Petiţie online şi eveniment creat pe Facebook pentru salvarea Roşiei Montane

• publicat la: 18 august 2011
Petiţie online şi eveniment creat pe Facebook pentru salvarea Roşiei Montane

Controversatul proiect de la Roşia Montană provoacă reactii si pe site-urile de socializare. Astfel, pe Facebook, o organizatie a creat un eveniment prin care  indeamna românii să semneze o petitie pentru salvarea Roşiei Montane.

„De peste 10 ani Roşia Montană Gold Corporation trage sfori pentru demararea unui proiect minier descris de personalitati si institutii de prestigiu din România ca fiind un dezastru uman, ecologic, economic si cultural. Acum, mai mult ca niciodata, Roşia Montană are nevoie de noi, de tine. Semnează petitia pe Rosiamontana.net”.

Pe site-ul mentionat mai sus s-au inregistrat deja peste 2.700 de semnaturi ale acestei petitii, iar la evenimentul creat pe Facebook peste 260 de persoane si-au anuntat  participarea.

Oamenii sunt indemnati să promoveze petitia prin toate mijloacele – reţele sociale, bloguri sau site-uri personale, sa-si schimbe fotografia de profil sau avatarul de pe Messenger cu cea special creata pentru aceasta petitie (www.rosiamontana.net/poza-profil-facebook.jpg) si sa-si invite prietenii la acest eveniment. „O facem pentru viitorul copiilor nostri!” scriu creatorii evenimentului de pe Facebook, „Rosia Montana in UNESCO World Heritage”.

Petitia apare in contextul in care Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat astazi la Sulina ca sustine proiectul de la Rosia Montana.

Reacțiile la declarația făcută de Traian Băsescu la Sulina nu au întârziat să apară. Proiectul minier de la Roşia Montană este „foarte, foarte păgubos” pentru România, a declarat la RFI europarlamentarul liberal, Renate Weber, care consideră că preşedintele Traian Băsescu „se simte cu musca pe căciulă” şi face declaraţii „superficiale” pe acest subiect.

Preşedintele „se simte cu musca pe căciulă”, a mai declarta Renate Weber la RFI care crede că PDL are o „datorie” faţă de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Dacă vă duceţi prin zonă, mai găsiţi încă afişe din campania electorală din 2004 şi veţi vedea că preşedintele Băsescu însuşi în zonă era un mare susţinător al proiectului. Dar pentru că ştie că e de fapt un proiect foarte controversat, care a născut foarte multe critici nu doar în ţară, ci şi în afara ţării, de asta cred că vorbeşte de „curaj”, a spus Renate Weber .

În opinia europarlamenarului proiectul de la Roşia Montană „nu este doar păgubos pentru statul român, pentru generaţiile viitoare, ci este, dacă vă duceţi puţin în analiza lui, chintesenţa a ceea ce înseamnă corupţie în România, indiferent de costurile pe care ţara le are de plătit. Deci din toate punctele de vedere, cred că acest proiect este foarte, foarte păgubos pentru noi toţi!”.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, asteapta 70 de milioane de dolari destinati salvarii patrimoniului arheologic de la Rosia Montana. Banii au fost promisi de investitorul strain – Rosia Montana Gold Corporation.

In total, firma straina ar trebui sa ofere 140 de milioane de dolari pentru restaurarea clădirilor – monument şi a siturilor arheologice din Romania, din care 70 de milioane sunt destinati exclusiv zonei Rosia Montana. “Daca compania nu isi respecta promisiunea, am puterea sa opresc personal proiectul. Cei 70 de milioane de dolari sunt garantia ca statul roman va putea salva si pune in valoare patrimoniul arheologic şi arhitectural”, explica ministrul Culturii intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, declara anul trecut, intr-o conferinta de presa, ca Ungaria se opune proiectului Rosia Montana, desi aceasta e o decizie interna a Romaniei. Oficialul ungar preciza ca, in cazul in care Guvernul roman va accepta sa inceapa exploatarea la Rosia Montana, Ungaria va avea “cam 300 de intrebari pe aceasta tema”, de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste pana la protejarea mediului si a siturilor arheologice din zona. “Dar, desigur, decizia apartine Guvernului de la Bucuresti”, a explicat ambasadorul Ungariei.

Declaratia ambasadorului Fuzes a primit, ieri, un raspuns chiar din partea presedintelui Traian Basescu: „Nu stiu ce avize trebuie sa dea Ungaria Romaniei. Nu trebuie sa-i dea niciun aviz. Suntem inca stat suveran”.

PSD cere desecretizarea dosarului Rosia Montana

Liderul delegaţiei europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, a declarat, pentru AGERPRES, ca presedintele Basescu ar trebui sa ceara desecretizarea dosarului Rosia Montana, daca doreste o discutie serioasa pe acest subiect.

„In primul rand sa desecretizeze contractul de la Rosia Montana ca toata lumea sa stie ce castiga Romania in urma exploatarii. In acest moment este doar o discutie de principiu daca sa se exploateze sau nu aurul de acolo, ce se intampla cu zona respectiva, daca se respecta conditiile de mediu. Dar concret ce castiga Romania in urma exploatarii aurului de acolo nu se stie pentru ca contractul este secret. Dacă Traian Basescu doreste o discutie serioasa pe acest subiect, trebuie sa ceara desecretizarea dosarului, ca toti romanii sa stie ca daca se exploateaza zacamantul de aur de acolo, Romania castiga atat, compania care exploateaza investeste atat si castiga atat”, a spus Catalin Ivan.

sursa greenreport

comentarii

de Alex la 18 august 2011 - 21:18

La cum au salvat Rosia Montana in timpul fan fest mai bine se lasa de creeat atatea evenimente si petitii care sunt votate de aceeasi oameni, sincer acum tara are nevoie de investitii externe, trebuie sa se dezvolte economia, nu mai putem stagna

de cris la 19 august 2011 - 05:52

Bine Alex,da nu crezi ca ar fi mai bine de vandut Cotroceniul cu locatar cu tot ca sa mai avem ce dezvolta apoi?Tu iti vinzi toate bijuteriile mostenite?Ca sa ce?Sincer,unii mai au si copii si chiar se gandesc sa le lase ceva mostenire

de Gabi D la 21 august 2011 - 17:59

,,Muntii nostri aur poarta,noi cersim din poarta-n poarta!””
Cred ca pe fiecare dintre noi ar trebui sa ne intereseze viitorul copiilor nostri!

de stanescu la 17 septembrie 2011 - 19:00

SUNTEM O NATIE BLESTEMATA ! LA CATE BOGATII ARE TARA NOASTRA , DUMNEZEU NE-A PROCOPSIT CU NISTE CONDUCATORI DE TOT ” RAHATUL „, IAR O MARE PARTE DIN ROMANI
„UTILATI” CU NISTE TRASATURI COMPORTAMENTALE DE CARE AU AJUNS SA NU LE FIE RUSINE ( PROSTIE , LASITATE ,HOTIE SI ALTELE DIN ACEIASI CATEGORIE ) IN SPERANTA CA VOR AJUNGE SI EI SA ROADA VRE-UN OS ARUNCAT DE MAI MARII ZILEI !
DA-LE „DOAMNE” ASTAZI LOR MINTEA ROMANULUI CEA DE PE URMA !

de lucian la 17 septembrie 2011 - 20:33

eu nu snt din rosia montana dar traim in rominia trebue sa avem grija de tata asta ca aice neam nascut fratilor sa nu dam voe tilharilor sa puna mina pe averea romanieisi sa faca statu roman aurul sa nu vina strainul sa nedea cu sutul in fund

de margareta la 17 septembrie 2011 - 22:02

nu sintem de acord ca bogatiile tarii sa fie impartite cu strainii. cei care sustin proiectul au intrese proprii. statul roman sa se implice direct pentru exploatarea bogatiilor de la rosia montana.helteanughe

Lasati un comentariu