şi la îndemâna tuturor crescătorilor de porci. Aceleaşi prevederi se aplică şi pentru carnea de porc mistreţ sau urs, care urmează a fi consumată ca atare sau intră în compoziţia unor produse, iar printre cei care nu le respectă şi au avut de suferit, se număra braconierii.

Efectuaţi analiza cărnii pentru fiecare animal  sacrificat ! Nu merită să riscaţi !

Daniela Ciută

comentarii

de virgula buclucasa la 3 decembrie 2010 - 13:52

Deja ma apuca si pe mine durerile musculare pronuntate cand citesc ca „Un asemenea laborator , funcţionează in Carei”. Cand vad virgula aia intre subiectul laborator si predicatul functioneaza, imi vine sa cred ca am fost infectat cu Trichinella Spiralis. In pofida avertismentului „Nu merita sa riscati!” de la finalul materialului, am simtit nevoia sa risc o infectare cu gramatica limbii romane.

de gabi la 3 decembrie 2010 - 14:26

@virgula buclucasa
tu esti inca la stadiul „clasele 5-8 romana intensiva”. lasa, va trece ceva timp, te vei maturiza, vei uita de profa de romana care te chinuie cu analiza morfologica si sintactica, si vei incepe sa vezi ideile din text, nu neaparat cum sunt scrise. pana atunci, copilarie fericita!

de pentru virgula buclucasa la 3 decembrie 2010 - 16:55

Ar trebui sa apreciati informatia si mai ales elanul D-nei Ciuta, investigatii,timp etc. (sper sa nu-i treaca acest elan,mai ales cand va citeste comenturile voastre de doi lei )parca D-na, ar fi eleva voastra iar voi, profesorii corectori,sunteti deja pemibili rau,ce aveti cu dumneaiei?Ce naiba atata ura si rautate in acest sat de barfitori si comentatori,care nu au alceva de facut decat sa se uite in curte altuia.Astept comentul tau virgula buclucasa,sper sa pui punct la comentariile tale de…sa nu zic de …caca…

Lasati un comentariu