La ce sunt bune băile de aburi

• publicat la: 5 noiembrie 2011
La ce sunt bune băile de aburi

Inhalaţia sau baia de aburi se recomandă atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe. Previne şi tratează răcelile, dezinfectează căile respiratorii şi decongestioneaza sinusurile.

Se recomandă in caz de rinită cronică, sinuzită, bronşită cronică, viroze, pneumonii, laringite, nas infundat, dureri de cap, dureri in gât si gât uscat. Nu se recomandă insă, suferinzilor de astm, bronşită astmatiforma, epilepsie, persoanelor cu febră mare, copiilor foarte mici. Dacă in sezonul virozelor se fac inhalatii, trei, patru seri la rând, se previne, in acest fel, instalarea virusurilor.

Inhalatia se face acasă, imediat după aparitia primelor semne de răceală, de regulă seara, după ce camera a fost foarte bine aerisită si incalzită. După acest procedeu, nu se mai iese din camera pana a doua zi. Se folosesc plante puternic aromate ca busuiocul, cimbrul, menta, ramuri tinere de pin, cu efect calmant si decongestionant, simple sau in amestec, parti egale.

Se pune apa la fiert, cel mai bine intr-o cratiţă. Când apa clocoteşte, se inchide focul si, pentru fiecare litru de apă, se adaugă câte două linguri de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute. Apoi, bolnavul isi acopera capul cu un prosop mare sau un cearsaf si 10, 15 minute sta aplecat deasupra vasului ca sa inhaleze aburii pe care ii emana infuzia. Ar fi de preferat ca vasul sa stea pe o sursa de caldura, eventual un resou, pentru ca pe tot parcursul procedurii infuzia sa emane aceeasi cantitate de aburi.

Dupa inhalatie, se recomanda ca fata sa ramana acoperita macar o jumatate de ora, pana se realizeaza acomodarea cu aerul din camera, respiratia realizandu-se prin prosop. Inhalatiile cu infuzie de busuioc previn si trateaza racelile, cele de sunatoare ajuta in insomnii iar inhalatiile cu otet de mere combat durerile de cap.

Cine are in casa o piatra de rau, o poate folosi cu succes in tratarea neplacerilor provocate de raceala. Se pune piatra in cuptor sa se infierbante bine, apoi se trage intr-un vas metalic, lighean sau cratita. Se acopera capul si pe piatra infierbantata se toarna, picaturi de apa, ar fi buna apa minerala sau ceai din plante puternic aromate, si se inhaleaza aburii degajati. Baile cu aburi de piatra de rau se recomanda persoanelor care sufera de sinuzita si celor care au frecvente dureri de cap.

Inhalatiile sau baile de abur sunt bune si pentru ten, avand puterea de a revitaliza aspectul fetei. In acest scop se folosesc uleiuri esentiale de portocala, scortisoara, menta, cimbru, rozmarin. Dupa inhalatii pielea capata un aspect proaspat, tineresc.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu