Guvernul: Pensionarii cu minim 740 lei şi revoluţionarii vor achita contribuţii de sănătate

• publicat la: 7 decembrie 2010
Guvernul: Pensionarii cu minim 740 lei şi revoluţionarii vor achita contribuţii de sănătate

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de două milioane persoane, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

El a precizat că această categorie de pensionari şi revoluţionari vor fi obligaţi ca, începând cu 1 ianuarie 2011, să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.

„Nu este o decizie foarte uşoară, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului, statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

În prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.

Ministrul Cseke a arătat că în prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetăţeni români. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuţiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant în ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde lei în 2009 şi la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.

„Propunerea aprobată prin această ordonanţă de urgenţă este ca, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate cu două categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei şi cea mai mare parte din categoria revoluţionarilor care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român. La revoluţionari rămâne exceptată categoria revoluţionarilor răniţi. În total vorbim de 2.067.764 de persoane”, a spus Cseke.

El a arătat că a fost păstrată scutirea de la plata contribuţiei pentrru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentând 3.443.231 pensionari.

Vor fi scutiţi în continuare copiii, tinerii, elevii şi studenţii, dacă nu au venituri.

„Cu aceste măsuri vom ajunge la un număr de contribuabili la sistemul social de asigurări de sănătate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptaţilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane”, a spus ministrul.

„Sub 740 lei nu se plăteşte, iar pentru 740 lei se plăteşte 5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 şi 782 lei, după calculul nostru, şi aplicând contribuţia de 5,5% s-ar scădea pensia netă primită în mână sub 740 lei. Atunci, ordonanţa va prevedea că nicio pensie de acest gen, aplicând această contribuţie, nu va putea scădea sub 740 lei”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

„Gândul” a relatat, luni, că preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de guvernământ au discutat despre posibilitatea ca pensionarii să plătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate.

Conform unor surse participante la discuţii, preşedintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul „uriaş” al bugetului asigurărilor sociale.

Varianta agreată în coaliţie a fost ca pensionarii care primesc peste 740 – 750 de lei lunar să plătescă CASS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un număr mare de pensionari vor fi loviţi de această măsură.

Conform calculelor făcute luni dimineaţă de către specialiştii din coaliţie, introducerea acestei măsuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurări sociale.

Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid din Biroul Permanent Naţional al PDL, că Guvernul intenţionează să ia această măsură, pentru că deficitul bugetului asigurărilor de sănătate este mult prea mare.

Un document oficial discutat de Guvern în luna iulie şi prezentat atunci de MEDIAFAC releva că Executivul intenţionează să restrângă numărul de persoane scutite în prezent de la plata contribuţiilor de asigurări sociale prin unificarea bazei de calcul a acestor contribuţii şi eliminarea diferenţelor între diferite sisteme de asigurări privind categoriile de venituri luate în calcul

 sursa mediafax

Lasati un comentariu