Ce înseamnă casa pasivă: Elimină inteligent consumul de energie

• publicat la: 11 ianuarie 2013
Ce înseamnă casa pasivă: Elimină inteligent consumul de energie

Ideea care stă la baza conceptului de casă pasivă este reducerea necesarului de energie, printr-o constructie compactă si bine izolată, dar si cu ajutorul tehnologiilor moderne.

O locuinţă poate fi numită casă pasivă, doar atunci când necesarul de energie pentru incălzire este mai mic de 15 kWh/m2/an, adică de 10 ori mai mic decât in cazul unei case traditionale.

In momentul de faţă, există mii de case pasive construite in toata Europa, in mod special in Germania, Austria, Suedia si Elvetia, conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania.

Si in România s-au pus in practică astfel de proiecte,un exemplu fiind cel al unui inginer prahovean.

Principiile unei case pasive

O casă pasivă trebuie să aibă o structură compactă, care să nu permită formarea punţilor termice (pierderile de energie).

Izolatia unei case pasive este atât de bună, incât nici nu este nevoie de un sistem de incălzire propriu. Este suficient un sistem de ventilatie inteligent, care constă intr-o pompă de căldură aer-aer.

Sistemul ia aerul de afară, il introduce intr-un sistem de căldură unde se intâlneste cu cel care iese, câştigând astfel câteva grade, dupa care intra intr-un compresor de caldura care il aduce la temperatura dorita de proprietar. Acest sistem de ventilatie asigura un aer curat si cald in toata casa, fara a mai fi nevoie de deschiderea ferestrelor.

Pentru a putea elimina sistemul de incălzire, izolatia este de doua ori mai groasă decât in cazul unei case traditionale. Anvelopa este izolată cu minimum 30 de centimetri de polistiren fata de 15 cm, in cazul unei case obisnuite.

In plus, ferestrele sunt dotate cu trei foi din sticlă, o tehnologie izolantă. Chiar dacă ele sunt responsabile de cele mai mari pierderi de energie, atunci când sunt bine amplasate (pe partea de sud), este recomandat să fie cât mai mari deoarece ajută la incălzire, dar fără efect de seră vara.

Iarna, soarele răsare in sud-est si ramane relativ jos pe cer la sud apunând la sud-vest, iar casa va beneficia din plin de razele soarelui. Vara in schimb, soarele răsare in nord-est, este sus pe cer la amiaza si apune in nord-vest. Razele soarelui cad in mai mare masura pe acoperis si pe peretii dinspre est si vest, deci absenta ferestrelor in aceste locuri minimizează efectul cu care soarele verii contribuie la incălzirea locuintei.

sursa business24.ro

Lasati un comentariu