O şedinţă ca un mandat

• publicat la: 25 mai 2012
O şedinţă ca un mandat

Dacă până acum repetatele abateri de la lege, girate de consilierii majoritari din Consiliul Local  erau uşor învaluite de o umbră suava menţinută de instituţia Prefecturii care nu a dat curs  intotdeauna sesizărilor în contencios administrativ depuse de consilierii a căror activitate s-a desfăşurat în respectul faţă de lege,la ultima  sedinţa a acestui consiliu atmosfera creionată încă de la bun început  o putem reda printr-un singur cuvant: SFIDARE. Atât la adresa bunului simţ de care unii sunt de-a dreptul străini cât şi  la legea care se presupune că ar trebui să guverneze aceste sedinţe ale forului legislativ din Primăria Carei.

În urmă cu două şedinţe, la solicitarea formaţiunii UDMR( consilierii Tempfli şi Tukacs),consilierii au supus la vot  posibilitatea ca ultimele şedinţe să fie conduse de persoane care nu au mai condus în acest mandat şedinţele de consiliu. Rusu Marius, consilier PNL,cel îndreptăţit să conducă ultimele şedinţe, a acceptat această propunere a UDMR-ului din dorinţa de a pastra o atmosferă de bună înţelegere şi de a da şi altora ocazia să se afle în postura de preaşedinte de şedinţă.

Sedinţa trecută, lucrările au fost conduse de Tempfli Vasile, urmând ca cea de astăzi să îl aibă în prim plan pe preotul reformat Tukacs care însă a uitat ce a solicitat personal în şedinţa ţinută în sala mare de la primarie, şedinţă în care lacul Ianculeşti a trecut în administrarea primăriei.

La intervenţia  consilierului PNL Ilie Ciută în ce priveşte un minim de lămuriri, preotul Tukacs a afirmat că între timp a considerat că e mai bine să îl mandateze pe acelaşi consilier Tempfli să îl reprezinte.

Avem o hotărâre de consiliu în acest sens şi am să vă rog să o respectăm, nu să ne batem joc unii de alţii’ sunt cuvintele consilierului Ciută. La indicaţiile secretarului primăriei, se supune la vot   numele celui ce va avea calitatea de preşedinte de şedinţă astazi, nume de fapt stabilit în prealabil.

De acum stăpân pe situaţie, consilierul Tempfli Vasile începe şedinţa prin solicitarea votului în ce priveşte  acceptarea procesului verbal de la şedinta trecută, proces distribuit de secretarul Sroth Clara cu 1 minut înainte de începerea şedinţei. Conform legilor în vigoare, se pot aduce completări procesului verbal după studierea acestuia, completari de care se ţine seama la redactarea finală a documentului şi abia apoi se supune la vot forma finală a acestuia.

Faptul a fost sesizat de către consilierii PNL şi confirmat şi de secretarul primăriei dar consilierul UDMR, preşedinte de şedinţă,  nu a considerat oportună respectarea legii, care probabil contravine cu interesele  partidului pe care îl reprezintă în consiliul local.

De la sedinta de vineri, 23 mai, au lipsit consilierii Alina Mocanu şi Gherasim Ioan.

Odată aprobată ordinea de zi, dezbaterile au continuat cu Proiectul  de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei şi al statutului de funcţii al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Carei precum serviciilor şi instituţiilor subordonate Consiliului Local al Municipiului Carei.

În cursul şedinţei comisiei economice desfaşurate cu o zi înainte, consilierul Ilie Ciută a solicitat informaţii  care să aducă lămuriri în ce priveşte acest proiect, informaţii care nu i-au fost puse la dispoziţie însă.

Prezent la şedinţă, Kiss Istvan, şef serviciu resurse umane şi relaţii cu publicul, a  specificat că  “ situaţia cerută domnul Ciută e un amalgam de date de la resurse umane contabilitate  şi  aşa că nu se poate face acum dar o va primi în timpul legal  specificat”.

Primarul Kovacs a  intervenit precizând că de fapt e doar o formalitate această aprobare deoarece consiliul (majoritar UDMR) a aprobat în decembrie propunerea de modificare a organigramei.

Cititnd din raportul  de specialitate de la acest  proiect, reiese clar că a fost doar un acord de principiu, urmând ca să veniţi cu lămuriri suplimnetare“ a dorit să precizeze consilierul Ciută fapt ce a atras numeroase comentarii ale primarului Kovacs dar exprimate în limba maghiară şi cu o tonalitate tocmai potrivită pentru a nu fi înregistrată de  camerele de inregistrare în funcţiune.

Supus la vot proiectul este aprobat în forma propusă de primar, cu  majoritate de voturi.

Majoritatea proiectelor regăsite pe ordinea de zi au trecut cu unanimitate de votrui, doar două dintre ele suscitând discuţii între consilieri şi executiv.

La Proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2012, consilierul Ilie Ciută a ridicat problema rectificării cheltuielilor de capital pe 2012, prevăzute în acest proiect.

Nu înteleg ce e cu acea  motocoasă de 3.000 lei de la capitolul cultură, recreere şi religie sau cu măsurătoarea topografică de 2.480 de lei necesară pichetării sensului giratoriu  pe strada Mihai Viteazu, acum la mai bine de un an de la terminarea lui” a punctat Ilie Ciută.

Şi acest proiect trece în forma iniţială fără ca cineva să aducă vreo lămurire la problemele ridicate de consilierul liberal.

În cadrul şedinţei trecute, în baza celor afirmate de primarul Kovacs ”cine are nevoie de sprijin să vină să ceară”, congregatia Surorilor Maicii Domnului din Carei care patroneaza Centrul de zi pentru copiii şcolari, singura care se ocupă de copii indiferent de religie şi etnie, a cerut un sprijin de 15.000 ceea  ce reprezintă mai puţin de jumătate din cheltuielile reale, în condiţiile în care toate celelalte centre similare au primit sume mult superioare de-a lungul timpului.

Dacă atunci primarul a promis sprijin necondiţionat pentru acestea, suma părându-i-se mai mult decât decentă, la şedinţă propunerea este de 8.00 de lei, sumă aprobată în şedinţă alături de alte asemenea sume pentru toate celelate centre similare. Menţionăm că celelalte centre au mai primit ajutoare si cu alte ocazii fără ca această congregaţie să fie ajutată cu vreo sumă de bani.

“Şi de această dată  se vede că nu îi măsuraţi pe toţi cu aceeaşi măsură “ a remarcat consilierul Ilie Ciută înaintea supunerii la vot a proiectului.

Discuţii au mai existat  şi la proiectele privind aprobarea metodologiei de refacere a infrastructurii domeniului public şi privat al municipiului Carei şi la Proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu – proiect nr. 225/2012, elaborat de S.C.  ARHI DINAMIC S.R.L. Satu Mare, privind ,, AMENAJARE CASE DE VACANŢĂ DEMONTABILE DIN LEMN, RULOTE, TABERE DE CORTURI ŞI TRANSFORMAREA CASEI EXISTENTE ÎN SPAŢIU CU ALTĂ DESTINAŢIE (BAR,CRAMĂ), str. Grădina Viilor, nr.4, mun. Carei.

Şedinţa fiind una de final de mandat  era de presupus că va fi una  în care consilierii vor fi invitaţi de primar la o cupă de şampanie.Nu numai că nu a fost aşa dar schimburile de amabilităţi dintre primar şi consilieri au fost în ton cu toată desfăşurarea mandatului de patru ani .

Nu a mai fost nimeni din presa locală de această dată ,doar o parte din cea judeţeană,cu care primarul Kovacs s-a consultat în timpul desfăşurării şedinţei.

„Fiind probabil ultima şedinţă  aş mulţumi pentru colaborare consilierilor şi  cum cu unii nu ne vom mai întâlni doresc să aibă parte de sănătate şi fericire „au fost cuvintele adresate la final de primarul Kovacs ,cuvinte care au atras şi întrebarea consilierului PNL,Ilie Ciută: „Doar la cei de care vă despărţiţi le doriţi sănătate?”,fapt ce a  reuşit ca măcar  la final să destindă atmosfera  tensionată de pe parcursul ultimei ore.

Nici primarul nu a rămas dator cu replica doar că şi de această dată aceasta a fost pe măsura exprimărilor sale caracteristice din cei 4 ani.”Cu unii ştiu că ne vom întâlni chiar dacă  nu ne face plăcere”.

La coborârea din sala  de şedinţe,am remarcat că ceea ce se dorea o iniţiativă binevenită pentru începerea unui dialog cu cetăţenii oraşului,iniţiativă venită la acea dată din partea Agenţiei de Mediu Satu Mare şi concretizată intr-o cutie frumos realizată pentru sesizări şi reclamaţii pusă la dispoziţia  careienilor,a sfârşit sub o scară din Primăria Carei

la fel ca şi statuia Sfântului Florian,dosită sub o scară lăturalnică din Castelul proaspăt renovat.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 26 mai 2012 - 00:36

Am tras deunăzi o sperietură groaznică fiindcă am citit în „Nagykároly es Videke” nr. 21 din 24 mai a.c., chiar pe prima pagină că …. „n-am”!

Sau mai precis că „îmi lipsește”.

M-am căutat peste tot, mi-am întors toate buzunarele pe dos ca să văd ce-am pierdut sau ce mi s-a furat, dar nu m-am dumirit decât după ce am am citit și am înțeles ca lumea articolul intitulat „Careienilor le lipsește mândria, dacă nu-l realeg primar pe Kovacs Jeno.”

Măi să fie, deci asta le lipsește careienilor, „mândria”, dacă nu o să-l realeagă pe jenoke!

Ca să nu fiu acuzat cumva că nu înțeleg finețurile limbii maghiare și că nu traduc exact, prefer să transcriu și titlul original al articolului: „Ha Kovacs Jenot nem valasztjak ujra polgarmesternek, a nagykárolyiakbol hijanzik a bolcsesseg”.

Gravă constatare, sublimală amenințare exprimată de scribul cetății, slujbașul primașului. Umblă omul la psihic. Ați ghicit, autorul măzgălitor de hârțoage este tot omul de/din casă, consilierul personal, salariatul Primăriei, nenea vinars, care răspunde întotdeauna prompt la comanda primașului: „Laudă-mă gură (boros) că d-aia-ți dau friptură!”. Argumentările scribului, dezvoltate în articol nici nu o să le mai comentez, vă las Dvs. plăcerea să le savurați.

Nu mai are scribul ăsta nici o jenă, sau rușine, sau demnitate sau grețuri, el continuă să mănânce rahat turcesc în văzul lumii, că doar de aia-i plătit din banii contribuabililor careieni.

Făcea cineva trimitere pe aici pe la „Comentariile” din B. de C. la cei care-l ridicau mereu în slăvi pe vremuri și îi cântau osanale cu toate ocaziile posibile mâncând rahat cu lingura, răposatului ceașcă. Păi ăia erau mici copii pe lângă redactorul șef, ăsta are stomacul mult mai încăpător. Se vede însă de la o poștă că omul are absolvită cu brio serioasa școală de partid a lingăilor lui nea nicu.

Un om fără mândrie supraviețuiește greu în societate, trebuie să umble mereu cu fruntea plecată, cu ochii în pământ, dar lucrul care mă ingrijorează cel mai mult este că nu știu ce o să se aleagă din unii dacă nu vor mai putea fi numiți „büszke magyar” fiindcă n-o să-l realeagă pe primaș.

Cred că respectivii o să devină paria comunității/societății, iar în final o să fie excomunicați și vor fi forțați/nevoiți să emigreze. O astfel de acuzație, că cică „îți lipsește mândria”, te poate băga de-a dreptul în boală, poți contracta urgent o depresie cronică sau o altă boală psihică gravă care poate duce uneori chiar la sinucidere.

Foarte periculoasă treabă!

Se întreba lumea tot deunăzi pe una din paginile comunității aflată pe facebook și scrisă în limba maghiară: „oare unde ar putea fi dosită statuia lui Kossuth Lajos precum și statuia Sfântului Florian?”

Și eu sunt de părere că tot ce-i vechi și face parte din istoria și din patrimoniul orașului, indiferent din ce epocă istorică, trebuie pus neapărat în valoare.

Articolul de mai sus dă răspunsul la una dintre întrebări: „Statuia Sfântului Florian este dosită sub o scară lăturalnică din Castelul proaspăt renovat!”
Gata doamnelor și domnilor, s-a rezolvat misterul.

Eu unul cred că ar fi atât datoria de serviciu (pentru care este plătit din bănuții contribuabililor), cea profesională (fiindcă este de profesie istoric, arheolog, muzeograf) cât și cea de onoare (fiindcă este un fiu al urbei) ca domnul Hago Atila Nandor, muzeograf / șef secție, candidat de pe poziția 19 pe lista UDMR pentru consilieri locali în circumscripția electorală a municipiului Carei (de pe ultima poziție ce dă speranță, dacă partidul respectiv va câștiga toate locurile posibile din C.L. la alegerile din 10 iunie a.c.), să-l scoată pe Sfântul Florian la iveală, să restaureze frumușel statuia, și apoi, cu binecuvîntarea celor din C.L. al Mun. Carei, să o expună în locul cel mai adecvat din oraș.

Chiar așa, stimate domnule Hago, NOI (No Offence Intended), dar Dvs. oare ce imbolduri suplimentare mai așteptați ca să vă ocupați serios de statuia Sfântului Florian, adică de patronul spiritual al Careiului?
Nu de alta, dar locuitorii orașului exact asta așteaptă de la Dvs.! Să vă ocupați de statuie.

Știu că de obicei nu sunt luat în serios aici la rubrica „Comentarii” din B. de C., fiindcă multe din comentariile mele sunt scrise în zeflemea, aduc a pamflet. De data asta însă, vă rog să mă credeți, am scris aceste câteva rânduri cât de poate de serios.

In rest s-auzim numai de bine, să ne iubim ca frații (eventual pe tunuri ca hippies anilor ’60) și să conviețuim în bună pace.

de Horia Mărieș la 26 mai 2012 - 03:01

Recunosc smerit și cea mai cu adâncă umilință, că nu mai fac față avalanșei de material propagandistic electoral (citește reclamă gratuită) scris de funcționarul public Boros Ernő, consilierul primașului, responsabil relații cu publicul în Primăria din Carei. Materiale scrise toate (evident) în favoarea lui jenőke. În orice pagină online careiană pe care o deschid (mă refer la cele scrise în limba maghiară) dau mai nou (că doar suntem în plină campanie electorală) de textele funcționarului public Boros Ernő scrise la comanda stăpânului și a primașului său. Acum mă refer în special la articolul „Megújul a Szarvas fogadó” data 24.05.2012, din Nagykároly.ro, (Forrás: Boros Ernő, Nagykároly és Vidéke).

Bag seamă că la Instituția Prefectului Județului Satu Mare nu se citesc aceste ziare online, fiindcă altfel nu-mi explic de fel de ce nimeni nu se sesizează, mai ales acum, când Prefectul a atras serios atenția funcționarilor publici că vor fi eliberați din funcție dacă se implică în campania electorală. Vezi în acest sens articolul din B. de C. intitulat „Prefectul avertizează funcţionarii publici: fără politică la birou” publicat la data de 23 mai 2012.

Îl întreb si eu atunci direct si cu tot respectul cuvenit pe Domnul Prefect Eugeniu Avram: oare stimatul domn Boros Ernő, Foszerkesto la Nagykároly és Vidéke este funcționar public sau nu, dacă este angajat/plătit la U.A.T. (Primăria) Municipiul(ui) Carei?

Chiar mi-ar face o deosebită plăcere să primesc un răspuns din partea purtătorului de cuvânt al Prefectului Județului Satu Mare, eventual chiar aici la Comentarii, că doar nu-i un capat de țară, că doar nu-i chiar așa de mare lucru! Durează un minut, textul poate fi preluat de aici cu paste/copy, el trebuie să fie doar atât: „Da (Nu) , domnul Boros Ernő este (nu este) funcționar public și este (nu este) vizat de avertizarea publică a Prefectului”. Ștergeți Dvs. ce nu corespunde adevărului din propoziție și postați aici, la „Comentarii” răspunsul Dvs. E foarte simplu! În felul ăsta puteți proba și faptul că Instituția Prefectului Județului Satu Mare este receptivă și este și interesată de opinia plebei.

Am mai comentat aici subiectul numit „investiția găunoasă Szarvas fogadó” destinată a fi viitorul sediu al Primăriei din Carei, idee născută în mintea îmbârligată, de gospodar lipsit de orice talent de finanțist, lipsit de orice gândire economică, idee fixă bine înfiptă în mintea lamentabilului om de afaceri care se dovedește a fi primașul jenőke.

Nu vreau să mă mai repet, dar părerea mea este că această investiție este și încă va mai fi și în continuare, una din găurile negre, dar foarte adânci, care vor înghiți banii bugetului local ai Primăriei din Carei mulți ani de acum încolo datorită împrumuturilor contractate la bănci de către primaș.

Dar ce-i pasă lui, las că o să plătească prostimea, adică plebea!

Fac pariu cu oricine dorește să țină pariul cu mine, și anume pe tot vinul din pir care se poate procura la Carei, că factura finală a acestei investiții (inclusiv dobânzile ce se vor plăti la bănci) va depăși frumușica sumă de 2 milioane de Euro.

Sunt absolut de acord cu domnul Boros Ernő, că fosta cârciumă-han „Szarvas fogadó” în care a poposit pentru câteva zile Petőfi Sándor și unde a făcut cunoștiință cu viitoarea lui soție Szendrey Júlia, este o clădire reprezentativă pentru orașul Carei.

Tot respectul nostru pentru marele poet romantic al națiunii maghiare Petőfi Sándor, pentru marele erou al revoluției din 1948 din Ungaria și din Transilvania, decedat la o vârstă atât de fragedă. Orașul Carei trebuie să-i cinstească memoria, și o și face, după câte știu eu, cu cel mai mare respect și de câte ori este nevoie.

Dar tocmai numele lui Petőfi Sándor, cu care se asociază numele fostei cârciumi-han, ar fi trebuit să fie justificarea faptului ca reabilitarea clădirii „Szarvas Fogado” să se facă numai pe fonduri ale comunității europene, eventual în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră RO-HU, și în nici un caz din fondurile proprii ale Primăriei Carei provenite din bugetul local.

Că tot nu are Primăria fonduri proprii, fiindcă este datoare vândută.

Chestia asta extrem de simplă (și anume că un astfel de proiect transfrontalier ar fi avut șanse de 99% ca să fie acceptat și ca apoi prin el s-ar fi putut accesa o finanțare din partea comunității europene) n-a putut să fie înțeleasă de economistul-finanțist și de marele gânditor filosof care este jenőke. De altfel dânsul nici nu are capacitatea și nici pregătirea profesională necesară ca să înțeleagă un astfel de lucru.

Nu pot să nu constat în finalul acestui comentariu, că distinsul redactor șef nu s-a putut abține nici de data asta (fiincă treaba asta la dânsul este deja o boală cronică) ca să nu-și lanseze săgețile otrăvit-ironice către naționalitatea majoritară din țară. De data asta a luat în colimator Armata Română în folosința căreia s-a aflat în vremea regimului comunist fosta cârciumă-han Szarvas Fogado.

Nu pot să nu-l citez în original și chiar fără să-mi pierd vremea ca să-i mai traduc textul:”…. mert Nagykárolyban állomásoztatott alakulatainak a tagjai így gondolták „katonadolognak”, a hadsereg lerobbant, siralmas állapotban hagyta hátra a valamikori fogadóépületet”.

Păi dumitale mult stimabile domnule Boros Ernő chiar nu îți este rușine de loc, chiar nu te poți de fel abține să nu provoci, să nu torni mereu venin în cupa relațiilor româno-maghiare ???

De data asta vă provoc eu direct, stimate domnule redactor șef Boros Ernő.

Vă rog frumos să-mi răspundeți foarte clar și foarte la obiect, dacă mai aveți cea mai mică urmă de demnitate, cinste, mândrie și probitate profesională:

„Câte din clădirile aflate în orașul Carei și naționalizate de regimul comunist, care au fost în folosința exclusivă a Primăriei Carei și au fost gestionate în ultimele mandate de primar de cei care v-au protejat, adică de numiții Beko Tamas si Kovacs Erno, au fost retrocedate într-o stare măcar acceptabilă vechilor proprietari de drept, asta după ce Primăria Carei le-a folosit de-a moaca cel putin 60 de ani?

Ca să nu fie nevoie să faceți un efort intelectual deosebit, luați vă rog ca temă de studiu doar o singură clădire, pe cea numită „Gombgyar” în timpul regimului comunist. În aia m-am născut.

