3 lucruri care te obosesc peste măsură

• publicat la: 18 aprilie 2012
3 lucruri care te obosesc peste măsură

Este normal să te simţi obosit după o zi solicitantă la serviciu. Dar există unii „vampiri energetici” care te pot aduce într-un stadiu de surmenaj din care cu greu mai poţi ieşi. Află care sunt aceştia.

1. Deshidratarea

Chiar şi deshidratarea uşoară poate avea efecte neplăcute asupra stării de spirit, puterii de concentrare şi asupra eficienţei la serviciu. O scădere de doar 2% a nivelului de apă din corp duce la alterarea memoriei de scurtă durată, spun specialiştii. Dacă nu te hidratezi suficient, te vei simţi sleit de puteri, iar pe termen lung, riscurile sunt chiar mai mari.
„Deshidratarea se însoţeşte, în cele mai multe cazuri, de o puternică senzaţie de sete, limba îşi schimbă consistenţa şi capătă o culoare zmeurie, buzele şi tegumentele se «usucă», apare disconfortul ocular (senzaţie de nisip în ochi), respiraţie dificilă cauzată de modificarea vâscozităţii mucoasei nazale. Dacă deshidratarea persistă, se poate ajunge la dureri articulare generalizate, senzaţie de dezorientare, confuzie, halucinaţii, delir, convulsii, comă sau chiar deces”, atrage atenţia medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

2. Aparatura electronică

Persoanele care dorm cu telefonul mobil la cap nu se pot odihni cu adevărat, atrag atenţia specialiştii. În plus, un sondaj efectuat în 2011 de Fundaţia Naţională a Somnului din SUA a arătat că 20% din persoanele cu vârste între 19 şi 29 de ani sunt trezite de un telefon, un mesaj sau de un e-mail mai multe nopţi pe săptămână.

„Când te duci în pat trebuie să fii relaxat, să ai camera aerisită şi să fi băut un ceai liniştitor. Foarte important: în cameră nu trebuie să existe calculator sau televizor. A adormi cu televizorul înseamnă să ai jocul acela de lumini şi sunetul care-ţi fragmentează somnul”, explică medicul Oana Deleanu, pneumolog cu competenţe în somnologie de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

3. Medicamentele

Mai multe tipuri de medicamente te fac să te simţi mai obosit decât ar trebui, fiindcă îţi consumă energia. Este vorba, în primul rând, de antidepresive şi de betablocante (recomandate celor cu hipertensiune arterială sau cu migrene). Însă şi unele antivomitive, cum este metoclopramidul, ne pot înceţoşa gândirea şi ne pot provoca o stare de somnolenţă.
În categoria tratamentelor care perturbă atenţia şi capacitatea de concentrare intră şi antihistaminicele (antialergice) mai vechi, cum sunt difenhidramina şi clorfeniramina.

sursa adevarul

Lasati un comentariu