Handbal old boys la Memorialul Mircea Dohan

• publicat la: 5 mai 2012
Handbal old boys la Memorialul Mircea Dohan

A sosit şi ziua mult aşteptată a meciului  organizat în memoria profesorului  Mircea Dohan,despre care am auzit,cu ceva timp în urmă  de la domnul Karacsonyi Karcsi. Fiind o mare consumatoare de sport (mai mult la televizor decât în practică ) am profitat de ocazie şi am decis să particip la acest eveniment  deosebit. În sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, un numeros publicul ,de toate vârstele a umplut până la refuz  partea rezervată spectatorilor.Îmbucurător este faptul că au participat mulţi tineri.

În prima parte a zilei au avut loc meciurile de handbal dedicate tinerilor,fete şi băieţi.Turneul feminin a fost câştigat de elevele Liceului din Tăşnad,iar pe următoarele poziţii s-au situat fetele de la Liceului Teoretic  Carei şi Grupului Scolar Teologic “Josephus Calasantius”.

La băieţi trofeul Mircea Dohan a revenit celor de la Liceul Teoretic Carei.

Diplomele au fost înmânate de Ştefan Birtalan iar Cupele de către prof.Mircea Dohanjr.,ajutat de cele două nepoţele ale regretatului prof.Mircea Dohan.

Cuvântul de bun venit a fost adresat seniorilor handabalului românesc de Bogdan Georgescu,director al Direcţiei de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Municipiului Carei, urmat de primarul Kovacs Eugen. Tuturor participanţilor la acest meci comemorativ le-au fost înmânate Diplome de excelenţă,dar nu au fost uitati nici prof.Vasile Georgescu precum si cronicarul sportiv baimarean Anton Pop.

Binecunoscutul Birtalan Ştefan şi Mircea Dohan junior au adresat apoi câteva cuvinte celor prezenţi. Juniorul Dohan,emoţionat,a dat glas câtorva gânduri la acest moment comemorativ:

Am aşteptat cu nerăbdare această zi în care pot spune cu mâna pe inimă:  Sunt mândru că sunt fiul prof.Mircea Dohan un exemplu de ambiţie şi determinare,rafinament,spirit organizatoric deosebit şi un împătimit al sportului.Mulţumesc celor care au făcut posibilă această manifestare şi oaspeţilor din ţară şi străinătate care au răspuns cu multă generozitate la invitaţie. Generaţia de aur a handbalului românesc este acum aici.Stelele handbalului românesc sunt azi în Carei pentru a ne oferi o lecţie de viaţă.Prietenia şi omenia sunt unele dintre cele mai importante calităţi ale unui campion.Sunt mândru că tata, profesorul Mircea Dohan, a fost unul dintre ei.”

Cele două echipe combatante s-au aliniat apoi la start în aplauzele prelungite ale celor prezenţi.La Victoria Carei ,anii 70-80  au participat  Csigi Karoly, Brem Arpad, Ecsedi Ioan, Fulajter Iosif, Geng Jozsef, Ghiarfaş Ioan, Kiss Jozsef, Muszta Peter, Sălăgean Iosif, Schlachter Ferenc, Toth Mihaly, Torzsa Janos, Ţicle Marius, antrenor Karacsonyi Carol, conducător Pacz Arpad.

Echipa de aur a handbalului din anii 70-80 a fost formată din: Albu Petru, Baiza Ioan, Darai Zoltan, Domocoş Iosif, Farkas Tibor, Kiss Dezso, Palko Ioan, Pal Jozsef, Podină Ioan, Redeş Mihai, antrenor Tegen Janos şi conducător Varadi Gyula.

Lovitura de începere a meciului a aparţinut nepoatelor lui Mircea Dohan . A urmat un meci în care jucătorii au demonstrat că tinereţea şi bătrâneţea sunt sinonime dacă sufletul este cel care te guvernează. Golurile frumoase, finalizări ale unor faze de joc la fel de frumoase, au smuls ropote de aplauze şi ovaţii prelungi.Publicul s-a  încălzit de arta de a juca handbal demonstrată de mereu tinerii handbalişti reîntâlniţi într-un meci al ambiţiei de a demonstra că tehnica nu se pierde chiar dacă reflexele mai scapătă.

În pauza meciului au evoluat  micuţele artiste ale trupei Magic Dance, antrenată de Raluca Păvăluc şi Laniana Marincaş, micuţa mare balerină din Carei.

În timpul pauzei,am obţinut câteva impresii de la multiplul campion mondial şi olimpic  Ştefan Birtalan.  „ În primul rând am aşteptat cu multă nerăbdare acest eveniment. Reîntâlnirea a fost extrem de amuzantă şi plăcută. Vin de la Baia Mare unde am fost invitat să dau un interviu unei televiziuni locale. Aici am aflat că peste două săptămâni va avea loc un eveniment asemănător la echipa Minaur Baia Mare,ce se organizează după exemplul celui din Carei.Prin aceste meciuri demonstrative poate fi insuflată tinerilor pasiunea, ambiţia, dorinţa de a învinge. Handbalul, baschetul şi voleiul, fără să minimalizez importanţa celorlalte sporturi,au avut ca bază de selecţie mediile universitare.Fără inteligenţă este greu să învingi monotonia antrenamentelor istovitoare”.


Meciul s-a încheiat la egalitate, dar asta are mai puţină importanţă. Important este că a avut loc un asemenea eveniment şi că acesta, aşa cum spunea domnul Birtalan „ poate constitui o bază de pornire pentru a reclădi o echipă de handbal măcar la fel de bună ca cea din anii 70-80, dacă nu mai bună”.

Nicoleta Latiş

comentarii

de Horia Mărieș la 5 mai 2012 - 20:13

Super.

La anul n-o să ratez evenimentul, orice ar fi. Și o să și joc. Promit.

Cele mai dragi salutări iubitorilor handbalului din Carei și prietenilor.

Mai sper și că această manifestare va conduce la renașterea acestei ramuri sportive în orașul Carei, cel puțin la nivelul la care se situa în anii
’60 -’70. Acest lucru este la îndemâna tinerilor din Carei și a antrenorilor.

Important este doar să se vrea!

de Luptator la 5 mai 2012 - 20:30

A fost extraordinar sa-i vezi. Luptatori si doritori la peste 50 sau chiar 60 de ani. Mai multa vointa decat putere. Insa au facut si cate o schema „de zile mari”. La 60 de ani sa dai la poarta de pe semicerc si sa te arunci dupa lovitura pe jos in careu. Ma temeam ca nu cumva sa nu se mai ridice. Iar pe urma aceiasi aruncare: inca odata si inca odata.

Pur si simplu o demonstratie de vointa. Ne dorim sa traim acea varsta a seniorilor handbalisti. Iar despre a ne misca la fel ca ei nici nu visam. 🙂
Felicitari Grati, Moni, Csalek.
Felicitari tuturor organizatorilor si cinste tuturor celor care au dus careiul „sus tot mai sus”.
Azi ai lipsit de pe teren nouarule Mircea. Dar a fost acolo fiul tau un nr 1.
Dormi in pace prof. Mircea Dohan

de totto la 6 mai 2012 - 07:37

nu l-am vazu
pe Gatu !?

de Cristian Derşidan la 6 mai 2012 - 08:04

Sunt încă sub impresia celor 6 ore petrecute în sala de sport.

1. MII DE MULŢUMIRI ORGANIZATORILOR ACESTEI REVEDERI! Cu trecerea anilor e tot mai greu sa aduni in acelaş loc atâţia prieteni care cândva erau mai zilnic împreună. Spiritul profesorului MIRCEA DOHAN a făcut posibil acest lucru.

2. M-a impresionat în mod deoasebit ECHIPA DE FETE DIN TĂŞNAD alcătuită în mare parte din eleve de şcoală generală, din câte am înţeles! Felicitări profesorului-antrenor.

3. Am retrăit cu bucurie atmosfera de competiţie, care implică voinţă, organizare, spirit de solidaritate, permanenta nevoie de a mai învăţa ceva, aspecte ale caracterului sportiv care sunt aceleaşi la 10 şi la 80 de ani!

4. Memorialul de handbal MIRCEA DOHAN să adune cât mai multe ediţii!

de Horia Mărieș la 6 mai 2012 - 08:09

@totto: Cristian Gațu a fost sigur la ceremoniile cu oficialitățile locale ce au avut loc la Castel. De ce n-a venit și la meci, asta nu mai știu. Poate știe prof. Mircea Dohan Jr.

de Luptator la 6 mai 2012 - 10:22

D-ul Cristian Gatu se grabea la un eveniment mai trist. Nu a zis ce fel de eveniment. In jurul orei 14:00 a parasit orasul. Inainte insa a cerut autoritatilor locale sa reinvie handbalul Careian. Am mai aflat ca un stalp important de sustinere al Minerului BM l-au constituit sportivii Careieni.
Cinste tuturor celor ce au fost pe teren. 🙂

de podina ioan la 6 mai 2012 - 18:33

de Luptator-multumesc mult onor celor prezenti ,celor care au ochi si auz de caliitate!!!!!Traiasca handbalul romanesc!!!!

de podina ioan la 6 mai 2012 - 18:34

de Luptator-multumesc mult onor celor prezenti ,celor care au ochi si auz de calitate!!!!!Traiasca handbalul romanesc!!!!

de miti la 6 mai 2012 - 18:36

Felicitari pt acest eveniment si va dosresc la cat mai multe editii!!!si va tin pumnii k in viitor sa construiti o echipa de Handbal la fel de valoroasa ca ceea din anii 60-70!!BRAVOO!!
FELICITARI PT MIRCEA DOHAN jr.

de gratian boros la 8 mai 2012 - 04:48

Multumesc elevilor si profesorilor pentru spectacolul oferit ….aceleasi ganduri bune tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestui eveniment

Lasati un comentariu