Focar de trichineloză la Medieşu Aurit

• publicat la: 25 iulie 2011
Focar de trichineloză la Medieşu Aurit

La Spitalul Judetean de Urgente Satu Mare in acest week-end au fost aduse 21 de persoane cu febra, astenie, mialgii, edeme palpebrale, greturi si varsaturi. In urma investigatiilor acestora li s-a pus diagnosticul de toxinfectie alimentara cu trichinella spiralis.

Pacientii provin din comunitatea de rromi din Mediesu Aurit. Dintre acestia 13 sunt adulti si 8 copii cu varste cuprinse intre 3 si 54 de anii avand forme clinice de boala medie si usoara. Conform primelor date ale anchetei epidemiologice acestia au consumat carne neinvestigata prin examen trichineloscopic in urma cu aproximativ 10 zile la o pomana. In prezent pacientii sunt internati in cadrul SJU Satu Mare si se afla sub tratament intensiv.

O parte din pacienti se afla sub supraveghere medicala si tratament la Sectia de Boli Contagioase, in timp ce altii sunt internati pe Sectia Interne si Pediatrie. Avand in vedere ca din primele verificari au consumat carne infectata aproximativ 55 de persoane, focarul este in continuare in supraveghere si evaluare epidemiologica. Incepand cu data de 24.07.2011 toti bolnavii au fost investigati serologic (probele de sange au evidentiat valori semnificative care sustin diagnosticul de trichineloza) si in cursul zilei de luni se va efectua la DSP examenul serologic specific pentru infestare cu trichinella spiralis.

Datele statistice ale Directiei de Sanatate Publica releva faptul ca acest focar este primul caz de imbolnavire in masa inregistrat in Satu Mare in acest an. Despre cauza imbolnavirilor au discutat si cu conducerea Directiei Sanitar Veterinara si Siguranta a Alimentelor Satu Mare care ne-a declarat faptul ca nu au fost facut examen trichineloscopic carnii. Trichineloza este o boala produsa de parazitul numit Trichinella spiralis, care patrunde pe cale digestiva, prin consumul de carne infestata cu larve, insuficient preparata termic.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu