Mesaj al Mitropolitului Ardealului, de Paşte: Divorţul şi adulterul, o modă

• publicat la: 9 aprilie 2012
Mesaj al Mitropolitului Ardealului, de Paşte: Divorţul şi adulterul, o modă

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, afirma, in Pastorala de Paşte, că familia si societatea suferă de o profundă criză, desfrânarea a devenit notă generală a televiziunilor, copiii sunt educaţi de mass-media, iar divorţul şi adulterul sunt acum moda la care toată lumea se raportează.

„Familia crestina suferă, ca si societatea, de o profundă criza, divortul si adulterul fiind acum moda la care toata lumea se raporteaza. Si cum altfel ar putea sta lucrurile, când desfrânarea a devenit nota generala a televiziunilor care ni se impun, dar si in care ne complacem să trăim. Putem oare să avem o viaţă creştină, spurcându-ne mintea cu imaginile deşănţate din reviste, ziare si televizor?

Mai poate oare supravietui familia, atâta vreme cât soţul sau soţia se alipesc cu inima si cu simturile de idolii micului ecran si cumpără televizor separat in camera copiilor? Avem oare dreptul să mai cerem de la Dumnezeu o soartă mai bună pentru copiii nostri, dacă noi inşine nu ne străduim să le fim modele de infrânare si de virtute?”, se arată in Pastorala de Paşte a mitropolitului Ardealului, care a fost făcută publică luni si care urmează să fie citită la slujba de Inviere, transmite Realitatea TV.

IPS Laurentiu Streza consideră că legătura cu Mântuitorul a devenit una de circumstanta, românii mergând la biserică doar atunci când au nevoie: „Faţă de atâtea binefaceri pe care le-am primit noi de la Hristos, Dumnezeul nostru, nimeni nu poate să rămână nepăsător. O astfel de iubire jertfelnica asteapta raspunsul dragostei noastre.

Din păcate, insă, noi ne purtăm urât cu Hristos, uităm repede ceea ce a făcut El pentru noi si, prinşi in iureşul materiei si al poftelor lumii acesteia, Il batjocorim, Il hulim si doar atunci când avem nevoie alergăm la El. Legătura noastră cu Hristos este una de circumstanţă. Alergăm la biserică doar atunci când avem nevoie, iar creştinismul nostru formal este cauza a tot raul material si spiritual ce vine asupra noastra”, afirma mitropolitul Ardealului.

Potrivit inaltului prelat, in timp ce părintii sunt plecaţi să muncească in străinatate, copiii sunt educati de mass-media, societatea fiind intoxicată de „necinste, răutate, invidie, egoism si neincredere”.

„Nu punem in lucrare si nu folosim ceea ce Dumnezeu ne dăruieste, nu dorim darurile Sale platite cu scumpul Sange al Fiului Sau, ci ne alipim de bunurile si placerile trecatoare ale acestei lumi, jignind bunatatea Daruitorului nostru. Necinstea, rautatea, invidia, egoismul, neincrederea intoxica societatea noastra. Tinerii nostri sunt acum educati de mass-media, parintii lor sunt plecati sa isi castige existenta in alte tari”, se arata in Pastorala.

Toate necazurile, continua IPS Laurentiu Streza, nu sunt altceva decât rezultatul indepartarii oamenilor de Dumnezeu si ale increderii in confortul si placerile trupesti.

„Nu trebuie să ne revoltam pentru viata tot mai grea pe care am ajuns sa o avem. Toate necazurile nu sunt altceva decat roade ale indepartarii noastre de Dumnezeu, ale increderii pe care ne-am pus-o in confortul si placerile trupesti ale lumii acesteia. Bunaoara, i-am inchinat noi oare Domnului primele noastre ganduri ale fiecarei zile si sufletul nostru curatit permanent de intinarea pacatului prin Sfanta Taina a Spovedaniei?

Traim noi oare cu dorul impărtăşirii cu Trupul si Sângele Mântuitorului? Unde sunt frica de Dumnezeu, milostenia, smerenia si dragostea creştinească? Sansa noastră nu poate fi alta decât să ne intoarcem cu toată inima la Hristos”, scrie IPS Laurenţiu Streza.

In acelasi mesaj, mitropolitul arată că doar mila lui Dumnezeu ii poate scoate pe creştini din toate necazurile, ispitele si incercările: „Trebuie multa rabdare in necazuri si pocainta inainte de a nadajdui ceva mai bun. Iar daca vom alege aceasta cale, neintarziat vom primi raspuns de la Dumnezeu, Care asteapta sa-I dam inimile pentru ca El sa ni le umple cu bucuria harului Duhului Sau celui Sfant. Sa ne straduim sa punem in lucrare darurile Invierii si sa nadajduim ca puterea lui Hristos cel rastignit si inviat va revigora si va trezi neamul nostru atat de incercat.

Mai mult ca niciodata greutatile ne apasă si stim ca doar mila lui Dumnezeu, pe care trebuie sa o cerem staruitor, cu lacrimi, cu umilinta si cu post, ne poate scoate din toate necazurile, ispitele si incercarile ce ne impresoara. Nu avem alta nadejde decat prezenta vie si lucratoare a lui Hristos cel inviat, in noi! Sa nu o ignoram, sa nu o dispretuim, ci sa omoram in noi pe omul cel vechi, pentru ca omul cel nou sa invieze impreuna cu Hristos, in fiecare dintre noi.

Să cultivăm legatura noastră strânsă cu Dumnezeu, să ne ingrijim de frumusetea noastra interioară, să dăm Chipului pe cel după chip, să fim implinitori ai cuvântului lui Dumnezeu, nu doar propovăduitori ai lui, pentru că toti impreuna să ne desfătăm de bunurile gătite in Impărăţia cerurilor celor ce curat L-au iubit pe Dumnezeu”.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu