Taxe pentru Noi-nu şi pentru Ei

• publicat la: 2 mai 2012
Taxe pentru Noi-nu şi pentru Ei

Nu bine s-a uscat cerneala de pe recent aprobata hotărâre a Consiliului Local privind taxele  pentru evenimentele organizate la Castelul din Carei că au şi apărut ocaziile  prin care aceasta să fie evitată.

Luni spre seară,mai multe maşini cu număr de SM( intre care si SM-14-JUD) au intrat pe aleile parcului,până in faţa Castelului,incărcate cu dansatori in costume traditionale maghiare, cameramani, fotografi şi  aparatura  aferentă filmărilor.

Cei aflaţi in parc la ora respectivă,au precizat că preşedintele CJ Csehi Arpad ,insotit de primarul Eugen Kovacs şi Szocs Peter adjunctul Muzeului Judeţean,au fost cei care au insoţit  grupul sosit pentru filmări.

Până aici nimic neobişnuit inafara faptului ca prezenţa maşinilor de orice fel in parc a devenit un fapt frecvent in ultimul timp.

Miercuri,2 mai,la ora 11,00 am contactat şeful Serviciului de Taxe şi Impozite  Carei pentru a ne interesa dacă in perioada 28aprilie-1 mai  au fost incasări la buget de la evenimentele desfăşurate in incinta Castelului şi am primit un răspuns negativ.Pe lângă datoriile contractate de Primărie in ultimul timp( si care se ridică la suma de 6 milioane de euro plus dobânzile aferente),bugetul local este văduvit chiar şi de sume  modice,ocazionale,care ar putea intra la capitolul venituri.

Interesant este faptul că nimeni din cei  care  au in sarcină administrarea Castelului nu au ştiut nimic de acest eveniment,mai mult nu îşi explică cum au putut să intre in Castel in condiţiile in care nu au fost solicitaţi să deschidă intrarea acestuia.

Miercuri dimineaţa,administratorul domeniului public,Veres Anna  solicita lămuriri de la cei care îşi desfăşoară activitatea in Castel despre evenimentul de luni seara.

Liviu Marta,directorul Muzeului Judeţean Satu-Mare a recunoscut in urma unei convorbiri telefonice că nu are cunoştinţă despre grupul care a intrat la ceas de seară in incinta camerelor-muzeu de la Castel,aflate in subordinea directă a instituţiei pe care o conduce.

Contactat telefonic,Bogdan Georgescu nu a reuşit nici el să ne ofere nicio explicaţie legată de acest eveniment din aceiaşi lipsă de informaţii.Singurul care mai avea cheia Castelului era paznicul de la firma de paza angajata de Primarie pentru  cu  protecţia  obiectivului si care  a deschis la interventia primarului.

In urmă cu câteva luni,mai exact în 29 martie a.c.,Primăria Carei a incheiat un contract cu o firmă de pază pentru a asigura securitatea obiectivului Castel Carei.Contractul a fost acordat firmei  SC Terra Security SRL Oradea,administrator Toth Attila,prin incredinţare directă,fără licitaţie,valoarea acestuia fiind de 61.249,92 lei +TVA pentru o perioadă de 12 luni.

Acestea sunt condiţiile şi modalităţile de desfăşurare a activităţilor la obiectivul turistic din centru oraşului,obiectiv care a beneficiat de 5 milionane de euro din fonduri europene pentru renovare şi reamenajare.

Lipsa unei ierahii bine stabilite şi evitarea desemnării unei singure persoane cu putere decizională ,responsabilă pentru hotărârile luate legate de evenimentele de la Castel  nu poate genera decât haos,cu suita de consecinţe ce decurg din aceasta.

Buletin de Carei

comentarii

de Tepes. la 2 mai 2012 - 14:35

Mai sa fie……..astia procedeaza la fel peste tot?
Acesta este procedeul si la lac Ianculesti.
Au laszt doi alcoolisti pe post de paznici,aceea care anul trecut si-au aratat cap[acitatile.

de Nicu la 4 mai 2012 - 08:29

As vrea sa stiu de ce pentru paza castelului a trebuit ca primaria sa apeleze la o firma din Oradea cand avem si noi in oras destule firme de paza?De ce nu sunt acceptate si firmele locale platesc taxe si impozite aici si astfel ar ramane banii pentru oras pentru dezvoltare?

de Horia Mărieș la 4 mai 2012 - 09:22

@Nicu: bună întrebare. Probabil fiindcă, așa cum rezultă din articol „Contractul a fost acordat firmei SC Terra Security SRL Oradea, administrator Toth Attila, prin incredinţare directă, fără licitaţie, valoarea acestuia fiind de 61.249,92 lei + TVA pentru o perioadă de 12 luni.” Atunci când încredințarea se face în acest fel, direct, fără licitație, de obicei (în 99% din cazuri) este vorba și de o șpagă dată cui trebuie, pentru obținerea contractului.

de oana la 5 mai 2012 - 12:40

Castelul apartine Muzeului Judetean de Istorie! Unde este responsabilitatea conducerii Muzeului? Sau, lipsa de responsabilitate este politica Muzeului Judetean de Istorie!Frica si obedienta fac regula si nu legea si bunul simt! Sau a mai intervenit si interesul personal!

de Horia Mărieș la 5 mai 2012 - 13:35

@oana

După câte știu eu, Castelul se află în proprietatea privată a Primăriei Municipiului Carei. Grofii sau moștenitorii lor au renunțat la Castel fiindcă nu-și puteau permite repararea și întreținerea acestuia. Primarul actual, care este omul nr. 1 al Primăriei Carei, confundă proprietatea privată a Primăriei Carei, cu proprietatea lui privată și din acest motiv se comportă discreționar, ca în seara zilei de luni 30 aprilie. N-ar fi nici pentru prima, nici pentru ultima oară.

Doar nu vă închipuiți că un paznic oarecare, de la firma de pază SC Terra Security SRL Oradea, „prietenă” primarului, fiindcă el le-a atribuit contractul de pazî pe timp de un an, prin încredințare directă, fără licitație, va refuza să-i dea cheia primarului, sau să-i deschidă tot ce este de deschis la Castel. Chiar dacă acesta va veni taman la miezul nopții, abțiguit bine și însoțit de femei ușoare.

Aveți Dvs alte informații pertinente referitoare identitatea proprietarului actual al Castelului?

Vă garantez eu că Muzeul Județean de Istorie nu este proprietarul Castelului ce a aparținut pe vremuri grofilor Karolyi din Carei / Nagykaroly / Grosskarol, și nu va fi niciodată. În consecință, ați dat degeaba cu pietre în Muzeul Județean.

Dacă nu mă credeți, rog verificați chiar Dvs. la Cartea Funciară Carei.

de cititor la 5 mai 2012 - 14:24

Se spune ca Muzeul Judetean are in gestiune doar cele sase sali de la etaj care sunt amenajate cu mobilier de epoca si in care se tot reface ba tavanul ba tamplaria la geamuri cu alte cuvinte ce e nevoie dupa ce s-au investit fonduri europene pentru reabilitarea acordata cui trebuie tot de la judet.

de Luptator la 6 mai 2012 - 07:17

Brrrrrrrr si iar brrrrrrrr!

Doamne, care-i limita astora?
Sa dai tu 600 milioane lei in Oradea fara licitatie. Da chiar nu se pot sanctiona prostiile astea. Toata lumea vede asta!!? No chiar acum e momentul sanctionarii. Rusine.

de Horia Mărieș la 6 mai 2012 - 08:01

@Luptător:

Să le fie rușine? Hai să fim serioși! Cărui individ pus pe căpătuială, de orice etnie/nație ar fi, îi este rușine dacă are buzunarele doldora de bani? Cu bani, poți să-ți cumperi orice în țara asta, inclusiv cinstea și onoarea.

Să nu ne facem iluzii! Astfel de matrapazlâcuri se petrec uzual și în primăriile conduse de români. Vezi cazul Apostu de la Cluj. Poate singurul din țara asta care nu se pretează la astfel de găinării este neamțul KLAUS WERNER IOHANNIS de la Sibiu.

Dar uitați-vă puțin, doar așa de curiozitate, cam care-i diferența, cam cum arată site-ul Primăriei Sibiu, http://www.sibiu.ro/index.php în comparație cu site-ul Primăriei Carei http://www.primariacarei.ro/ unde aproape totul este de ani de zile UNDER CONSTRUCTION!

Revenind puțin la oile (socotelile) noastre, adică la subiectul numit „șpagă à la Carei”. Să facem prezumția total nevinovată că nivelul șpăgii careiene ste de doar 10% din contract. Să luăm, aproape la întâmplare, doar 3 contracte, alea mai cunoscute plebei.

1. Ăsta cu paza Cstelului, spaga (10%), ar însemna 6.130 lei. Un mizilic. Nici nu merită să te dai jos din pat, zise unul.

2. Reabilitarea Szarvas Fogado (viitorul sediu al Primăriei), investiție de 5.600.000 lei, șpaga (10%), ar insemna cam 560.000 lei. Ăsta mai merge.

3. Reabilitarea Castelului, cca 5.000.000 Euro, adică cca 24.200.000 lei, șpaga (10%), ar însemna cca 2.420.000 lei. Asta da, contrcat de ăsta mai vrem! De exemplu un Manej, un Teatru, etc.

Suma șpăgii ipotetice la cele trei contracte, este de aproape 3 milioane lei, adică de aproape 750.000 Euro, adică o vilă dintre cele mai faine (gen Eba) pe la Paris. Să tot muncești și să tot lupți pentru bunăstarea locuitorilor orașului Carei, de dimineața până seara până te vizitează la Castel distinsul Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

Nota bene că n-am adus vorba nici de asfaltări, nici de scos trandafirii+tuia si de plantat iarbă și lalele + irigat, nici de (multe) alte potențiale surse de venit.

In rest, s-auzim numai de bine.

Dar să nu-mi spuneți că am jignit și de data asta localnicii, luând în calcul un nivel de șpagă de numai 10%! Nu este în intenția mea să jignesc pe nimeni, chiar dacă cârcotașii sunt imediat în stare să mă pună la punct, vorbind pe la colțuri de un nivel de șpagă careian de până la 30%, c-așa se poartă în Câmpia Ierului. Eu n-am fost însă în colțul ăla, ca să aud exact. Cine știe nivelul exact al șpăgii, eventual din proprie experiență, să-l zică, că-i democrație!

de pityu la 6 mai 2012 - 09:50

sa nu uitati sa spuneti de mertanele primite cadou de primar si mai nou si de sefu al mare de la judetul muzeului sau alea nu se pun?nici dalele de la piata care au ajuns si in curte pe caplenilor?nu mai vorbim de protocoalele si cantina de ajutor social pentru amaratii de alesi de la tulipani.

de pityu esti mihai? la 6 mai 2012 - 11:27

pityu,sau mihai,lasa dezinformarile,n-ai tu treaba ce mertane ai vazut nu stiu pe unde si ti s-a parut asa si pe dincolo. judetul muzeului zici? si inca ne corectezi tu dpdv gramatical?

mai bine explica-le careienilor cum sta treaba cu miliardele sifonate de catre PSD-isti dupa revolutie, care acum se gasesc in conturi din singapore, elvetia.
si nu indrazni sa scrii ca nu are careiul legatura cu asta, ca banii de la centru se impart peste tot. ai tai au distrus tara asta.

de pityu la 6 mai 2012 - 12:20

sunt careian din tata in fiu si stiu ca ocsi,soferul de la crasna a lui jeno kovacs a dat la el prima masina cand a vandut terenul pentru marele magazin,nu stii si tu cumva?precis mai stii ca psd carei voteaza mereu cu kovacs care da la ei bani citi vor la ei.si mai stiu ce e cu masina neagra a lui robi si de la cine este,da cred ca stii si tu ce e si cu seful de la muzeu daca scrii de gramatica da faci pe surdu cu masina primita.tara e distrusa de comunistii marko bela si verestoy care au dat o palma mare la udmr!nu spui nimic de pavajele de la piata care sunt si in curte la primar?

de eniko la 6 mai 2012 - 12:48

pentru cei care am lucrat la crasna cand era acolo domnu kovacs nu e nimic nou de cum procedeaza.apoi au fost firmele lui casmob,mobilion si altele dar tot asa a facut peste tot.oamenii nu au putut sa primeasca somaj pentru ca nu au fost platite asigurarile si stie toata lumea care a fost in aceasta situatie.scrisoarea care am primit acum patru ani este adevarata.

de careian la 6 mai 2012 - 23:01

@Horia
Am auzit si eu de spaga de 10%, nu este cine stie ce.Problema mai mare este ca acele firme care executa lucrarile, unde bineinteles licitatia a fost trucata, executa lucrarile sau vand produsele cu mult mai scump decat ar fi in mod normal. Sunt cazuri in care pretul e dublu.

de oana la 7 mai 2012 - 15:56

Este trist ca nu avem oameni devotati , nu numai in conducerea primariei Carei dar nici in conducerea Muzeului Judetean Satu Mare! Indifereat de etnie, mirosul banului este acelasi!}Inaltarea spirituala , culturala a judetului, nu este preocuparea principala a conducatorilor nostri, ci capatuiala personala!

de nora la 18 mai 2012 - 09:02

are dreptate eniko,si cu ce ne-am ales ?

de asterix la 19 ianuarie 2013 - 22:07

bine ma spaga , dar de firmele din care nu se stie nimic ?

Lasati un comentariu