Un antibiotic pentru amigdalită şi bronşită creşte riscul de moarte subită

• publicat la: 23 May 2012
Un antibiotic pentru amigdalită şi bronşită creşte riscul de moarte subită

Medicamentul este utilizat în multe cazuri de infecţii respiratorii, cutanate sau genitale. Dar un studiu recent arată că trebuie administrat cu multă precauţie.

Se numeşte azitromicină şi este un antibiotic comun administrat mai ales în afecţiunile cauzate de bacterii ale aparatului respirator, dar şi în caz de infecţie genitală cu Chlamydia trachomatis.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Vanderbilt din SUA au analizat fişele medicale ale 540.000 de persoane cu vârste între 30 şi 74 de ani tratate cu diferite tipuri de antibiotice, printre care şi azitromicina, între 1992 şi 2006. La finalul cercetării, citate de New York Times, ei au constatat că azitromicina a fost asociată cu cele mai multe cazuri de moarte subită în timpul tratamentului. De altfel, rata de deces în urma administrării de azitromicină era similară cu cea asociată cu levofloxacinul, despre care s-a demonstrat în trecut că este periculos pentru inimă.

Atenţie, cardiaci!

Potrivit profesorul Wayne A. Ray, coordonatorul studiului, persoanele din categoria cu cele mai mari riscuri de moarte subită la administrarea azitromicinei sunt cele cu diabet, cu afecţiuni cardiace cronice şi cele care au suferit un infarct.
„Toate antibioticele au şi efecte adverse, dar, atunci când medicul le prescrie, el trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, astfel încât în cazul fiecărui pacient, beneficiile să depăşească riscurile”, explică prof. Ray.
„Folosim azitromicina pentru o varietate de infecţii şi abuzăm teribil de ea. Aceasta pentru că este foarte la îndemână, iar pacienţii sunt mulţumiţi. Dar, să fiu sincer, în multe dintre cazurile de infecţii respiratorii, cutanate şi genitale nici nu este necesară administrarea unui antibiotic”, semnalează profesroul de medicină John G. Bartlett de la Universitatea „Johns Hopkins” din SUA.
Studii anterioare au demonstrat că şi eritromicina şi clartromicina, două antibiotice „înrudite” cu azitromicina, cresc riscul de moarte subită.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu