Energia eoliană – Vântul norocului peste România

• publicat la: 16 aprilie 2011
Energia eoliană – Vântul norocului peste România

România are parte de adevărate explozii în domeniul energiei eoliene, potrivit jurnaliştilor de la Financial Times, care au realizat un material chiar din comuna Fântânele, unde instalarea de turbine de vânt a devenit o adevarată binecuvântare pentru localnici.

„Oamenii erau sceptici la început din cauza deranjului din timpul construirii şi îngrijorărilor că recoltele lor vor fi afectate. Dar acum sunt foarte încântaţi şi mulţi vin şi întreabă dacă vor face parcul de vânt mai mare astfel încât o turbină să fie amplasată pe pământul lor”, a declarat primarul de Fântânele, Gheorghe Popescu, pentru Financial Times.

Fiecare dintre localnicii care au turbine amplasate pe terenul lor primeşte anual câte 3.000 de euro de la compania energetică CEZ, cea care a instalat parcul eolian. Această sumă vine ca o binecuvântare pentru ei, majoritatea având venituri de circa 100 de euro pe lună.

Pentru România, energia eoliană e o mare oportunitate economică, de care ţara noastră începe să profite, spun jurnaliştii britanici. Astfel, dacă în 2009 România producea doar 14 megawatti de energie eoliană, doar în 2010 a adăugat 450 de megawatti, iar în 2011 va instala 700.

Marele avantaj al României este acela că are atât zone cu vânt foarte bun pentru producerea de energie, iar în acelaşi timp acestea sunt slab populate, astfel încât se pot crea parcuri eoliene acolo. Astfel, companii precum Iberdrola din Spania, EDP Renovaveis din Portugalia şi OMV/Petrom se grăbesc să instaleze centrale eoliene în România, atrase de condiţii şi, implicit, de profituri.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu