Cum afli daca cineva ți-a folosit computerul pe ascuns

• publicat la: 12 mai 2012
Cum afli daca cineva ți-a folosit computerul pe ascuns

Dacă ai un coleg de cameră sau un frate curios, acest articol te va ajuta să afli dacă în timp ce ai fost plecat, computerul tău a fost utilizat de altcineva.

Când te gândești să parolezi computerul, însemnă că deja suspectezi pe cineva cum că ar fi folosit calculatorul fără permisiunea ta. Pentru a-ți confirma sau infirma suspiciunile poți să verifici programul încorporat in Windows, pe numele său Event Viewer. Desigur, nu-ți va oferi prea multe informații precum Prey, insă poate cel puțin să-ți confirme dacă cineva a utilizat calculatorul sau nu.

Iată mai jos cum se face asta in Windows și OS X:

Cum se verifică Event Viewer pentru Windows

1. Intri în meniul Start și tastezi „Event Viewer” în search box. Dai enter când acesta afișează opțiunea.
2. Dai dublu click pe Windows Logs din sidebarul din stânga apoi click pe System.
3. Click dreapta pe System și alegi Filter Current Log.
4. În fereastra care apare, caută Event Sources . Alege Power-Troubleshooter si dai OK.

5. Uită-te în panoul mijlociu din fereastra Event Viwer. În partea de sus ar trebui să vezi toate evenimentele recente, în ordine descrescătoare. Găsești acolo perioada în care suspectezi că cineva ți-a deschis calculatorul.

Dacă bănuielile ți se confirmă, poți verifica apoi în documentele recente, istoria browserului și alte astfel de locații să vezi dacă micul spion a lăsat alte urme. Desigur, urmatorul pas ar fi să instalezi un program anti-furt, în speranţa că va încearca din nou şi îl poți prinde în flagrant.

Cum se verifică Mac OS X

Dacă utilizezi un MacBook, Redditor Moosehadley impartaseste un sfat (care a inspirat acest post), pentru a afla când a fost deschis. Iată ce trebuie să faci:
1. Click pe pictograma Spotlight și caută Console. Deschide aplicația Console când aceasta apare în meniu.
2. Click pe kerne.log din sidebar-ul din stânga. Dacă nu gasești sidebarul, click pe Show Log List și expand/private/var/log first.

3. Du-te la search bar și caută „Wake reason: EC.LidOpen” fără ghilimele.
4. Aici ar trebui să vezi o listă cu fiecare data când Macul tău a fost deschis în ultimele doua săptămâni.

Și din nou, dacă descoperi că cineva ți-a folosit Macul, poți apoi să verifici aplicațiile recente, istoria browserului, etc. O aplicație anti-furt precu Prey te va ajuta să prinzi impostorul în flagrant.

Nu putem spune că este cel mai simplu mod de a prinde curioșii, însă chiar funcționeză, spre deosebire de alte aplicații, chiar dacă nu ai avut niciun soft antifurt instalat înainte.

sursa money.ro

Lasati un comentariu