Impozite şi taxe la Carei: pentru unii da,pentru alţii ba

• publicat la: 2 februarie 2013
Impozite şi taxe la Carei: pentru unii da,pentru alţii ba

Urmare a noilor modificări ale Codului Fiscal, alesii locali careieni au fost convocaţi vineri 1 februarie intr-o şedinţă extraordinară pentru a rediscuta stabilirea cuantumului taxelor si impozitelor locale pe anul in curs.

Vineri 1 februarie 2013 a avut loc la Primăria Carei  o şedinţă extraordinară a Consiliului Local,condusă de Brem Arpad   ( UDMR) la care au participat 17 consilieri din totalul de 19.A fost absent viceprimarul Ludovic Keizer de la UDMR,formatiune care incă nu şi-a  validat următorul candidat de pe listă,după demisia profesorului Visnyai Csaba din luna noiembrie a anului trecut.

Inainte de inceperea propriu-zisa a dezbaterilor pe mult discutata temă a dărilor locale,consilierul Ilie Ciută a reiterat solicitarea de a fi puse la dispozitia consilierilor locali Legitimatiile de consilier,conform Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali,Art. 8,alin(1) ,(2).Dupa declararea ca legal constituit a consiliului, consilierilor in functie li se elibereaza o legitimatie care atesta calitatea de membru al consiliului, semnata de primar, respectiv de presedintele Consiliului Judetean.

Solicitarea a destins atmosfera din sala de şedinţe având in vedere că este adusă in discuţie pentru  a şaptea oară consecutiv si  ca de fiecare dată şi promisiunile primarului Kovacs se îndreaptă către  următoarea intâlnire.

Şi tot înainte de a intra in miezul primului punct de pe ordinea de zi,consilierul Ilie Ciută il interpelează pe primarul Kovacs intr-o problemă  adiacentă oarecum celei ce urma a fi dezbătută.

„Nu o să  mă refer  punctual la  ordinea de zi dar trebuie să fac această  precizare.Toţi cetăţenii  acestui oraş precum şi societăţile  trebuie să plătească taxe şi impozite ,nimeni nu are dreptul să facă excepţie.Nu ştiu de ce sau în ce bază, Asociaţia Equus Carei  nu îşi plăteşte impozitele pe spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea .Am fost la Serviciul de taxe şi impozite ca să verific acest  aspect şi am constatat că nici măcar nu este inregistrată această  societate ca plătitor de impozite.Rog Serviciul  de taxe şi impozite  să  recalculeze impozitul  pe toată perioada in care această Asociaţie a ocupat spaţiul din parc.”

Problema semnalată a reuşit să aştearnă liniştea  în sală dar a şi atras o nouă acceptare din partea edilului careiean faţă de cele semnalate de liderul USL.

„Sunt perfect de acord cu domnul Ciută în cele sesizate .Voi verifica şi eu personal situaţia dar ştiţi că societăţile ar trebui să îşi declare terenul folosit” a mentionat Kovacs Eugen.

Taxele si impozitele locale pentru 2013 sunt puse in discuţie pentru a treia oară de către membrii consiliului local careiean.Dacă la intâlnirea aleşilor din data de 9 noiembrie cuantumul acestora s-a mărit cu 3%,cuantum care a fost menţinut şi in urma şedinţei extraordinare din ianuarie,noile modificări aduse Codului Fiscal impun noi discuţii ale consilierilor pe tema taxelor locale.

Consilierii UDMR, reprezentaţi de primarul Kovacs sunt intru totul de acord cu mărirea  de  16 % propusă de Guvern pentru primăriile cu datorii.

In ce priveşte majorarea taxelor locale,nu ne permitem să nu votăm majorarea lor.De fapt nu noi trebuie să votăm ci Guvernul trebuie să facă rost de bani. Si oricum se vor majora cu poate 15 lei pentru un apartament  deci nu sunt sume mari” e de părere Kovacs Eugen.

Consilierii USL au dezavuat din start ideea   măririi acestora  datorită existenţei  arieratelor la Primăria Carei, consecinţă  a unui management defectuos.

Ne facem de râs. Din noiembrie tot aprobăm impozite. Ne vom  bate joc de oamenii care si-au plătit impozitele  in mod corect,in avans, iar noi le vom trimite acum somaţii pentru plata a incă 5-10 -15 lei,după caz. Potrivit noului Cod Fiscal,Guvernul dă posibilitatea ca primăriile opteze pentru mărirea  sau nu a acestor  taxe locale,in functie de arierate, adică plăţi restante mai mari de 90 de zile, doar că pe noi ne-a prins in off said din cauza acestor arierate”  a precizat consilierul Ilie Ciută, susţinut indeaproape  si de consilierul Păuşan Bujor  care a scos in evidenţă faptul că pentru mulţi careieni  cei 15 lei cu care se vor majora unele dări  reprezintă  o suma importantă pe care o dau in avans.

Dacă la momentul constituirii Consiliului Local in urma alegerilor din 10 iunie,consilierii UDMR reprezentaţi de primarul Kovacs au votat impotriva propunerii liderului grupului USL, Ilie Ciută de a se consemna nominal voturile consilierilor la fiecare proiect de hotărâre, la şedinţa de vineri cel care a venit cu această propunere  de consemnare nominala a votului a fost tocmai primarul Kovacs.

Reacţiile  nu au intârziat si au fost pe măsură.

„Vă rog să  nu ne mai ameninţaţi cu votul nominal deoarece noi suntem răspunzători mereu  şi suntem singurii consemnaţi nominal la fiecare proces de vot de la toate sedinţele de până acum. Nu Guvernul este cel ce ne obligă la mărirea de taxe ci arieratele,  deci nu interpretaţi doar cum doriţi”  a  punctat Ilie Ciută şi ca o reacţie la afirmaţiile consilierului Bream care consideră că “ Guvernul aruncă in faţa noastră această mărire ca să scape ei de răspundere”.

La sedinta a fost prezentă şi Liliana Fogaş, şef Servicu Taxe si Impozite locale care a furnizat detalii legate de noile modificări ale Codului Fiscal precum si modalităţile prin care această mărire va fi adusă la cunoştinţa celor ce au apucat să îşi plătească in avans dările locale.

Supus la vot ,proiectul ce viza mărirea taxelor şi impozitelor locale cu 16% nu întruneşte cele 10 voturi necesare pentru a fi adoptat,în sală fiind prezenţi doar 9 consilieri UDMR.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 2 februarie 2013 - 14:39

„Voi verifica şi eu personal situaţia dar ştiţi că societăţile (Asociaţia Equus, Adresa: 25 Octombrie 2 Carei,îinregistrată în Registrul Comerțului din data de 5 iulie 2000, Cod Fiscal: 13170333 ) ar trebui să îşi declare terenul folosit” a menționat Kovacs Eugen.

🙂 Îmi place că la Primăria Mun. Carei nu se sție ce societăți (asociații prietene) au în folosință (pe bază de contract de cesiune sau închiriere?) terenurile aflate în proprietatea privată a Primăriei. La ce mai sunt bune oare calculatoarele de la Serv. de Taxe și Impozite locale? De baze de date n-a auzit până acum primașul din Carei? 🙂

Despre tărășenia impozitelor, nici un comentariu suplimentar, ne-am pierde doar vremea degeaba.

Important râmâne tot Marele Premiu A Leg Hoszab Kolbász care se va acorda azi într-un cadru festiv (festin?) de către primul secretar de partid K.H.

de un roman la 2 februarie 2013 - 15:39

Domnule Maries e bine ca e lung carnatzul ca asa pot prinde toti de el fara culoare politica,ca matzul si obrazul nu are culoare politica si ce e mai interesant ca la chermeze de genul ,,fraternizaza” oamenii indiferent de nivelul clasei politice(parlament,guvern,judet,etc.)si se inteleg de minune,nu mai sunt dispute pe impozite,pe sistemul de sanatate,invatamant,regionalizare,nivel de trai,constitutie,etc.Deci asa e si azi la Carei unii prind de un capat al carnatzului iar ceilalti de celalalt si bine merci se satura toata clasa politichiei careiene si judetene.Apoi de luni om mai vedea ce s-a intampla si cu ,,restul” sau ,,resturile” populatiei.

de Andrei la 4 februarie 2013 - 18:55

Bine lucrat domnule Ciuta!
In astia de la primarie nu poti avea incredere ca angajorile se fac pe grad de rudenie nu pe competente si mai intervin si interesele etnice si atunci sa nu ne miram ca numai unii dintre noi suntem buni de plata!
A dat primaru liber si la crescut cai in centrul orasului?

de Horia Mărieș la 4 februarie 2013 - 19:47

@Andrei la 4 February 2013 – 18:55

Păi sigur că a dat liber la crescut cai! A dat de mult. A dat drumul (a sponsorizat cu 90.000 lei) și la prmovarea artei ecitației în școlile din carei. Dar tace în păpușoi la fel ca toți cei care au fost sarcrificați la sângerosul böllérverseny desfășurat pe umezeală al UDMR-ului.

Există H O T Ă R Â R E A Nr. 15/2012 a C.L. privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea: „Amenajarea si reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei”.

Nici o speranță, are grijă Asociaţia Equus (la care, dacă nu mă înșel, până și primașul este membru fondator, dar beköcitymanagerul este sigur) să-i aducă aminte primașuliui ce parfum plăcut va fi în plin centrul urbei datorită activității stomacale a cailor. 3,14 + 3,14 + kk.

Nu știu însă cum se va descurca primașul cu principalii indicatori tehnico-economici (adică cu finanțarea reabilițării manejului), după cum urmează: Valoarea totală (fără TVA) 2.105.059 lei din care C+M (fără TVA) 1.780.860 lei. La un C+M de 1.780.860 lei și la o șpagă potențială (uzuală) de cca 30% adică de 540.000 lei (aproximativ 125.000 euroi) afacerea este extraordinar de tentantă, fiindcă în mod sigur antreprenor general va fi o firmă pretyină. Eu pariez de pe acum pe SC Dominium SRL Satu Mare fiindcă are deja experiență cu Kastelyu, și-a făcut mâna și la Szarvas Fogadău și fiindcă cei de acolo au invățat deja traseul obligatoriu al circulației banilor spre buzunarele unora. Dvs. pe ce firmă jó barát pariați?

de viki la 5 februarie 2013 - 23:01

calareata din parc e amica lui jeno din primul mandat cand a primit aprobare sa tina caii in parcul central si pe noi nu ne lasa sa crestem porci la casele de locuit!!
acum ea poate sa nu plateasca impozit dar la noi vine penalizarea daca nu platim si asa e bine domnul primar?
pe cine mai protejati sa nu platesc impozite?

Lasati un comentariu