Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt: Europa are nevoie de un Tribunal pentru crimele comunismului

• publicat la: 19 decembrie 2012
Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt: Europa are nevoie de un Tribunal pentru crimele comunismului

„Europenii occidentali, pentru că nu au cunoscut flagelul comunismului, nu judecă cu acelaşi cântar crimele nazismului şi crimele comunismului, cel puţin nu din punct de vedere juridic”, a declarat Szilagyi Zsolt, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, la care a participat alături de europarlamentarul Laszlo Tokes.

Din acest motiv, a spus Szilagyi, anul trecut, la Praga, a fost înfiinţată Platforma Memorie şi Conştiinţă, la care au aderat mai multe personalităţi politice şi civice din state ale Europei Centrale şi de Est, dar şi din Germania şi Suedia, care în primăvara acestui an a redactat aşa-numita „Declaraţia 2012”, prin care se cere guvernelor ţărilor europene şi instituţiilor europene „să reglementeze instituirea unui Tribunal european pentru pedepsirea crimelor comunismului, la fel cum a existat, după al doilea război mondial, Tribunalul de la Nurnberg, pentru judecarea crimelor nazismului”.

„Platforma doreşte instituirea acestei idei, pornind de la faptul că crimele împotriva umanităţii nu au prescriptibilitate. Cu ajutorul biroului nostru de la Bruxelles (n.r. – biroului europarlamentarului Laszlo Tokes), a avut loc în această vară şi o conferinţă despre rezolvarea legală a crimelor comunismului, unde jurişti de marcă şi reprezentanţi ai instituţiilor europene au încercat să găsească o soluţie pentru instituirea unui Tribunal de acest fel”, a spus Szilagyi Zsolt, membru în prezidiul Platformei Memorie şi Conştiinţă şi şef de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes.

„În prezent, un grup de experţi studiază modelele de instituire a tribunalelor pentru judecarea crimelor de război, cum sunt cele din Rwanda sau din fosta Iugoslavie, şi va redacta un proiect pentru un Tribunal Internaţional care să judece crimele comunismului. Noi dorim să conturăm din punct de vedere juridic o soluţie care să fie îmbrăţişată nu doar de ţările membre ale grupului de la Vişegrad, care de la început au aderat la ideea Platformei, ci şi de toate celelalte ţări europene”, a spus Szilagyi Zsolt.

 

sursa ebihoreanul.ro

comentarii

de luci la 19 decembrie 2012 - 23:51

da pentru crimele de la ip si trasnea si moisei sau fantana alba cand se face tribunal ?

de emil la 20 decembrie 2012 - 02:51

intai sa-i vedem condamnati pe criminalii horthysti – hungaristi (mai ales pe aia vopsiti in comunisti in 1944)! dupa aceea mai vorbim, ca nu face toros calendarul Romaniei!
si pentru ca sunt imprescriptibile crimele impotriva umanitatii, ca sa nu se uite cumva, ce au facut hungaristii? au dat nume de criminali de razboi horthysti unor scoli si strazi din Romania! astia nu se astampara pana nu ajung la amiralul Polii! Vedeti ca in mijlocul Clujului are Avram Iancu statuie, ca sa dea hungaristilor…. avertisment!

Lasati un comentariu