Ai mâncat prea mult de Paşte? Vezi ce-i de făcut

• publicat la: 16 aprilie 2012
Ai mâncat prea mult de Paşte? Vezi ce-i de făcut

Cum este a doua zi de Paşte, probabil că sărbătoarea continuă in casele românilor, insă deja efectele meselor imbelşugate incep să fie resimţite de către organism, fie că este vorba despre o uşoară greaţă sau o senzaţie de supra-saţietate ori oboseală.

Mai ales persoanele care au consumat alcool in exces se vor resimţi. Din păcate, după cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, multă lume nu inţelege că moderaţia este cheia unor sărbători liniştite si fără incidente legate de sănătate, aşa că mai toate camerele de gardă ale spitalelor au inceput să se umple si de această dată.

Majoritatea problemelor au de-a face cu sistemul digestiv, fie că este vorba de diaree balonare sau crampe din cauza ca stomacul a fost nevoit sa digere o cantitate mare de alimente (multe dintre ele foarte grase), dupa o perioada in care fusese obisnuit mai mult cu verdeturi, datorita postului. Totusi, si fierea este un organ care are de suferit zilele acestea, alaturi de ficat, colecist, pancreas, colon si rinichi.

Cea mai buna varianta in cazul in care te simti rau este sa mergi la doctor si acesta sa iti faca un control in urma caruia sa primesti un tratament. Daca totusi, simptomele sunt extrem de suparatoare si nu mai suporti, poti lua metroclopramid pentru a scapa de greata si varsaturi sau triferment ori medicamente cu substanta activa similara pentru balonari.

In ceea ce priveste alimentatia, este cazul sa renunti pe cat posibil la ouale rosii, drob si carnea de miel, consumand produse care te vor ajuta sa te detoxifici.

Fructele sunt foarte bune, in special unul care este la indemana oricarui roman, si anume marul. Acesta ajuta la curatarea toxinelor din organism, contine antioxidanti, nutrienti si fibre. Si fructele bogate in vitamina C, precum citricele, sunt indicate, caci intaresc sistemul imunitar.

Chiar daca nu vrei sa renunti la friptura, incearca sa o consumi alaturi de o salata de spanac, conopida si alte legume verzi, caci ele contin multa clorofila, care ajuta tractul digestiv. Broccoli este si el un aliment minune. Bea ceaiuri verzi sau dintre cele fructate, la care sa adaugi neaparat lamaie. De asemenea, poti bea limonada, cu conditia sa nu contina zahar, ci mai bine sa fie indulcita cu foarte putina miere, asta in cazul in care nu suporti sa bei doar apa cu lamaie.

Un ingredient este posibil sa nu fi lipsit din nicio bucatarie zilele acestea: usturoiul. Acesta are un gust cat se poate de aromat si se potriveste cu multe alimente traditionale. Asta este o veste buna, caci usturoiul ajuta ficatul sa elibereze enzime benefice, detoxifiante.

Atunci cand gatesti, incearca sa folosesti pe cat posibil uleiul de masline, iar in ceea ce priveste gustarile, oricat de mare ar fi tentatia, renunta la chips-uri si fel de fel de ciocolatele, caci oricum prajiturile nu lipsesc din casa niciunei persoane, asa ca iti iei portia de dulce. Mai bine consuma o mana de nuci ramase de la cozonac, seminte de dovleac, migdale, susan sau chiar seminte de floarea soarelui.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu