Bilanţ de activitate la Biblioteca Judeţeană

• publicat la: 15 februarie 2013
Bilanţ de activitate la Biblioteca Judeţeană

Bilanţul de activitate pe anul trecut al Bibliotecii Judeţene a fost prezentat ieri , în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Angela Câmpean, respectiv şeful Serviciului relaţii cu publicul, Paula Horotan. Potrivit celor afirmate de  Adrian Ştef, pana la aceasta data  a fost finalizat proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate al viitorului sediu al Bibliotecii Judeţene, urmând ca lucrările să fie demarate în viitorul apropiat.

Biblioteca Județeană Satu Mare și-a dimensionat întreaga activitate pe parcursul anilor urmărind, pas cu pas, să-și îndeplinească rolul ce rezultă din declarația de misiune: „…de a servi interesele de informare, studiu, educație, lectură și recreere ale utilizatorilor din municipiul și județul Satu Mare, oferind acces liber, gratuit și nediscriminatoriu la informație și cunoaștere prin baza de date și colecțiile proprii.”

Pe tot parcursul etapelor de proiectare a noului sediu pentru bibliotecă, reprezentanți ai instituției au acordat de nenumărate ori consultanță și sprijin arhitecților și specialiștilor care au alcătuit parametri tehnico-economici în vederea realizării noului edificiu, inclusiv în alcătuirea analizei cost-beneficiu;

În anul care a trecut, Biblioteca Județeană Satu Mare a înregistrat o activitate intensă la Serviciul Biblionet, solicitat de peste 31000 de ori  în această perioadă.

Un alt indicator pozitiv este creșterea numărului de utilizatori ai bibliotecii de la 30408, în 2011, la 30882, în 2012, dintre care 6068 au utilizat activ serviciile sale, înregistrându-se 81188 de vizite directe la sediul și filialele sale. Prin urmare, au crescut și numărul documentelor difuzate de la 149429, în 2011, la 169109, în 2012.

Biblioteca Județeană Satu Mare a organizat 167 de expoziții  și 82 de evenimente  culturale. Dintre acestea, doar Săptămâna Familiei, Săptămâna fără TV și Săptămâna Școala Altfel au adus  peste 2000 de participanți.

În decursul anului 2012, bibliotecarii sătmăreni  și utilizatorii au recurs de peste 40.000 de ori la baza de date proprie și la Internet pentru a oferi informații corecte și complete.

Numărul informațiilor furnizate este de aproape 19.000, iar referințele și bibliografiile oferite depășesc cifra de 2.900.

În aceeași perioadă de timp, au fost organizate peste 10.000 de sesiuni de instruire a utilizatorilor (folosirea cataloagelor, exploatarea eficientă a posibilităților de regăsire a informațiilor oferite de bazele de date, modalități de accesare a catalogului on-line disponibil pe pagina web a bibliotecii, folosirea și exploatarea calculatoarelor  din dotare etc.). La cererea utilizatorilor, au fost efectuate peste 1.000 de rezervări de titluri și 273 de împrumuturi interbibliotecare.

Pentru anul 2013 Biblioteca Județeană și-a propus, printre altele: continuarea procesului de inventariere a colecțiilor, barcodarea unităților de bibliotecă, continuarea achizițiilor de documente de bibliotecă urmărind producția editorială și structura populației pe care o deservește, precum și alinierea la Catalogul Național Colectiv și Biblioteca Digitală, proces care a început prin aderarea bibliotecii la acest consorțiu.

 

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu