137 de ani de PNL in Satu Mare

• publicat la: 24 mai 2012
137 de ani de PNL in Satu Mare

Data de 24 mai reprezinta ziua Partidului National Liberal. Membrii Partidului National Liberal Satu Mare au marcat acest moment prin depunere de jerbe la placa comemorativa care atesta primul sediu al partidului, astazi cladirea Bibliotecii Judetene si la bustului lui I.C. Bratianu, marele om politic marcant pentru partid.

Zeci de membrii ai partidului si simpatizanţi in frunte cu presedintele Organizatiei Municipale PNL, Adrian Stef care a rostit câte o alocuţiune in cele două locuri.

La placa comemorativă, Adrian Stef, in discursul său a evocat istoria formării partidului la Satu Mare. „După Marea Unire a Românilor de la 1918, PNL a început să-şi creeze structuri în teritoriile recâştigate.

Mândria noastră, a sătmărenilor este acea că la Satu Mare, PNL a găsit foarte repede un teren fertil, astfel că aici s-a înfiinţat prima filială a partidului din întreaga Transilvanie.

Această veche tradiţie liberală ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp deoarece noi liberalii, avem conştiinţa unui partid care a făurit statul modern românesc şi a împlinit visul de secole al tuturor românilor de a trăi în fruntariile unei singure ţări.

Recunoştinţa nostră se îndreaptă acum spre întemeietorii liberalismului pe meleagurile sătmărene şi aş vrea să-i omagiez aici pe Teofil Dragoş, Ioan Tibil, Ştefan Cherecheş şi Emil Tişcă, cei care au înţeles printre primii că PNL nu este doar un partid politic, ci reprezintă o opţiune vitală pentru neamul românesc.

De fapt, nici nu putem despărţi istoria României de istoria PNL şi această identificare doctrinară cu destinul patriei dă consistenţă şi sens celui mai important partid din istoria României, care este PNL.

Ne aflăm acum, ca şi în 1933, în faţa unui eveniment extrem de important pentru Satu Mare şi anume: întoarcerea liberalilor la cârma judeţului.

Personal, nu-mi doresc altceva decât să fiu demn de cinstea de a reprezenta partidul  la cel mai înalt nivel în administraţie, astfel ca să putem reface puntea care leagă izbânzile unui trecut glorios cu un viitor al unor noi împliniri” a declarat Adrian Stef, candidatul USL la functia de presedinte a Consiliului Judetean Satu Mare.

Membrii Partidului National Liberal Satu Mare s-au deplasat la bustul lui I.C. Bratianu, unde au depus o jerba de flori si au comemorat figura omului politic.

„Din capului locului aş vrea să vă spun că ori de câte ori trec în faţa bustului lui Ion I.C. Brătianu, şi trec zilnic, având în vedere că acest monument străjuieşte ca un far luminos, sediul PNL Satu Mare, sunt cuprins de un fel de emoţie care nu poate fi exprimată în cuvinte.

Până astăzi, marele om politic liberal a rămas unic în întreaga istorie a României. Opera şi truda lui politică întru înălţarea neamului românesc rămâne unul din reperele incontestabile ale devenirii patriei.

De la Brătianu am învăţat că un politician care nu are conştiinţa propriei sale misiuni, nu numai că va fi uitat încă în timpul vieţii sale, dar nu va descoperi niciodată dimensiunea esenţială a luptei politice şi anume, transformarea unei mari idei politice într-o realitate a speranţei şi progresului.

Prin Brătianu, PNL a dat acestei ţări un om providenţial care, în vremi de mare cumpănă pentru neamul românesc, a avut un simţ politic exact al timpurilor pe care le trăia, precum şi geniul de a transforma o linie doctrinară într-o acţiune politică pragmatică.

Brătianu a avut satisfacţia să-şi împlinească marele său vis politic.

Astăzi, aici în faţa bustului său, avem cu toţii conştiinţa că fără lupta acestui mare om politic, însăşi viaţa noastră de astăzi, a sătmărenilor, ar fi altfel iar istoria poate că ar fi fost necruţătoare cu noi.

Omagiul nostru de astăzi nu poate fi complet doar printr-o simplă comemorare. Acest eveniment trebuie să catalizeze energiile noastre iar pilda marelui nostru îniantaş să constituie unul din temeiurile afirmării importanţei acţiunii noastre politice.

În vremuri grele, Brătianu a dovedit că se poate.

Astăzi, noi, urmaşii lui, va trebui să dovedim că suntem demni de uiaşa moştenire pe care ne-a lăsat-o.

Şi în ziua aceea, istorică, fără îndoială, în care după 75 de ani, liberalii se vor întoarce la cârma acestui judeţ pentru a desăvârşi opera şi visul înaintaşilor, bătrânul Brăatianu, din umbra de bronz a bustului său, va vărsa o lacrimă de bucurie.

Suntem astăzi prezenţi aici nu doar pentru o comemorare, ci pentru un angajament prin care îl asigurăm pe strălucitul nostru înaintaş că liberalii de astăzi au forţa şi determinarea de a duce idealul său mai departe, că suntem vrednici de durabila moştenire pe care ne-a  lăsat-o peste vreme” a declarat Adrian Stef, candidatul USL la funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Satu Mare.

Lasati un comentariu