Hora Unirii la Carei

• publicat la: 24 ianuarie 2013
Hora Unirii la Carei

 

Unirea Principatelor Române a fost marcată joi şi la Carei, în prezenţa a câteva sute de careieni. Manifestările au fost organizate de către Direcţia de Cultură din cadrul Primăriei Carei şi au avut loc pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei locale, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ale MAI, precum şi organizaţii culturale locale.

După intonarea imnului de stat, Bogdan Georgescu a prezentat importanţa zilei de 24 ianuarie în istoria poporului român, invitând apoi preoţii prezenti pentru a oficia un Te Deum.

Manifestările au continuat cu depuneri de coroane de flori din partea Primăriei Carei( administrator public Beko Tamas şi director Oprea Dorel)

a unitaţilor din cadrul MAI,

a Asociatiei veteranilor, a Asociaţiei Refugiaţilor,

a partidelor politice

   USL

   UDMR

   PDL

şi a Asociaţiei Culturale Unirea Carei.

A urmat un moment artistic susţinut de Adrian Ştefănuţi şi Ansamblul Creanguţa în acompaniamentul fraţilor Paşca.

La sfârşitul evenimentului, careienii prezenţi au întins o horă mare  pe acordurile cântecului „Hora Unirii”.

 

                                                                  

comentarii

de omega la 24 ianuarie 2013 - 23:25

Foarte frumos, insa foarte putine drapele tricolore… ca de ziua ungurilor e full de de rosu, alb si verde!

de Alek la 25 ianuarie 2013 - 00:48

Am o explicatie de ce au fost asa de putini la monument! In 1859 in orasul Carei nimeni nu a sarbatorit unirea principatelor, deci nu sunt urmasi care sa vina la hora unirii. Cei care au fost prezenti au fost obligate de diferite institutii sau sunt lingai.

de Alek la 25 ianuarie 2013 - 01:02

Mai am inca-o explicatie! Romanii adevarati s-au ratacit intre stivele de pavaje si dealurile de nisip! Apropo! In primaria orasului nu stie nimeni, ca iarna in ger nu se betoneaza si nu se fac pavaje si alte constructii! Betonul inghetat nu tine mult timp, ca si unirea fortata!

de Horia Mărieș la 25 ianuarie 2013 - 03:32

@alek

Explicațiile matale sunt inteligente, pline de miez și extrem de binevoitoare. Doar limba română folosită scârțăie rău. Nu cumva ești și bâlbâit? Am cunoscut în vechime un Alek bâlbâit în Carei.

P.S. Cine au fost „obligate” să vină? Cei din partea Primăriei (administrator public Bekö Tamás)? Bekö Tamás este cumva o „ea”? Așa este cunoscut de către Alek, ca o „ea”? N-am știut de chestia asta până acum, dar recunosc că este o știre interesantă.

de angajat la 25 ianuarie 2013 - 07:47

organizator a fost directia de cultura condusa de bogdan.aceasta e o explicatie si un semnal pentru cei care remarca de ce a fost asa putina lume.la satumare primaria a chemat locuitorii la hora unirii dar la carei primaria a fost cu ochii pe cine va pleca la hora unirii.in decembrie la sfarsit am fost chemati de primar la o cupa de sampanie la castel ca sa vedem acolo ca de fapt am fost chemati ca umplutura pentru ca el sa isi prezinte lucrarile in mod tipic ceausist.daca nu il aduceau liberalii pe adi stef nu ar fi avut pe nimeni de la judet desi invitatii a trimis cu sacu.aceasta e valoarea primarilor care au stat cu ochii pe angajatii care vor sa mearga la monument la hora asa cum au stat cu ochii pe noi daca mergem sau nu la referendum.

de roman la 25 ianuarie 2013 - 08:15

daca nu era bogdan nici nu se facea nimic la monument ca la primarie sunt angajati cei care scriu comunicate traduse in romaneste pe google.o sa vedeti ce de fonduri baga primarii la 15 martie ca si asa nu din buzunaru lor dau banii si pe noi ne cheama sa platim impozitele!
UNIRE ROMANI!!!!
Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi si la durere.
Unde-s doi, puterea creste
Si dusmanul nu sporeste!
Amandoi suntem de-o mama,
De-o faptura si de-o seama,
Ca doi brazi intr-o tulpina,
Ca doi ochi intr-o lumina.
Amandoi avem un nume,
Amandoi o soarta-n lume.
Eu ti-s frate, tu mi-esti frate, In noi doi un suflet bate!

de pentru Alek la 25 ianuarie 2013 - 09:07

La indocrinarea de care aveti voi parte in ultimul timp nici nu ma mir ca nu mai esti instare sa citesti si alte documente decat cele pe care vi le baga sub nas conducatorii vostri care cinstesc criminali de razboi.
Poate ai fi curios sa afli ca imperiul habsburgic care stapanea Transilvania deci si Careiul in 1859 interzicea limba romana pana si in biserici si a fost unul din doar cei doi care nu recunoştea dubla alegere a lui Cuza Voda!
Consulul austriac a fost singurul care nu a prezentat felicitari lui Cuza dupa 24 ianuarie şi primise dispoziţie de la Viena să nu recunoască noua situaţie şi să nu recunoască paşapoartele româneşti emise în numele lui Cuza.
Nu afost sa fie dupa cum au crezut ei ca va fi si iata ca cei de acelasi neam sunt si astazi impreuna la Monumentul Ostasului Roman din Carei!

de Maria la 25 ianuarie 2013 - 09:22

Hello,Alek!Oare din ce parte ai privit multimea de la monument,de ai vazut ca sunt putini.Mie nu mi s-a parut asa.Din contra,am fost multi,si,am sarbatorit, asa cum se cuvine,evenimentul respectiv.Poate ca am fi fost mai multi,daca ai fi intrat si tu in HORA NOASTRA.Pe viitor,te invit si pe tine alaturi de noi.

de Ocean la 25 ianuarie 2013 - 13:50

Dar Jenoke si Lajcsika nu sunt locuitorii ai acestui mic oras, caci nu ne-ati onorat cu prezenta domniilor voastre;nu trebuiau sa fie prezenti? Dar un lucru de remarcat ,prezenta tot mai accentuata – de cind nu mai este primar ” a d-l city manager „ne onoreaza cu prezenta lui( sa-i fi-i venit mintea la cap omului,sau,urmeaza un tratament care il ajuta …?)

de ion la 25 ianuarie 2013 - 15:02

la unii unguri le trebe drepturi si acolo unde nu au numa cativa oameni in oras da la carei unde suntem 45% se fac ca nu baga de seama.
singuru oras din judet unde nu a fost niciun primar la hora unirii da se poate intelege daca amandoi is de la udmr!
pacat ca iar ii prins vicele cu minciuna.
„În debutul şedinţei,consilierul Keizer Ludovic a depus jurământul pentru a putea fi investit in funcţia de consilier.După ce a mulţumit colegilor pentru votul acordat,acesta a menţionat că va încerca să fie viceprimar şi pentru etnia română”.
http://www.buletindecarei.ro/2012/07/avem-viceprimar-si-comisii-de-specialitate.html
sau el saracu tot incearca da nu ii reuseste nicicum

de emil la 25 ianuarie 2013 - 19:21

el se straduieste, dar nu poate mai mult saracu`! iar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
daca ar fi vrut astia sa fie primari ai municipiului Carei, oras din Romania, nu doar ai etniei unguresti din acelasi oras, nu cred ca am fi avut probleme cu ei, nici probleme de reprezentare. dar conducerea rmdiszno se comporta altfel decat niste cetateni romani loiali, ea (conducerea) se comporta ca si cum ar lucra pentru numai pentru natiunea ungara. ceea ce nu ar fi total de condamnat, daca ar face-o in Ungaria. numai ca o face in Romania, iar asta deranjeaza, pentru ca induce un sentiment de frustrare in comunitatea romaneasca. de ce? pentru ca traiesc in Romania, sunt cetateni romani, dar desi reprezenta circa 45% din populatia acestei localitati, sunt pusi in situatii comparabile cu aflarea sub administratie ungureasca.

de cenzor la 25 ianuarie 2013 - 20:23

@Ocean
nu vezi falimentatorii UNIO-ului
pardon TRUM ului ?

de kiraly la 25 ianuarie 2013 - 20:39

aia se vad da is mici bebelusi pe langa falimentatorii mobicrasna/woodlinerom/castexu/mobilion/etc
cine stie cu cat s-a vandut terenul unde a fost crasna?

de Traian Gura de Aur la 26 ianuarie 2013 - 10:42

toti fac parte din
Sistemul Ticalosit care
a adus tara aici?

de Ioan Careianu la 26 ianuarie 2013 - 12:14

A fost o manifestare culturala foarte frumoasa de ziua MICII UNIRI.Acei copii de gimnaziu si de la licee,care au dansat HORA UNIRII si care au venit cu profesorii lor la sarbatoare merita toata lauda si le adresez felicitarile mele cele mai cordiale.Felicit la fel de cordial pe D-na Daniela Ciuta,care a surprins atat de frumos, in imagini graitoare,aspectele cele mai semnificative ale sarbatorii UNIRII PRINCIPATELOR ROMANE la manifestarea culturala de la Carei.Nu sunt cu sufletul impacat,pentru ca foarte putine drapele nationale au fost arborate in oras pe la casele romanilor,iar pe strazile orasului nimic.De ce nu se intelege ca trebuie sa arboram drapelul romanesc alaturi de cel al UE la manifestarile culturale legate de ZILELE NATIONALE din cursul anului ? Asa este3 frumos si bine.In rest sa auzim numai de bine.Asa sa ne ajute D-zeu !

de Alek la 26 ianuarie 2013 - 12:27

@ Maries
Daca cautam greseli gramatice fiecare dintre noi face, chiar si in limba materna. Eu sunt mandru, ca am invatat limba romana la scoala, ma descurc binisor. Cunosc multi romani,care traiesc de multi ani intre noi, pretind respect din partea noastra, dar nu au invatat nici un cuvant din limba noastra. Unirea este o sarbatoare importanta trebuia sa organizati voi romanii mult mai bine, ca daca 45% din populatia orasului sunt romani la oun moment asa de important trebuia sa participe minim 2000-3000(200-300) cetateni voluntari. Ungurii organizeaza mult mai bine momente asemanatoare. Invatand din comentariile postate de dumneavoastra, am incercat sa folosesc postarea de a porni o discutie despre betonari si pavari in centrul orasului in plina iarna in conditii de -6 -8 grade, dar vad ca sunteti ocupati numai cu plantarea urii intre unguri si romani care de mult timp traiesc alaturi fara probleme. Eu provin dintr-o familie mixta si totasa intr-o familie mixta am crescut copii nostrii, dar nu ma deranjeaza deloc, ca soacra mea nu vorbeste corect ungureste. Sa lasam pentru politicieni tema urii istorice dintre romani si unguri, ca pentru ei e o tema potrivita pentru campanii electoralele, noi sa ne ocupam de problemele orasului unde primarul face investitii aiurea care o sa bage in faliment orasul. Betonarea la -8 grade e egal cu bani aruncati pe geam. Primaria are mai multe cladiri, gradinite, scoli intr-o stare jalnica si primarul paveaza centrul orasului. Se asfalteaza de doi ani, dar gurile de canalizare raman nereparate. Artera principala a orasului arata ca o parcare neasfaltata, cei care trec prin orasul nostru raman cu acest aspect. Cei care au votat actuala conducere sunt orbi? Opriti-l, ca ne duce in faliment cu centrul orasului pavat cu pavaje colorate!!!!!!!

de Alek la 26 ianuarie 2013 - 12:33

Scuze nu toate sunt adresate @ Maries

de Alek la 26 ianuarie 2013 - 12:54

Vecina noastra birfeste despre cum se inbraca primasul, cand merge la cumparaturi la K-land, ca o bulibasa, gabor. Port frumos pentru un primas ungur. Cum-ii primasul, asa-i si orasul!!!!!

de Sandu la 26 ianuarie 2013 - 12:59

Daca as trai in oricare alta parte de tara decat Carei as fi tentat sa iti dau dreptate stimabile Alek.Doar ca fiind nascut si crescut si locuind in Carei toata viata te rog sa imi dai voie sa am rezervele mele.
Pe cine rogi sa il opreasca?Nu ati spus mereu ca majoritatea decide?
Aveti exact ce ati dorit!
In consiliul local sunt doar 2 formatiuni.Am vazut pe fiecare din presedintele lor de ce sunt capabili.Trist este ca voi majoritarii doriti ca sa fie asa cum este acum deci nu inteleg de ce va plangeti.Romanii sunt angajati la primarie numai daca cunosc limba maghiara.Romanii nu au voie sa mearga de la servici la monument la hora unirii asa ca nu au cum sa fie acolo si mai multi.Pentru evenimentele maghiare se aloca fonduri grase de la primarie iar romanii sunt nevoiti sa se descurce cum pot.De ce crezi ca este ura sa spui lucrurile care se petrec de adevarat in oras?
De ce trebuie sa ne ascundem si sa ne facem ca nu se intampla aceste lucruri?
Si voi ati citit o scrisoare care umbla acum 4 ani si ati stiut de ce este in stare acel personaj care a falimentat si firmele sale personale.Ati stiut si ati bagat capu in nisip iar acum veniti cu texte de copii ca daca se spune se incita la ura!
Ce ati dorit asta aveti dragilor!Unii se lafaie bine mersi din banii vostri iar voi alaturi de romani tot fara locuri de munca onorabile sunteti sau faceti naveta pe unde apucati.Si nu uitati ca in campanie se laudau amandoi primarii cu familii mixte ce au adica au neveste romance?Unde sunt acestea la manifestarile romanesti de la monument,Avram Iancu sau Vasile Lucaciu?
Nici voi nu stiti mai multe decat romanii ce face conducerea udmr a orasului.Nici voi nu ati spus nimic cand a platit din banii orasului amenda de 30 de miliarde la castel.Unde e politica proasta gestionare a banilor orasului?voi sunteti majoritari asa ca voi trebuie sa luati primii atitudine daca ceva nu va place mai ales ca voi ati fost cei care ati ales persoana.

de emil la 26 ianuarie 2013 - 18:13

Alek,

Limba voastră nu e limbă oficială în România. Asta e o chestiune simplă pe care mulţi dintre co-etnicii tăi nu o pricep. În principiu, limba oficială ar trebui cunoscută de toţi cetăţenii, limba minorităţilor etnice nu este obligatorie. unii o învaţă, alţii nu, dar important e că limba minorităţii nu este obligatorie. iar această chestiune este tratată deranjant de cei pe care eu îi numesc rmdiszno, pentru că depun toate eforturile ca să facă din limba română, în România, altceva decât limba oficială şi să oficializeze cumva şi limba Ungariei. asta e chestiunea deranjantă. restul, că suntem în familii mixte, că avem prieteni de alte etnii, că ne înţelegem în diferite planuri (exceptâdu-le bineînţeles pe cele referitoare la limba oficială şi respectul pentru ea, la caracterul naţional, unitar şi indivizibil al statului român, că acolo deja nu ne mai înţelegem) sunt irelevante pentru discuţia respectivă. sigur, e discutabil cum s-a ajuns la ideea că, în Carei, limba oficială ar fi cumva limba Ungariei. Aşa ceva nu este stipulat nicăieri, Constituţia României – care este legea supremă – spune că în România (deci şi în Carei, care este parte a României) limba oficială este limba română. sigur, şovinilor hungarişti nu le convine această situaţie şi tocmai ei sunt aceia care, cu orice ocazie, contestă caracterul oficial al limbii române. în acest plan discut despre anomaliile care se petrec în Carei, inclusiv la primăria acestui municipiu.

de emil la 26 ianuarie 2013 - 18:27

Alek,

bulibaşa e de genul masculin, adică „un” bulibaşă, la fel ca şi „un popă”, „un paşă”. faptul că ai învăţat limba română nu este nici o favoare făcută românilor, atât timp cât trăieşti în România, iar în această ţară limba oficială este cea română. şi tocmai pentru că ai învăţat această limbă, poate înţelegi cât este de neplăcut să vorbeşti în public în altă limbă decât limba oficială, tocmai datorită faptului că limba unei minorităţi (fie ea chiar majoritară într-o localitate) nu este obligatoriu a fi cunoscută de locuitorii ţării respective. atâta timp cât asta nu le intră în cap hungariştilor, nu putem găsi puncte comune şi discutăm degeaba despre respectul pe care ni-l datorăm unii altora, eludând însă aspectul esenţial, anume că limba română este limbă oficială în România şi aceea ar trebui cunoscută de toţi. pentru că, sunt destui etnici unguri în România care nu cunosc limba oficială )pe puţin 150.000, dar tocmai pentru a perpetua această situaţie se strofoacă întregul rmdiszno. de ce? ca să schimbe caracterul oficial al limbii române şi, în numele drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor etnice, să ajungem că majoritatea trebuie să înveţe limba unei minorităţi, adică ungureşte! deci, mai treziţi-vă, hungarişti, că nu o să înveţe toată România limba Ungariei, numai pentru că 150.000 de şovini/ handicapaţi/retardaţi nu vor să înveţe limba oficială!

de Horia Mărieș la 26 ianuarie 2013 - 22:46

@Alek la 26 January 2013 – 12:27

Am înțeles domnule Alek. Data viitoare, o să încerc să organizez mai bine, dacă o să am vre-o putere pentru acest lucru prin Carei. Doar că eu locuiesc undeva la 750 km depărtare de Carei. Dar asta nu înseamnă că nu țin foarte mult la oamenii de terabă din Carei, indiferent de etnie. Scuze pentru apropourile nepotrivite legate de folosirea incorectă a limbii române. Se mai întâmplă. A fost doar greșeala mea fiindcă m-am legat de un amânunt inisgnifiant, fiindcă dacă vrem să traim în armonie unii cu alții, trebuie să fim mai toleranți unii față de altii. Îmi cer din nou scuze.
Numai bine. Aveți TOT respectul meu. Sincer.

Iată și un text care parcă se potrivește cu ziua Unirii și cu ce discutăm noi pe aici. Nu este textul meu, dar subscriu la el. Mai ales fiindcă autorul scrie mult mai bine decât mine.

………………………………………….
Drága magyar barátaim –
Dragi prieteni maghiari, germani, turci, tătari, bulgari şi evrei …
=========================================
De ziua noastră, (de Ziua Unirii) aşa să ştiţi că vă mulţumesc.

Vă mulţumesc, dragi maghiari, pentru frumoasele oraşe din Transilvania, pe care poate că puteam să le păstrăm mai bine. Vă mulţumesc pentru că ştiu cât de greu e în ziua de azi, când noi sărbătorim o patrie mai mare, să nu vă gândiţi că voi v-aţi ales doar cu o patrie mai mică.

Vă mulţumesc, dragi germani (șvabi în cazul Careiului). Nu doar pentru castelele teutone şi cetăţile voastre ţărăneşti la care ne ducem copiii în week-end, uitând adesea să le spunem cine le-a făcut, dar şi pentru regele pe care ni l-aţi dat: Carol I de Hohenzolern. Datorită lui avem o ţară mare, cu reguli pe care încă încercăm să le respectăm!

Vă mulţumesc, dragi turci şi tătari: voi adăugaţi mirodeniile Orientului, nu doar în mâncarea pe care o numim naţională (a voastră, de fapt), ci şi în felul nostru de a fi: Nastratin Hogea e şi-al nostru!

Vă mulţumesc, dragi bulgari, că aţi putut să treceţi peste pierderea provinciei Dobrudja acum 100 de ani, că să avem şi noi ieşire la mare (deşi, uite, ca tot la voi tragem în concediu!).

Vă mulţumesc şi vouă, dragi evrei, atât de prigoniţi, pentru că ne-aţi dat atâtea generaţii de doctori şi profesori şi matematicieni şi poeţi. Vă mulţumesc pentru Tristan Tzara (a fondat curentul dadaist, prima mişcare artistică globală în care avem şi noi un întemeietor), dar şi pentru Mihail Sebastian, tratat atât de rău de generaţia bunicilor mei…

Am uitat pe cineva? Sigur că da: România e făcută şi de ţigani, armeni, greci, italieni şi evrei, ba chiar şi francezi. Ei, da, de ce credeţi că se numeşte Facultatea de Medicină Carol Davila?

Vă mulţumesc tuturor şi-mi pare rău că atâţia aţi plecat!

Şi-mi pare rău că destui dintre cei care au rămas nu se simt mereu cofortabil în România pe care am construit-o. Aş vrea doar să ştiţi că, pentru mine, e şi ţara voastră. Mai bogată pentru că sunteţi. Mai frumoasă pentru istoria pe care o reprezentaţi. Mai săracă atunci când nu mai sunteţi să munciţi şi să visaţi alături de noi.

M-am gândit să vă spun asta, într-o zi când auzi încontinuu şi peste tot doar cuvântul “român”.

Pentru mine, România e întreagă doar cu voi!

Maghiari şi germani şi turci şi bulgari şi tătari şi evrei…
(Lucian Mîndruţă)

=========================================
Kedves magyar, német, török, tatár, bolgár és zsidó barátaim! Nemzeti ünnepünkön szeretnék köszönetet mondani nektek.

Köszönöm nektek, kedves magyarok, a szép erdélyi városokat, amelyekre talán jobban is vigyázhattunk volna. Köszönöm, mert tudom, hogy amíg mi a nagyobb hazát ünnepeljük, számotokra milyen nehéz nem arra gondolni: a ti hazátok kisebb lett. Köszönöm nektek, kedves németek. Nem csak a teuton lovagok által épített kastélyokat, a parasztvárakat és erődtemplomokat, ahová hétvégén kirándulni visszük gyermekeinket (és gyakran elfelejtjük elmondani nekik, ki építette azokat), hanem I. (Hohenzoller) Károly királyunkat is. Neki köszönhető, hogy van egy nagy országunk, törvényekkel, amelyeket még csak próbálunk betartani.

Köszönöm nektek, kedves törökök és tatárok: ti adjátok hozzá a Kelet fűszereit – nem csak az általunk nemzetinek tartott ételeiteket, hanem azt is, amilyenek vagyunk: hiszen Nászreddin Hodzsa a miénk is!

Köszönöm nektek, kedves bolgárok, hogy túl tudtátok tenni magatokat Dobrudzsa száz évvel ezelőtti elvesztésén – így lett nekünk is kijáratunk a tengerre (noha lám, nyaraláskor még így is hozzátok húzunk!).

Köszönöm nektek is, kedves sokat üldözött zsidók, amiért annyi generáció orvost, tanárt, matematikust és költőt adtatok nekünk. Köszönöm nektek Tristan Tzarát (a dadaizmus atyját, az első olyan egyetemes művészeti irányzatét, amelynek így alapítói lehetünk), de Mihail Sebastiant is, akivel olyan csúnyán elbánt a nagyszüleim generációja.

Köszönöm nektek mind, és sajnálom, hogy olyan sokan elmentek közületek!

Sajnálom, hogy az itt maradottak gyakran nem érzik jól magukat az általunk felépített Romániában. Szeretném, ha tudnátok, hogy számomra ez a ti hazátok is, amely gazdagabb attól, hogy vagytok. És szebb az általatok képviselt történelemmel. És szegényebb, ha nem vagytok itt, hogy velünk együtt dolgozzatok és álmodjatok.

Úgy gondoltam, mindezt egy olyan napon mondom el nektek, amikor mindenütt folyamatosan csak azt a szót lehet hallani: „román”.
Számomra Románia csak veletek együtt teljes. Magyarok és németek és törökök és bolgárok és tatárok és zsidók…

Lucian Mîndruță

de un roman la 26 ianuarie 2013 - 23:11

Draga domnule Maries si bineinteles dl.Mandruta eu unul si cred ca multi altii nu pot sa fie de acord in totalitate cu cele prezentate pentru ca pana la urma o sa apara unii la fel cum o fac de vreo mie de ani in asa fel incat o sa zica ca de altfel nici nu sunt romani pe aici doar au venit cativa si i-au romanizat si pe unguri si pe germani…etc…Si totusi din respect pentru toata lumea se putea incerca si o traducere in germana,turca,bulgara,ebraica…etc…Sau cumva maghiara e limba oficiala in statul roman?Si eu as vrea sa le multumesc ungurilor pentru ca mi-au asuprit stramosii si i-au fortat sa-si abandoneze casele ca sa se refugieze pe unde au putut si pe langa asta ne trateaza si acuma cu maxim respect,germanilor si austriecilor pentru ca mi-au saracit tara mereu ducand bogatiile inspre tarile lor la fel cum o fac si acuma,turcilor le multumesc pentru ca ne-au fost sparingpartneri(colegi de competitie la lupte) vreo cateva sute de ani…Prea usor inghitim galustile tuturor…

de caraian la 26 ianuarie 2013 - 23:36

cand a scris textul Lucian Mandruta nu stia ce inseamna sa traiesti in Carei sau sa fi trait aici in anii de dupa cedarea Ardealului sau inainte de 1919 cand nici in biserici nu te lasau sa vorbesti romaneste de frica unei razmerite.oricum nu au scapat de ea.Lucian Mandruta sa vina sa vada in ce limba se vorbeste in primarie si mai ales cum se scrie de corect. sa vina si sa vada cum urmasii celor ce au schingiuit in 1940 ianculestenii vin acum sa le ia si apa si pasunile!
sa vina sa vada cum se fac retrocedarile de terenuri si case la primaria udmr carei si apoi sa multumesca udmristilor care iau de la romani si dau la ai lor desi nu au acte!
Lucian Mandruta ar trebui sa vina pentru 2 luni la Carei si sa si lucreze in primarie si apoi sa vedem ce mai scrie el si mai ales cum!

de karcsi la 26 ianuarie 2013 - 23:44

daca scrieti in ungureste atunci scrieti la voi horika es mandrucza

de Horia Mărieș la 27 ianuarie 2013 - 03:18

@un roman la 26 January 2013 – 23:11

Mi-am asumat în numele d-lui Lucian Mîndruță criticile Dvs. Dl. Mîndruță n-are nimic în comun cu această postare, fiindcă eu am fost cel care am postat aici textul dânsului. Aveti și Dvs dreptate, fiindcă de cele mai multe ori adevărul de găsește pe undeva pe la mijloc. Aș traduce cu cea mai mare plăcere textul în „germana, turca, bulgara, ebraica… etc.” așa cum sugerați Dvs., dar:
– limba germană o cunoaște f. puțină lume în zona Careiului (șvabii fiind în marea lor majoritate maghiarizați),
– turca și bulgara cred că este cunoscută de cel mult 2 oameni, de vre-un turc si de vre-un bulgar,
– ebraica este cunoscută de maximum 4 persoane (cam ăsta este numărul evreilor rămași azi să locuiască în Carei).

Pe scurt, vă mulțumesc mult pentru sugestie, vă promit că data viitoare o să-mi fac treaba mai ca lumea, o să-mi dau mai mult silința.
Aș putea să vă răspund la tot ce ați scris în comentariu, dar sunt convins că nu așteptați acest lucru de la mine.

@caraian la 26 January 2013 – 23:36

Mîndruță n-a scris ce-a scris cu Careiul în gând. Poate că n-a trecut niciodată prin urbe, deci invitația Dvs. adresată dânsului este binevenită.

În schimb, vă asigur că mie nu trebuie să-mi dați mie lecții despre „cum se fac retrocedările de terenuri și case la primaria udmr carei”. Sunt pofesor, doctor docent, membru al academiei în această speță, vă garantez că știu mult mai multe despre acest subiect decât 99.98% din populația Careiului.

@karcsi la 26 January 2013 – 23:44

Da să trăiți, am înțeles și dorința Dvs., doar că s-ar putea să nu o respect, atâta timp cât redacția nu va interzice publicarea textelor bilingve. V-a zgâriat cumva urechea un text maghiar ce constituia traducerea mot-a-mot a unui text scris în limba română? Sunteți mult prea sensibil, sau poate doar exagerat. Așa, ar trebui să am și eu urechile zgâriate de câte ori intru în oraș și văd placa Carei / Nagykároly, dar nu le am.

Există totuși o noțiune numită multiculturalism.

Multiculturalismul este o teorie despre societăţile multiculturale.
În opinia unora, multiculturalismul reprezintă înainte de toate o nouă modalitate de a ne sensibiliza faţă de nevoile pe care minorităţile culturale le resimt în realitatea politică actuală.

Pe teritoriul României întâlnim un amalgam de culturi care dau savoare vieţii de zi cu zi. Această diversitate o vedem mai pronunţat în rândurile tinerilor, poate pentru că aceştia sunt fără prejudecăţi şi acceptă cu o mai mare ușurință noutatea şi ştiu cum să reacţioneze, cum să îşi păstreze identităţile în faţa avalanşei de păreri şi opţiuni religioase ale celor cu care intră în contact, dar şi să îşi însuşească ceea ce consideră necesar din ele pentru a se dezvolta ca om.

Din punctul meu de vedere cu răbdare, deschidere, toleranţă, dar mai ales cu o stăpânire acceptabilă a limbii celuilalt, poţi pătrunde într-o cultură diferită, fascinantă, care să te ajute să o apreciezi mai bine pe a ta, dar şi să accepţi diferenţa, plurivalenţa. A trăi într-o regiune multiculturală se poate transforma într-un avantaj cu condiţia de a nu cădea în xenofobie sau, din contră, în xenocentrism. A deveni deschis în cunoaşterea celuilalt marchează un pas înainte în evoluţia ta spirituală.

Nu ştiu în ce măsură românii reuşesc să îşi depăşească ideile enclaviste ca şi complexul de superioritate – de unde doar ce e al nostru e bun, deştept şi frumos, noi suntem naţiunea aleasă, toţi sunt tâmpiţi iar pe noi nu ne vede nimeni cât de deştepţi suntem!

Ştiu că ar trebui ca lucrurile să se schimbe pentru că lumea circulă azi şi ideile odată cu ea!

Pe parcursul vieţii cunoaștem persoane şi nu naţiuni, oamenii sunt oameni şi nu provincii şi înţelegem că în fond cu toţii suntem doar nişte biete fiinţe în căutare de mai bine!

Un minim comportament civic ne face să putem convieţui împreună înţelegându-ne unii pe alţii, tolerându-ne şi permiţând fiecăruia să se manifeste în limitele bunei-cuviinţe.

Nu culoarea pielii, după cum nici limbă, locul naşterii sau obiceiurile fac diferenţa.

Ce ne deosebeşte între noi e calitatea umană. Şi în faţa acestui argument trag aer în piept şi încerc să alung din minte clişeele, micimile, lipsa de toleranţa pe care le-am moştenit.

Şi, dacă vrem să fim şi noi luaţi în seamă, ar trebui să începem prin a învăţa să respectăm şi să nu desconsiderăm pe nimeni. Timpurile se schimbă şi cu ele ne schimbăm şi noi. Trebuie să ne schimbăm şi noi!

de Alek la 27 ianuarie 2013 - 08:50

@ Maries
Tot respectul meu pentru ajutorul intelectual ce-i dati careienilor prin postarile la Buletin de Carei. Mare nevoie de astfel de oameni valorosi pe la noi.

de Horia Mărieș la 27 ianuarie 2013 - 10:40

@Alek la 27 January 2013 – 08:50

Mai este un mic subiect de discutat Domnule Alek. Sper să nu sară acum unii zeloși pe mine și să mă acuze că un astfel de comentariu n-are ce căuta la subsolul acestui articol. Îmi asum însă riscurile.

Ați scris, vă citez: „…noi sa ne ocupam de problemele orasului unde primarul face investitii aiurea care o sa bage in faliment orasul. Betonarea la -8 grade e egal cu bani aruncati pe geam. Primaria are mai multe cladiri, gradinite, scoli intr-o stare jalnica si primarul paveaza centrul orasului. Se asfalteaza de doi ani, dar gurile de canalizare raman nereparate. Artera principala a orasului arata ca o parcare neasfaltata, cei care trec prin orasul nostru raman cu acest aspect. Cei care au votat actuala conducere sunt orbi? Opriti-l, ca ne duce in faliment cu centrul orasului pavat cu pavaje colorate!!!!!!!”

Aveți perfectă dreptate. Exact acum o săptămână, duminica trecută, pe la ora 12, ningea puțin, era și frig puțin, iar eu am trecut pe jos prin centrul orașului, de la Biserica mare romano-catolică până pe la semafor.

Pe undeva prin fața restaurantului București, era să-mi rup picioarele mele bătrâne datorită gropilor ce se iveau obraznic în asfaltul trotuarului.

Mai încolo, după fostul Oțelul, am admirat cu gura căscată fațadele lăsate într-o paragină de nedescris de către Primărie. Bănuiesc că respectivele imobile au fost retrocedate, iar actualii proprietari, persoane în vârstă și probabil sărăcite de cei 43 de ani glorioși de socialism/comunism nu au azi bani (fiindcă este și criză) pentru repararea lor. Cred că era de datoria Primăriei (ca reprezentant al Statului care a naționalizat imobilele respective în anii ’50) să le retrocedeze foștilor proprietari în starea în care le-au furat/confiscat de la aceștia. Nici vorbă însă de așa ceva. Primăria Carei (Statul) s-a mulțumit să folosească imobilele respective de-a moaca, pe gratis, timp de cel puțin 50-60 de ani (până la apariția Legii nr. 10/2001 si apoi încă câțiva ani în plus până la retrocedare) fară să le repare aprope de loc. Ăsta este motivul pentru care (scuze, nu vreau să jignesc pe oamenii de treabă in Carei) centrul are și azi, după 22 de ani de capitalism, democrație și conducere „înțeleaptă” a treburilor urbei de către diverși incompetenți, un aspect lamentabil.

Dar, din păcate, la astfel de comentarii ca ale noastre, în Carei se aplică nonșalant proverbul „Câinii (Domnul Alek si cu mine) latră, caravana trece”. Adică primașul trăiește și pe mai departe bine merci și zace cufundat în fotoliul lui de piele de ștab local și în nesimțirea cronică ce-l caracterizează. Dixit.

Ba nu, n-am terminat încă. Primașul nu poate fi „oprit” decât de careieni!

Nu poate fi oprit de mine, pe mine pur și simplu mă ignoră, indiferent ce „măgărie” aș scrie despre el aici, adică la Comentariile de la B. de C.
Pot să-l critic dacă merită asta, fiindcă și el este un om, cu bune cu rele, nu este nici un fel de sfânt sau vre-un semizeu. Nici pe departe, sau chiar dimpotrivă.
Iar eu sunt unul care nu l-am cruțat de loc până acum.

Individul trebuie adus pe calea cea bună. Iar dacă nu mai poate, sau nu vrea să mai răspundă la stimuli, n-are decât să plece, sau să fie făcut de alții, adică de careieni în special, să plece. Scurt, lăutărește și fără sentimentalisme ieftine, fără menajamente. I-a apus steaua.

de Alek la 27 ianuarie 2013 - 21:59

Ati inteles corect ideea, va multumesc, ca ati explicat pentru toti careienii care este drumul de urmat pentru schimbarea primasului. Urmeaza sa mai gasim metode potrivite si sustinatori. Astept propuneri.

de Horia Mărieș la 28 ianuarie 2013 - 02:18

@Alek la 27 January 2013 – 21:59

O să meditez la subiect („metode potrivite?”).
Poate mai schimbăm niscaiva opinii peste câteva zile.

de victoria la 29 ianuarie 2013 - 16:17

Textul lui Lucian Mîndruță, este corect în esență, în sensul ca Romania apartine si etnicilor minoritari care locuiesc aici. Am anumite rezerve cu privire la unele formulari (dar e treaba autorului cum alege sa-și transmită mesajul) care nu modifica insa esenta. Ceea ce nu pot lasa sa treaca necomentat este aberatia completa a adresarii catre bulgari. Bulgarii nu puteau pierde Dobrogea, pentru ca nu au avut-o niciodata! Domnul Mandruta a gresit flagrant la capitolul acesta! Dupa ce a fost ocupata de turci la sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran sau inceputul domniei urmasului acestuia, anul nu se cunoaste cu precizie -1417 sau 1419, 1420 – Dobrogea a ramas la turci pana in 1878, cand Congresul de la Berlin a atribuit Romaniei cea mai mare parte a provinciei respective, bulgarilor atribuindu-le sudul ei, cu Turtucaia, Silistra, Balcic, Bazargic. este asa numitul Cadrilater, care in 1913 a ajuns in componenta Romaniei, unde a ramas pana in 1940, cand a fost cedat Bulgariei la presiunea Germaniei (evident, nu pun la socoteala perioada 1916-1918, cand a fost reocupat de bulgari in timpul primului razboi mondial, deoarece este irelevant pentru discutie)

de emil la 29 ianuarie 2013 - 16:28

@karcsi
nu zau!? Pe cand sa scriem Sarkozy Miklos, Verne Gyula, Kuberten Peter =Pierre de Coubertin, a masodik Erzsebet = Elisabeta a II-a, Nagy Kati = Ecaterina cea Mare a Rusiei, Károly herceg = Printul Charles, Ponta Gyozo, Ilieszku Janos etc.?

de vali la 4 mai 2014 - 15:16

sa ne avem ca fratii ,ca sa nu ne FUTA altii

Lasati un comentariu