Nu credeți că ar fi fost mai cinstit ca în schimbul celor 60 de ani de uzufruct de-a moaca, Primăria Carei să restituie vechilor proprietari clădirile respective măcar într-o stare acceptabilă, chiar dacă nu în starea înlorotoare în care erau atunci când Primăria Carei a pus mâna pe ele, și să nu le restituie exact ca pe niște cuiburi de șerpi?

Nu credeți oare că normal ar fi fost ca măcar din obligație morală (asta ca să-și mai spele puțin obrazul), dacă nu din cel mai elementar bun simț, primașul jenoke sau city managerul Beko Tamas ar fi trebuit să se gândească la niște măsuri de ajutorare financiară a vechilor proprietari, măcar pentru refacerea fațadelor clădirilor retrocedate? Aveți cumva cunoștiință de faptul că Primăria Oradea așa procedează? E drept că ăia au și minte și bun simț.

NU de alta dat toate fațadele cladirile retrocedate și care au fost gestionate și intreținute de Primăria Carei în ultimii 22 de ani arată ca dracu’ și strică efectiv fața (obrazul) urbei. (Asta ca să șterg pur și simplu cu buretele perioada regimului comunist, fiindcă acolo oricum merge doar zicala „prinde orbul scoate-i ochii”).

Vă readuc în memorie faptul că în ultimele câteva mandate, primari și responsabili cu buna întreținere a clădirilor aflate în proprietatea publică și privată a Primăriei Carei, au fost actualii Dvs colegi de serviciu de la Primărie, domnii Beko Tamas si Kovacs Jeno, adică gospodarii de frunte ai urbei care au lăsat mai mult pământ pârjolit în urma lor decât realizări în domeniul imobiliar.

Pot citi replica Dvs în orice ziar online ă să aveți amabilitatea să-l publicați. Pot citi replica Dvs inclusiv în saptamanalul tipărit Nagykároly és Vidéke. Vă mulțumesc pentru atenția acordată.

In rest s-auzim numai de bine, să ne iubim ca frații și să conviețuim în bună pace. Chestia aia cu tunurile am uitat-o. Revin cu ea data viitoare.

de careian la 26 mai 2012 - 09:06

va puteti convinge acum ca acest primar jeno este cel care da tonul la incitare si ura interetnica prin aceste articole care apar in ziarele de casa ale udmrului careian.culmea e ca ziarul e tiparit din banii tuturor careienilor asa cum si cel care semneaza este pe statul de plata al primariei carei !CONSILIERUL PRIMARULUI KOVACS incita la ura interetnica si are un discurs numai pentru maghiari de parca nu ar exista romani in CAREI !Acesta este adevarul pe care nu il accepta unii.toata campania electorala a udmrului se bazeza pe discriminare etnica si nicdecum pe ceva constructiv si benefic pentru oras! Daca mai ia un mandat veti vedea cum va taia castanii frumosi de pe artera principal pentru a face fantani arteziene,la fel ca ceasca pe vremea lui sau udrea pe vremea pdlului.Rusine PDLului careian care il sustine neconditionat prin omul protopopului care se tine de politica si nu de cele sfinte!Banul nu are culoare se spune dar nici nu aduce nemurirea cum cred unii.

de Cori la 26 mai 2012 - 09:38

Acest om venit din varful Asuajului de Maramures si apoi din Odoreu nu face decat sa prolifereze jigniri la adresa careienilor care l-au vota si a celor care nu l-au votat deopotriva.Nu numai ca se adreseaza numai maghiarilor pe care ii face lipsiti de intelepciune daca nu voteaza cu el, articol scris de consilierul personal platit de institutia primariei careiene dar a sfidat de la bun inceput romanii prin lipsirea lor de un reprezentat in administratia carieana.Cum ar reactiona maghiarii daca in localitati cu peste 44% maghiari nu ar avea viceprimar? Respectul si sfidarea la adresa careienilor se vede si din nesimtirea cu care refuza sa plateasca taxele si impozitele pe care orice careian le plateste dar el din functia de primar refuza sa le plateasca si in consecinta finantele au decis ca prin retinerea a 30%din salar sa mai recupereze ceva din miliardele datorate.Acesta e omul care cere careienilor inca un mandat!

de Cori la 26 mai 2012 - 09:39

Prefectul Eugeniu Avram si institutia pe care o reprezinta ce pozitie are la cele semnalate?

de @ la 26 mai 2012 - 10:50

Nu mandria d-nu Maries ci intelepciunea inseamna bolcsesseg,mandria in limba maghiara este buszkesseg.Numai atat am vrut sa clarific

de te kukurigu la 26 mai 2012 - 10:55

maries doar romani citesc pe aici? mandria=intelepciunea?

de Horia Mărieș la 26 mai 2012 - 12:07

@ la 26 May 2012 – 10:50:

Mii de scuze. Aveți dreptate. In articolul original este cuvântul bölcsesség, nu büszkeség (cu un s la final). Imi pare rău ca am citit superficial și mult prea la repezeală cuvântul respectiv.

@te kukurigu la 26 May 2012 – 10:55

Desi cu cei care se dau mari cocosi si care mai au su sticleti la etaj n-ar trebui sa ma conversez, va informez totusi ca pentru mine este o surpriza dintre cele mai placute că NU „doar romani citesc pe aici?”
Asta este un lucru extrem de pozitiv și de bun augur.

Pe de altă parte, aveți perfecta dreptate, mândria nu este de loc egală cu înțelepciunea. Inlocuiți Dvs în comentariul meu cuvântul mândrie cu cuvântul întelepciune, și sensul, înțelesul celor pe care am dorit să le scriu în comentariul meu se conservă în întregime.

De exemplu:

„Am tras deunăzi o sperietură groaznică fiindcă am citit în “Nagykároly es Videke” nr. 21 din 24 mai a.c., chiar pe prima pagină că …. “n-am”!

Sau mai precis că “îmi lipsește”.

M-am căutat peste tot, mi-am întors toate buzunarele pe dos ca să văd ce-am pierdut sau ce mi s-a furat, dar nu m-am dumirit decât după ce am am citit și am înțeles ca lumea articolul intitulat “Careienilor le lipsește înțelepciunea, dacă nu-l realeg primar pe Kovacs Jeno.”

Măi să fie, deci asta le lipsește careienilor, “înțelepciunea”, dacă nu o să-l realeagă pe jenoke!” etc.

Merge și așa, nu-i așa stimate @te kukurigu?

Poate că pentru unii, dar din ăștia, – atenție – sunt extrem de puțini fiindcă nu chiar toți sunt ca și @te kukurigu, singurul lucru care într-adevăr nu prea merge, nu prea se potrivește este ca în loc de “büszke magyar” să scrii “bölcs magyar”.

de te kukurigu la 26 mai 2012 - 12:28

citesc si cativa unguri pe aici si cam majoritatea sunt scarbiti
pop ioan consilier? va bateti joc de careieni?
puneti tot felul de mardeiasi care numai la mistouri se pricep? vai si amar de locuitorii acestui oras

de Horia Mărieș la 26 mai 2012 - 12:41

@te kukurigu:

Sunt scârbiți de ce? Puteti fi mai specific, ceva mai exact?
Vă citez: „citesc si cativa unguri pe aici si cam majoritatea sunt scarbiti”
Ar fi foarte interesant de știut precis de ce sunt scrârbiți cei câțiva unguri care citesc pe aici (B. de C.).

Despre problemele legate de listele de candidați, despre mardeiași, etc., vă rog să nu mă întrebați, fiindcă eu nu mă pricep și n-am nici în clin și nici în mânecă nimic comun cu ele.

de te kukurigu la 26 mai 2012 - 12:55

sunt de la psd si pnl si oameni de treaba,dar sunt si oameni umflati cu pompa. ca si in alte partide de altfel. despre respectivul am scris pentru ca il stie toata lumea. ne trebuie oameni seriosi nu mascarici. o zi buna.

de Cristian la 26 mai 2012 - 12:58

@Horia Mărieș
Perfect de acord cu cele scrise de Dumneavoastra .Si eu am fost foarte revoltat de cele citite in Nagykaroly es Videke .Post sa scriu ca acest ziar este o sursa a conflictelor interetnice in Carei, ca si partidul care-l sustine.
Aproape toti careienii vorbesc cele doua limbi indiferent de nationalitate, si in cazul in care un roman citeste aceste minciuni la ce se gandeste ?
Tot acest articol contine afirmatii jignitoare la adresa domnului Ciuta in pagina nr.3, care scoate in evidenta incompetenta sa si a partidului care-l sustine in ceea ce priveste procuratul banilor pentru oras si gestionarea corecta a banului.
Dl. Boros Erno ne povesteste opinia unui ziarist roman liberal (bineinteles anonim!!!)care este incantat de realizarile actualului primar si ca el l-ar vota cu orice pret.
Asa ca titlul “Daca careienii nu-l realeg pe Kovacs Jeno ca primar atunci din ei lipseste intelepciunea” sunt vorbele acelui ziarist anonim.
Parerea mea este ca vinovat este cel care scrie in ziar asa ceva nu cel care spune, mai ales ca acel ziarist s-ar putea sa nici nu existe.
Merita citit articolul complet.
Eu rog pe cititori sa-si pastreze calmul, si sa nu dea sansa de agravare a conflictelor interetnice numai pentru ca anumiti indivizi din asta isi doresc sa-si faca campania electorala.
Multumesc pentru atentie.

de vot USL la 26 mai 2012 - 14:51

kukurigu iudemereu mai umflat ca jeno-eugen al vostru nu gasesti….nu plateste impozitele si are salaru taiat si va mai va umbla gura banditilor.mai cautati voi mult si bine pana gasiti unu ca CIUTA al nostru!!!!macar bime ca recunosti ca sunt cativa unguri scarbiti de lista pe care o are iudemereu……

de bufnita la 26 mai 2012 - 16:31

cum de nu se ia udmru careian decat de domnu Ciuta? alti consilieri nu au mai fost in consiliu sau nu mai candideaza si altii? cum se face ca i se acorsa numai domniei sale atata importanta? dupa listele afisate cu candidatii de la alte partide se pare ca niciunul nu a mai avut experiente de consilier sau treaba cu administratia publica.un portar din primarie candideaza pe listele unui partid nou si boros nu are nimic de comentat la adresa lui,nici la adresa altor candidati pensionari sau curatori.se pare ca cel mai important consilier in Carei ramane tot domnul Ciuta!Forta USL!!!

de Cristian la 26 mai 2012 - 18:04

Ce tot il bagati la inaintare pe Ciuta ,ca doar nu el candideaza de primar.
Inca nu am vazut vreun comentariu ,vreo lauda despre candidatul USL…?
Cred ca-l jigniti pe Bucuresteanu, mai ziceti ceva si despre el de bine.

de Concitadin la 27 mai 2012 - 11:53

D-le Mărieş,în limba maghiară „BÖLCSESSÉG” înseamnă „ÎNŢELEPCIUNE” şi nu altceva.
Chiar trebuie avută multă grijă cum traducem anumite fraze şi psaje în campania electorală că s-ar putea să-nţelegem altceva.
Cât despre laude ce trebuie aduse lui Bucureşteanu…ei fie…”LĂUDAT FIE ADI BUCUREŞTEANU,AMIN” Acum eşti mulţumit,stimate @Cristian?

de caraian la 27 mai 2012 - 12:28

Concitadin cu bocciu din asuaju de sus?

de Horia Mărieș la 27 mai 2012 - 14:17

Da D-le @Concitadin, am gresit, mi-am cerut scuze, m-am corectat, n-am spus ca bolcsesseg insemna altceva decat intelepciune si o sa am mare grija cum o sa mai traduc anumite fraze in campania electorala ca s-ar putea sa intelegeti altceva.

Insa, va intreb si eu la randul meu: asta vi se pare ca a fost esentialul, ideea, tema comentariului meu (adica confuzia „intelepciuhe” vs „mandrie”) sau cu totul altceva?

Parca era mai bine sa fi lasat lucrurile asa cum le-am gresit eu. E mai putin jenant sa-ti spuna cineva ca esti lipsit de mandrie daca nu-l votezi pe jenoke, decat sa-ti spuna ca esti lipsit de intelepciune, deci ca esti un prost, sau mai bine zis ca esti un tampit daca nu-l votezi.

Mie unul mi-ar sari foarte tare tandara daca cineva mi-ar spune ca sunt un tampit daca nu-l votez pe jenoke.

Dar fiecare are dreptul sa-si insuseasca interpretarea care ii convine, fiecarea isi are mandria si intelepciunea lui.

de careian la 28 mai 2012 - 08:01

horica,tu sa votezi la tine in bucuresti.apropo in care sector stai?de unde ne dai noua lectii?eu sunt careian care traieste aici si nu incearca sa se bage in seama de la departare.fii tu fara grija ca fiecare stie cu cine vrea sa voteze si nu avem nevoie „sa ne deschida ochii„ un mascarici ca tine.

de Horia Mărieș la 28 mai 2012 - 08:17

@careian la 28 May 2012 – 08:01 Unii ca matale mai trebuie să sugă. Tot ce pot.

de Horia Mărieș la 28 mai 2012 - 09:17

@careianule: fii matale doar foarte puțin atent cine este un măscărici patentat, cu acte în regulă, cine trebuie să vă deschidă vouă ochii cu cine să trebuie să votați. Unul care și în poza lui electorală dintr-un ziar judeșean este prezentat în poziția culcat, fiindcă doarme mereu pe el.

O să zici matale că ăsta este umor involuntar, dar eu cred că pur și simplu asta este cruda realitate pe care „voi” refuzați s-o vedeți.

Și apropo de întrebarea matale „de unde ne dai nouă lecții?”.

Dar cine sunteți în fond și la urma urmei „voi”, la echipa cui jucați, cine vă antrenează? Văd că jenoke si lajcsika sunt cei care se pare că le au pușin cu fotbalul, d-aia joacă Victoria în campionatul sătesc, fiindcă jenoke vorbește de „csapat” mereu doar din poziția culcat („Csak jó csapattal lehet haladást elérni”).

În ce privește întrebarea matale „apropo in care sector stai”? răspunsul meu este că port 44 la panfofi. Asta ca să poți să-ți faci o vagă idee cam ce amprentă o să ai dacă vei primi un șut în … de la mine.

Alte întrebări inteligente referitoare la CV-ul meu mai ai?
Nu te abține, fiindcă abținerea îndelungată dăunează.

Urmează umorul involuntar. Nu vă speriați, jenoke este fotografiat la orizontală, dar încă nu este pe catafalc. Szatmari Magyar Hirlap 2012.05.24., csütörtök, VII. (XXIX.) évfolyam, 2053. szám. articolul „Csak jó csapattal lehet haladást elérni” autor și Kérdezett: Varga Sándor

http://www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=43245&apparition=2012-05-24

Vizionați repede pagina indicată fiindcă mai mult ca sigur că o să dispară aproape imediat după ce o să postez eu aceste rânduri. Oricum, eu am păstrat o copie pentru conformitate și o să pot să o pun gratuit la dispoziți solocitanților. Numai să nu vă înghesuiți prea tare.

În rest, s-auzim numai de bine, inclusiv de pe la RaTraCa.

de florin la 2 iunie 2012 - 18:37

l am vazut azi in oras un JEEP an,de cateva zeci de mii de euro ,nu am vazut exact ce marca,cred ca era Hyundai,dar nu sint sigur…cu numere EGL si pe domnuEGLI in masina
din cate stiu si dansul si sotia dansului ,lucreaza dintotdeauna la STAT
sau mai exact la PRIMARIE…adica pe banii nostri,
nu tin minte sa-si fii incercat capacitatile si abilitatile la vreun privat….
sau chiar asa bine se castiga la primarie??parca s au taiat sporuri si din salar….
sau are vreo MATUSA TAMARA?daca e asa,sa spn sincere condoleante

de smc la 2 iunie 2012 - 19:14

In oras nu ai vazut si alte Jeepuri? Cineva are o fabrica in faliment unde nu mai lucreaza nimeni ani de zile dar ceva totusi profita firma ca vacantele fac la Dubai. Nu trebuie sa spun ca acum persoana candideaza si la un post in judet.

de florin la 3 iunie 2012 - 10:33

l am vazut si pe jeno..dar de jeno nu scriu nimik ca deja stie toata lumea,asta face de vreo12 ani de cand a fost prima data primar…oricum daca nu iese primar,ceea ce nu cred, il vor pune city manager,ca si pe beko…
carei ul este mare..are nevoie,a zis domnu jeno ca si la NeW YORK E LA FEL CU CITY MANAGER,
acum scriam de acest domn de la urbanism,pentru ca el toata ziua se plange ce mic e salarIul si ce mult are de munca
intr adevar la ce invazie de constructori sunt in oras,si la ce mult se construieste….cred ca are de munca…
probabil de asta sunt toate apartamentele ca si la circ,unu verde,altu albastru
zici ca e un cartier de circari,ma intreb cate autorizatii a dat?sau cate amenzi?
ziceam de el ca la salariul pe care il are 1700de lei,sotia lui la fel…cam tot atat,matusa Tamara am inteles ca nu i a murit de curand…si atunci cred ca strange de vreo10ani bani fara sa manance nimik pt masina aia..probabil e un vis de al lui..pe care a vrut sa si l indeplineasca…
si el a a vut si are doar venituri de la stat,adica de la noi
din cate stiu e copilul de suflet a lui jeno,asa se lauda jeno….
asteptam si o casa frumoasa dupa jeep an,cred ca daca da inapoi cei 8 la suta din salar la bugetari,eu cred ca poti draga egli,strange ceva mai repede si de o casa

de Horia Mărieș la 3 iunie 2012 - 17:30

„…o cutie frumos realizată pentru sesizări şi reclamaţii pusă la dispoziţia careienilor, a sfârşit sub o scară din Primăria Carei la fel ca şi statuia Sfântului Florian, dosită sub o scară lăturalnică din Castelul proaspăt renovat.”
………………………………………………….
„H O T Ă R Â R E A Nr.__135___/2008
privind modificarea H.C.L.. nr.65/31 mai 2007 privind restaurarea şi expunerea statuii Sf. Florian.

Consiliul local al municipiului Carei judeţul Satu Mare, întrunit în şedinţă ordinară la data de 30 octombrie 2008.

Având în vedere propunerea comisiei de cultură privind modificarea amplasamentului statuii Sf. Florian, raportul de specialitate al compartimentului de urbanism, referatele comisiilor de specialitate,
În temeiul art.36 alin.2 lit.d şi art.45 alin.1 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

H O T Ă R E Ş T E:

Art.1. Se aprobă modificarea H.C.L. nr.65/31 mai 2007 privind restauraea şi expunerea statuii Sf. Florian în sensul ca amplaasamentul statuii, să fie în Parcul Dendrologic conform schiţei anexate.

Art.2. Prezenta hotărâre se comunică
– Primarului municipiului Carei
– Instituţiei Prefectului judeţelui Satu Mare

Art.3. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei Hotărâri se încredinţează Primarul municipiului Carei.”
……………………………………………

Domnule primaș jenöke; domnule Hágo Atila Nándor, arheolog, muzeograf, Șef Sectie, candidat din partea UDMR la funcția de consilier local, bag seamă că nu v-a fost suficientă perioada 30 octombrie 2008 – 3 iunie 2012 pentru a duce la îndeplinire „H O T Ă R Â R E A Nr.__135___/2008 a Consiliului local al municipiului Carei judeţul Satu Mare.

Nici nu mă mai mir.
Probabil că nu v-a tras nimeni de mânecă. Vă trag eu acum. Se aude?

Întreabă o grămadă de careieni bine intenționați pe la grupul constituit pe feisbuc (in traducere liberă „facebook”) la pagina „Nagykároly és környéke kedvelőinek csoportja” despre soarta statuii Sfântului Florian.

Știm că pe dumneavoastră vă interesează îndeosebi soarta Cavalerilor Vinului Sfântului Orban dar totuși, ce le răspundeți despre Sf. Florian contribuabililor și alegătorilor careieni? Aud?

Știu că de la Dvs. n-o să aud nimic, fiindcă Dvs. nu răspundeți nici personal, nici prin purtătorul de cuvânt adică prin omul casei boroserno fiindcă în general nu cunoașteți răspunsurile sau le bălmăjiți.

Vă dau o sugestie. Pe gratis.

Întrebați-o pe d-na Veress Anikó, care în data de 26 iulie 2011 încă mai răspundea la titulatura de „a Károlyi-kastély gondnoka”.

Ea ar trebui totuși să știe, fiindcă se ocupă serios de soarta statuii, că de aia este plătită de către Primăria Carei, încă din anul 2005 (adică se tot ocupă de exact 7 ani).

Pentru conformitate, vedeti și:

https://erdely.ma/kisregio.php?id=96407&cim=felallitjak_a_florian_szobrot_nagykarolyban

In rest s-auzim numai de bine, să ne iubim ca frații și să conviețuim în bună pace. Auguri și pentru RaTraCa.

Lasati un comentariu