Primăria neputincioasă în faţa blocării unei parcări publice de către persoane private

• publicat la: 13 decembrie 2011
Primăria  neputincioasă în faţa blocării unei parcări publice de către persoane private

Ultima şedinţă ordinară a consilerilor careieni a avut loc in cursul zilei de luni,o şedinţă constructivă,”fără focuri de artificii”, de la care a lipsit primarul Kovacs. Preşedinte de şedinţă a fost consilierul Poosz Szabolcs,care a condus echilibrat lucrările şedintei la care au fost prezenţi 16 din cei 19 consilieri.

Inainte de inceperea şedinţei,consilierilor le-au fost inmânate incă şase proiecte de hotărâri, care s-au adăugat astfel celor 7 existente pe ordinea de zi.

După aprobarea cu mici modificări a Proceselor Verbale de la şedintele anterioare,s-a trecut la discutarea probelemelor propuse de către primăria Carei.

Deşi proiectul  rectificării Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2011  era unul din cele mai complexe subiecte aflate pe ordinea de zi,cu implicaţii asupra dezvoltării viitoare a oraşului Carei, acest proiect a  reuşit să aştearnă o linişte aproape totală asupra sălii de şedinţe de la etajul intâi.

Singura intervenţie la acest punct a fost cea a consilierului Ilie Ciută care a dorit să îşi conştientizeze colegii de importanţa subiectului dezbătut.

Vă spuneam la şedinţa trecută,tot la rectificare,că o să ni se pară o glumă faţă  de rectificarea ce va urma.Având cifrele in faţă,cred că toţi imi daţi dreptate chiar dacă nu o spuneţi.Nu vreau să mă refer la cifre deoarece suntem in Postul Crăciunului, dar le-am studiat foarte bine. Eu doresc doar să trag un semnal de alarmă,anul 2012 va fi mult mai greu decât anul ce îl încheiem nu peste mult timp.Nu  e bine să repetăm greşelile de anul acesta şi trebuiesc luate măsuri imediate şi nu mă refer de la 1 ianuarie 2012 ci chiar de astăzi dacă se poate”.

Proiectul a trecut în forma iniţială,cu 11 voturi pentru şi 5 abţineri.

Proiectul  de hotărâre privind atribuirea numelui prof. FRANCISC PALL  străzii care leagă străzile Ignişului şi Cimitirului a atras oprobiul consilierului Gherasim Ioan faţă de intenţia executivului de a  lega numele unui ilustru istoric careiean de o stradă  aproape inexistentă şi care până la această dată nu avea niciun nume,find doar o cale de legătura intre două străzi.

Nu consider că acea porţiune este o stradă căreia să i se dea numele unui iilustru istoric român.Parcă era vorba de strada Cimitirului, pe o anumită porţiune iar acum văd că e o totală schimbare in această intenţie.O privire de ansamblu asupra activităţii acestei personalităţi,renumit istoric medievist, care a fost careieanul  Francisc Pall ne-ar indreptăţi să acordăm totuşi numele său unei străzi mai importante.Regret că nu impărtăşesc şi altii această opinie”.

De departe cel mai dezbătut punct a fost cel in care se solicita aprobarea planului urbanistic de detaliu – proiect nr. 27/2010, elaborat S.C. ARHING S.R.L. Satu Mare privind CLĂDIRE PTR REALIZAREA SOFTWARULUI LA COMANDĂ P+M şi nu atât din cauza proiectului  în sine ci  datorită  persoanelor care au depus acest proiect.

Eva Konglovics a fost cea care a dat tonul discuţiilor atragând atenţia colegilor săi asupra faptului că cel care acum solicită această aprobare mai are în proprietate şi clădirea din centrul oraşului situată la  colţul străzii Vasile Lucaciu cu 1 Decembrie 1918.

Consilierul Brem Arpad readuce cu această ocazie în discuţie problema pe care de altfel a ridicat-o şi în sedinţa din ianuarie 2011 şi anume problema blocării unui spaţiu public din imediata apropiere a clădirii deţinute de aceiaşi persoană ca cea care acum solicită o aprobare pentru un plan urbanistic pentru o altă clădire.

Aceste persoane au blocat pur si simpu strada,un spatiu public,in loc să ia măsuri de reparare a clădirii pe care o au in proprietate,arătând astfel că ii doare in cot de hotărârile Consiliului Local.Nu contează că acolo a fost amenajată o parcare publică de Primărie, ei işi permit să blocheze acest loc cu o sârmă şi dorm liniştiţi.Tebuie să fie ceva modalităţi de a-i constrânge să protejeze clădirea,era suficient să o inconjoare cu o plasă de protecţie aşa cum se procedează de altfel.”

De-a lungul celor 10 luni scurse din momentul blocării acelei parcări de către persoane private,Primăria a dat câteva somaţii a precizat consilierul Poosz, dar se pare că fără niciun rezultat concret.

Egli Sebastian, şeful Biroului urbanism din cadrul Primăriei Carei,prezent la şedinţă a precizat că persoanele in cauză au accesat un proiect pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile pentru renovarea acelui complex de clădiri insă procedurile sunt de durată şi mai durează până vor demara lucrările de executie efectivă de renovare a  clădirii.

Deşi toţi consilierii au votat pentru aprobarea punctului privind aprobarea planului urbanistic pentru realizarea unei clădiri de realizat software la comandă,problema clădirii nerenovate din centrul oraşului în jurul căreia a fost blocat accesul pe spaţiul public nu a fost tranşată.

Toate celelate puncte au intrunit unanimitatea sufragiilor aleşilor locali.

Aprobarea concesionării prin licitaţie publică a terenului neproductiv în suprafaţă de 6585 mp, situat în extravilanul Municipiului Carei, sat – Ianculeşti, în scopul amenajării unui luciu de apă cu destinaţie piscicolă a fost unanimă.

Conform celor aprobate de consilieri,in Ianculesti se va realiza un lac cu destinaţie piscicolă, terenului neproductiv în suprafaţă de 6585 mp, pe care funcţiona fost groapa de gunoi fiindu-i atribuit lui Vătcă Gheorghe din Ianculeşti.In vederea concesionării prin licitaţie publică, a fost intocmit un caiet de sarcini,Gheorghe Vătcă afirmând că preconizează să investească in jur de 1 miliard pentru acest scop.

Tot  in cadrul şedinţei de luni au fost aprobate infiinţarea de noi direcţii in cadrul Primăriei Carei şi anume un Centru de Promovare a Turismului şi un Birou de patrimoiniu,administrare a domeniului public şi privat,agricol, urmând a se depune la ANFP un demers in acest sens.

Pentru focul de articifii de la petrecerea dintre ani,consilierii au aprobat  suma de 12.000 lei .

Singurul punct la care consilierii s-au abţinut de la vot a fost  cel de scutire a plăţii impozitelor şi taxelor locale pentru Horn Maria ,domiciliată in Carei pe strada Rakoczi  Ferenc 29.

La capitolul Diverse,o propunere ingenioasă a venit din partea consilierului Marius Rusu,care a solicitat ca în cazul în care proiectul de reamenajare a sălii Teatrului va primi undă verde,scaunele din sala de spectacole să fie transferate în frumoasa Sală Festivă a CT Iuliu Maniu care aşteaptă de altfel şi ea o restaurare.

Tot la acest capitol, consiliera Eva Konglovics a afirmat că consideră o atingere adusă comunităţii maghiare faptul că indicatoarele proaspăt amplasate în municipiul nostru,care marchează diferitele atracţii turistice, nu sunt bilingve fapt ce a atras şi intervenţia consilierului Bucureştean care a propus ca indicatoarele să fie trilingve,ştiut fiind că limba engleză este una de circulaţie mondială,frecvent utilizată şi în Uniunea Europeană.

Sedinţa nu s-a încheiat fără ca  Adrian Bucureştean să solicite executivului explicaţii în ce priveşte suma alocată iluminatului stradal de sărbători.

Având în vedere suma importantă alocată iluminatului stradal de sărbători,am solicitat încă de la şedinţa trecută câteva explicaţii în ce priveşte defalcarea acestei sume însă nu am primit nici până acum un răspuns concret. Observ că iluminatul este destul de modest în comparaţie cu sumele aprobate în cursul şedinţei trecute şi aş dori totuşi nişte  detalii legate de aceste cheltuieli” conchide Bucureştean,însă nimeni din cei prezenţi nu a fost în măsură să îi ofere o explicaţie.

Daniela Ciută

comentarii

de elodia la 15 decembrie 2011 - 19:37

ne lumineaza si pe noi ce inseamna cladire pentru realizare software la comanda? sau trebuie sa ramana ceata?
si de ce nu spuneti ca parcarea publica a fost blocata de catre fratii Kirner?
nu sunt amenzi de aplicat in aceasta situatie? sau nu se pot aplica?

de adam la 17 decembrie 2011 - 09:48

cum sa le aplici daca ai incasat comisionu????

de emi la 17 decembrie 2011 - 14:19

iuiii da rau deranjeaza adevarul pe unii si nu pot veni cu nimic concret inafara de injuraturi.ura etnica e numai buna de aruncat in fata cand nu ai alte argumente dar se poate transforma si in bumerang

de Adi la 21 decembrie 2011 - 09:26

Eu cred in amenzi… Daca ocupa ilegal spatiu public sa plateasca macar amenda. Aceste mici esecurine fac neincrezatori in noi. Trageti-le o amenda si sa-si puna plasa de protectie a trecatorilor.

Lasati un comentariu