Bulgarii şi-au ales un preşedinte anticorupţie

• publicat la: 1 noiembrie 2011
Bulgarii şi-au ales un preşedinte anticorupţie

Rosen Plevneliev, candidatul susţinut de partidul de guvernământ GERB, a obţinut 55,4% din voturile alegătorilor, devansându-l pe candidatul Partidului Socialist, Ivailo Kalfin. Victoria fostului ministru al Dezvoltării Regionale este considerată un vot de încredere pentru politica premierului Boiko Borisov.

Odată cu victoria lui Plevneliev, partidul de guvernământ reu-şeşte să smulgă din mâinile socialiştilor şi ultima poziţie-cheie din stat, după cele de prim-ministru şi pre-şedinte al parlamentului. Totodată, GERB a triumfat şi în alegerile locale care au avut loc tot duminică, câştigând luptele pentru primării şi consilii locale în mai multe oraşe importante, printre care Sofia, Varna, Plovdiv şi Ruse, în timp ce so-cialiştii au reuşit să puncteze în oraşele mai mici şi în zonele rurale.

Preşedintele autostrăzilor

Noul preşedinte Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani, este un inginer IT care a avut una dintre cele mai mari firme de con-strucţii din Bulgaria înainte de a face parte, din 2009, în cabinetul lui Borisov ca ministru pentru Dezvoltare Regională. Plevneliev şi-a dobândit un bun renume prin realizarea mai multor proiecte importante de infrastructură, printre care şi dezvoltarea reţelei de autostrăzi, pe care a dorit să o aducă mai aproape de standardele europene. Plevneliev obişnuieşte să spună că nu este un politician – nefiind, de altfel, membru în nici un partid. De asemenea, el a evitat să participe, în timpul campaniei electorale, la dis-cuţiile televizate alături de ceilalţi candidaţi. Conform unui profil realizat de cotidianul american The Washington Post, Plevneliev a promis să susţină reformele guvernului, care se concentrează pe combaterea corupţiei şi a crizei economice, şi este văzut drept „calm şi pragmatic”. Adversarii lui Plevneliev îi reproşează acestuia că nu are o idee clară despre cum să umple postul obţinut şi că nu va fi altceva decât o marionetă a premierului Borisov.

După aflarea rezultatului alegerilor, noul preşedinte a declarat postului de televiziune BNT că a câştigat deoarece în ultimii doi ani a „lucrat pentru societate şi pentru a arăta oamenilor că este posibil un nou fel de politică”. De asemenea, Plevneliev a declarat că reforma justiţiei şi a sistemului de sănătate au prioritate – şi că viitorul european al Bulgariei „înseamnă că pre-şedintele trebuie să garanteze şanse egale de dezvoltare pentru toate regiunile ţării”.

Deşi în Bulgaria funcţia de preşedinte este lipsită de puteri executive, preşedintele este comandantul armatei şi are dreptul de veto pentru a opri legi. De asemenea, el poate numi atât ambasadori, cât şi şefii serviciilor secrete. Săptămânalul Business Week este de părere că prima acţiune a lui Plevneliev va fi schimbarea a cel puţin 12 ambasadori, identificaţi de o comisie drept colaboratori ai serviciilor secrete în timpul comunismului. Fostul preşedinte, socialistul Georgi Parvanov, şi el considerat colaborator de aceeaşi comisie în 2007, a refuzat să îi retragă pe aceştia de la posturile lor.

Parvanov, care a obţinut al doilea său mandat în 2007, nu a avut dreptul constituţional de a candida a treia oară. Boiko Borisov, actualul premier, a declarat duminică seară, conform agen-ţiei Novinite, că nu are de gând să candideze la preşedinţie la sfârşitul primului mandat al lui Plevneliev, spunând: „Sunt foarte obosit şi sper că voi avea timp să mă odihnesc înainte de a muri”.

Ieşire din criză fără FMI

După ce GERB a câştigat alegerile din 2009 cu o platformă bazată pe lupta anticorupţie, ridicarea nivelului de trai şi obţi-nerea mai multor fonduri europene, guvernul nu a reuşit încă să implementeze reformele promise în sectoarele educaţiei, ajutorului social şi al sănătăţii – iar îngheţarea pensiilor şi salariilor a frustrat o populaţie care este deja cea mai săracă din Uniunea Europeană: venitul mediu lunar este de circa 360 de euro, iar rata şomajului este de 11,7%.

O mândrie a actualului guvern este că Bulgaria a reuşit să traverseze criza financiară globală fără sprijinul Fondului Monetar Internaţional sau al altor instituţii financiare – păstrând totodată impozitele la cel mai mic nivel din întreaga Uniune Europeană. Deficitul bugetar pentru anul în curs este de 2%, iar pentru 2012 se estimează că acesta va scădea la numai 1,35%.

Deşi în prima parte a anului nivelul exporturilor a scăzut, economia va creşte cu 2,8-2,9% în 2012, conform ministrului Finanţelor, Simeon Djankov, iar victoria lui Plevneliev arată că populaţia continuă să aibă încredere în cursul premierului; de altfel, acesta a declarat ieri că votul dovedeşte că măsurile de austeritate, deşi dificile, sunt apreciate de cetăţeni.„Construim drumuri noi, renovăm oraşe, înnoim infrastructura – şi va trebui să continuăm pentru a obţine rezultate la fel de bune la alegerile parlamentare din 2013″, este citat Borisov de Business Week.

Problemele principale ale Bulgariei rămân însă corupţia şi crima organizată, acestea fiind, de altfel, şi motivele pentru care Finlanda şi Olanda au blocat anul acesta admiterea ţării balcanice în spaţiul Schengen. Acest refuz a însemnat o lovitură grea pentru Borisov – lovitură din care atât premierul, cât şi partidul său par să îşi fi revenit, în urma rezultatelor alegerilor de duminică.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu