Reţete de weekend:Prăjituri şi gogoşi

• publicat la: 12 ianuarie 2013
Reţete de weekend:Prăjituri şi gogoşi

Prăjitură cu ovăz si ghimbir

Nu stiu care este părerea voastră, dar eu una m-am săturat de prăjituri in care invariabil amestecăm unt, făină, ouă şi zahăr. Ceva mirodeni si gata….

Ma gândesc că variatiile si ingredientele neobisnuite, pentru dulciurile de casa, nu pot decat sa aduca gusturi noi, savoare si ceva arome in plus. Ingrediente neobisnuite pentru prajituri, dar ingrediente normale, banale chiar.

O dovadă excelentă si la propriu si la figurat este prăjitura cu orez si ghimbir. Simplă, bună si cu totul si cu totul altfel.

Ca să faci prăjitura cu ovaz si ghimbir ai nevoie de 300 de grame de unt (ingredientele sunt pentru o tavă mare de aragaz), 200 de grame de zahăr, doua-trei linguri de lapte, 200 de grame de fulgi de ovaz, 100 de grame de faina, un varf de cutit de praf de copt si 100 de grame de nuca de cocos rasa.

Iti mai trebuie, pentru glazura 200 de grame de ciocolata alba, doua linguri cu smantana si o bucata de vreo doi centimetri de ghimbir proaspat, ras. Pregateste tava. Trebuie unsa cu putin unt sau tapetata cu hartie de copt.

 Pune untul la topit, adaugă zahărul si amestecă bine, fără să-l laşi să fiarbă, până ce zahărul se topeşte complet. Cel mai bine deasupra unui vas cu apă caldă (nu fierbinte). Amestecă ovăzul, făina si nuca de cocos. Adauga praful de copt si un varf de cutit de sare. Pune toate ingredientele uscate peste amestecul de unt si zahar, cand acesta din urma este lichid. Amesteca energic si adauga laptele. 3-4 linguri, pana ce compozitia capata consistenta unei creme groase.

Pune amestecul in tava si coace-l 30-40 de minute, in cuptorul incins inainte, pana ce se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Scoate blatul si lasa-l sa se racoreasca.

Topeste ciocolata. Adauga ghimbirul ras si doua linguri de smantana (merge si fara sau doar cu putin lapte). Rastoarna glazura peste blat si las-o sa se raceasca. Taie in patrate cand s-a rcorit. Are un gust inedit, placut si special. O sa-ti placa!

Gogosi simple si gustoase

Gogosile se fac repede, dar se mananca la fel de repede. Sunt o idee buna pentru un dulce de weekend, pentru ca sunt spornice si pe placul tuturor.

Reteta aceasta este si foarte simpla si foarte gustoasa. Ca sa le faci ai nevoie de o lingurita de drojdie uscata, patru linguri de zahar, 150 de mililitri de lapte caldut, 225 de grame de faina, un varf de lingurita de sare, 50 de grame de unt moale, un ou si ulei pentru prajit.

Incepe prin a amesteca drojdia uscata cu o lingura, doua de lapte si putin zahar. Lasa combinatia intr-un loc cald pentru 10-15 minute. In timpul acesta pune faina intr-un bol. Adauga sarea si zaharul. Adauga laptele cald, amestecul cu drojdie si omogenizeaza bine.

Pune untul si oul si continua sa amesteci, folosind o lingura, mixerul la viteza mica sau direct cu mana. Lasa aluatul intr-un loc cald, pentru 30-45 de minute. Foloseste o planseta infainata si formeaza circa 20 de gogosi, pentru ca atatea rezulta din ingredientele folosite.

Daca vrei mai multe gogosi dubleaza cantitatile. Lasa gogosile pe planseta sa mai creasca, la loc caldut, inca 10-15 minute, inainte sa le prajesti in baie de ulei foarte incins. Se prajesc pe ambele parti, 3-5 minute, pana cand devin maronii.

Gogosile sunt bune simple, pudrate cu zahar, dar le poti umple cu gem (foloseste o seringa de bucatarie), sau pot fi glazurate cu sirop sau ciocolata. Sunt foarte bune si calde si reci, pentru ca raman pufoase, pentru mai multa vreme.

Chec englezesc cu mere

Checul englezesc cu mere este o prajitura care daca s-ar face in Moldova am spune despre ea ca-i o prajitura taraneasca. Tot asa si checul englezesc cu mere, este o prajitura taraneasca, dar facuta de englezi.

Checul englezesc cu mere se face simplu, fara nici un fel de batai de cap. Ingredientele sunt, ca de fiecare data in retetele „un dulce de weekend”, simple si usor de gasit. Ca sa faci un chec englezesc cu mere, intr-o forma mare de chec, ai nevoie de 150 de grame de unt, 250 de grame de faina, un plic de praf de copt, o lingurita de amestec de arome pentru prajituri cu mere (il poti prepara singura amestecand cate o parte scortisoara, nucsoara, cuisoare pisate si vanilie), 150 de grame de zahar, 100 de grame de stafide, trei oua mari, doua-trei mere fumoase si mari (eventual din soiuri diferite), doua-trei linguri cu lapte si, pentru uns tava, putin unt, o lingura cu zahar tos si o mana de alune sau nuci pisate.

Curata si taie in bucati merele. Unge tava de chec cu unt si tapeteaza-o cu zaharul tos amestecat cu nucile sau alunele pisate.

Amesteca faina cu praful de copt. Adauga untul moale si amesteca cu mana sau cu o furculita, pana rezulta un aluat nisipos. Adauga zaharul si amesteca mai departe. Combina stafidele cu merele taiate bucati. Adauga amestecul de arome, adauga laptele si aouale batute bine inainte. Combina toate acestea cu aluatul initial si amesteca de cateva ori. Nu trebuie sa fie omogen! Rastoarna totul in forma pregatita si coace checul englezesc cu mere pentru 50-60 de minute la foc potrivit, in cuptorul bine incins inainte.

Taie checul englezesc cu mere, in felii, abia dupa ce s-a racorit bine.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu