Ianculeştiul în sărbătoare

• publicat la: 22 august 2011
Ianculeştiul în sărbătoare

Oficialităţi locale ,invitaţi şi  numeroşi localnici la sărbătoarea Zilele Iancului din Ianculeşti. Au fost prezenţi primarul Careiului, Eugen Kovacs, consilierii judeţeni Vasile Paşca şi Liviu Ciucoş, directorul ITM Satu Mare, Cristian Sasu, directorul Autorităţii Rutiere Române Satu Mare, Nicolae Jurj,fiu al satului, dir.adj. al Casei Judeţene de Pensii, Radu Coşa, secretarul general al Consiliului Naţional al Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, Teodor Şandor, preşedintele filialei sătmărene a Societăţii Cultural Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, preşedintele Asociaţiei Unirea 2009 Carei, Victor Micle, liderii Asociaţiei Judeţene a Refugiaţilor şi Deportaţilor, Maria Bertean şi Mihai Bertean,cms Ilie Coşarcă de la Poliţia Carei  şi  consilieri locali.

Programul a inceput cu o slujbă religioasă urmată apoi de depuneri de coroane la statuia lui Avram Iancu din centrul localităţii,de intonarea imnului lui Iancu in interpretarea artistului folk,Tavi Bud din Satu Mare şi de cele două tulnicărese .

Reprezentantul sătesc Oneţ Ioan a dat apoi cuvântul primarului Kovacs Eugen care a pus  la încercare gradul de toleranţă al sătenilor care îl sărbătoreau pe Avram Iancu,cel care a dat numele localităţii.Astfel,primarul Kovacs a precizat că se află la sărbătoare nu numai în calitate de primar al Careiului ci şi de preşedinte al UDMR Carei şi a sugerat că  datorită datelor apropiate,sărbătoarea actuală se putea ţine deodată cu cea a Ungariei din 20 august.

A continuat apoi cu laude la adresa localnicilor afirmând că deşi nu sunt o aşezare şvăbească observă totuşi înclinaţiile acestora spre întreţinerea spaţiului verde din jur, mulţi dintre ei având maşini de tuns iarbă.Bonusul l-a reprezentat promisiunea de asfaltare a străzii principale şi de pietruire a celorlalte drumuri, cel mai probabil în apropierea evenimentelor din vara viitoare.

A urmat o prezentare de carte,cartea intitulată „Cântecele Mărişenilor” de Teodor Şandor .

Preşedintele Mircea Dobra a adus la cunoştinţa celor prezenti  faptul ca anul viitor,satul Ianculeşti va găzdui cea de-a treia ediţie a Festivalului de obiceiuri şi datini moţeşti.

Distinşii oaspeţi au participat apoi la un protocol după care au putut urmări programul cultural-artistic susţinut de ansamblul  folcloric din Beiuş, Taraful Ceatăra din Carei şi formaţia de dansuri irlandeze Celtic Feet din Tăşnad. Cu această ocazie a avut loc şi evoluţia în premieră a  Tarafului din Ianculeşti, recent constituit.

Manifestarile dedicate  Zilei  Iancului s-au încheiat cu tradiţionala discotecă în aer liber.

Redactia

comentarii

de Motzul la 24 august 2011 - 11:57

Traiasca Avram Iancu !
Traiasca si Infloresca
Scumpa noastra Patrie!
Pro Patria!

de the mecanic... la 25 august 2011 - 08:39

Vine trenul din Galati, plin cu …. spa…rati, codrule, codrule, drag…
Spa…rati cu funie noua, ca ne-au vrut Ardealu-n doua, codrule, codrule, drag…s.a.m.d.

de .MM la 21 septembrie 2011 - 14:51

Traiasca duhul lui Iancu
Traiasca motul intre moti
Campia Libertatii spune,
Ca Avram Iancu suntem toti!
Traiasca Romania!!!

Lasati un comentariu