Întâlnirea Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici Oradea cu preoţii din protopopiate

• publicat la: 10 februarie 2013
Întâlnirea Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici Oradea cu preoţii din protopopiate

În perioada 4-7 februarie a.c. Biroul Pastoral Eparhial pentru laici(BPEL) Oradea a organizat, împreună cu Părinţii Protopopi, întâlniri de informare cu preoţii din nouă protopopiate ale Eparhiei de Oradea. Luni, 4 februarie a avut loc întâlnirea cu preoţii din protopopiatele Şimleu si Zalău, marţi, 5 februarie cu preoţii din protopopiatele Carei, Tăşnad si Supur, miercuri, 6 februarie cu preoţii din protopopiatele Marghita şi Ier iar joi, 7 februarie cu preoţii din protopopiatele Beiuş şi Holod.La aceste întâlniri din partea Biroul Pastoral Eparhial pentru laici Oradea au participat: pr. Paul Popa, pr. Coriolan C. Mureşan (Departamentul pentru pastoraţia adulţilor), Sr. Letiţia Lucaci (Departamentul pentru pastoraţia copiilor), Sr. Kasia Ostalecka (Departamentul pentru pastoraţia tinerilor) şi un tânăr voluntar al BPEL, Stancea Raul.   Întâlnirile au început cu salutul călduros din partea protopopului gazdă, o rugăciune, urmată mai apoi de o meditaţie ţinută de pr. Coriolan cu titlul: ”Credinţă, dar şi misiune”. Pr. Paul a prezentat o introducere în tematica întâlnirii subliniind necesitatea colaborării strânse între Biroul Pastoral şi preoţii din protopopiate pentru pregătirea Planului pastoral eparhial şi a unor itinerarii pastorale parohiale.

Pr. Coriolan a prezentat câteva sugestii pentru etapele redactării Planurilor pastorale.Propunerile pentru copii făcute de către Biroului Pastoral au fost prezentate de pr. Paul Popa şi de Sr. Letiţia Lucaci, fiind următoarele: Întâlnirea eparhială a copiilor în 1 iunie de la Oradea şi Campusul Euharistic în luna iulie.Propunerile pentru pastoraţia adulţilor făcute de către Biroul Pastoral au fost prezentate de către pr. Coriolan C. Mureşan, care a subliniat necesitatea catehezei adulţilor în parohii, importanţa reactivării “Reuniunii Mariane” şi a AGRU-lui, reluarea Misiunilor şi Reculegerile pentru adulţi la nivel de protopopiate în Postul Mare.Pr. Paul Popa şi Sr. Kasia Ostalecka au prezentat propunerile pentru pastoraţia tinerilor: necesitatea catehezelor pentru grupurile de adolescenţi şi tineri, Reculegeri pentru tineri la nivel de protopopiate în Postul Mare, Seri de Rugăciune, participarea la Ziua Mondială a tinerilor de la Rio de Janeiro din 23-28 iulie 2013, Universitatea de vară pentru adolescenţi din luna iulie, Tabăra de vara pentru tineri de la comunitatea Táize din Franţa, diferite campusuri în Italia, Pelerinajul tinerilor la Sighet în perioada 22 august – 1 septembrie şi Întâlnirea eparhiala a tinerilor de la Şimleu Silvaniei din luna octombrie.Au urmat dezbateri în cadrul cărora preoţii din protopopiate au evidenţiat importaţa redactării Planului Pastoral eparhial plecând de la o strânsă colaborare între BPEL şi parohii, pornind de la realităţile prezente şi venind în întâmpinarea necesitaţilor concrete ale comunităţilor parohiale. Aceste întâlniri cu preoţii din protopopiate au fost percepute de câtre cei prezenţi ca o dovadă a interesului BPEL de a sprijini din toate punctele de vedere o pastoraţie cât mai dinamică în parohii pentru toate grupele de vârsta precum şi de a fi un real ajutor fiecărui preot în parte în vederea realizării itinerariilor pastorale parohiale.

Toţi cei prezenţi au apreciat intenţia BPEL de a lucra la Planuri Pastorale care sa fie eficiente în actualul context al vieţii ecleziale locale.S-a subliniat necesitatea continuării Reculegerilor spirituale pentru tineri la nivel de protopopiate, reculegeri ce au ajutat mult pastoraţia tinerilor din parohii. Se doreşte în continuare ca BPEL sa sprijine organizarea acestor activităţi precum şi a celorlalte iniţiative mai sus menţionate privind pastoraţia tinerilor.

Referitor la reactivarea AGRU-lui si a Reuniunii Mariane s-a subliniat faptul că aceste Asociaţii tradiţionale ale Bisericii noastre pot fi de un real sprijin pentru parohi în intensificarea vieţii spirituale din comunitatiile parohiale precum şi în apostolatul laic, propunându-se ca să se reactiveze aceste asociaţii în funcţie de realităţile locale începând în primul rând cu parohiile mai mari, care sa devină promotoare ale reactivării în parohiile mai mici. Campusul Euharistic pentru copiii care în acest an primesc prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă a fost primit cu multă bucurie şi deschidere de preoţi, subliniindu-se şi posibilitatea de a face două campusuri contemporane daca vor fi mulţi copii având ca scop aprofundarea catehezei premergătoare acestui eveniment important din viaţa spirituală a fiecărui copil. Pelerinajele eparhiale şi naţionale au fost considerate de toţi cei prezenţi ca fiind foarte importante în creşterea spirituală a credincioşilor, evidenţiindu-se importanţa participării în număr cat mai mare în acest An al Credinţei la Pelerinajul naţional de la Sighet din 11 mai.

Aceste întâlniri de informare ale BPEL în protopopiate vor continua cu cea din protopopiatul de Oradea iar ulterior vor exista mai multe reuniuni comune ale BPEL cu preoţii din toate protopopiatele pentru pregătirea Planului Pastoral eparhial pe anul 2013-2014 si pentru sprijinirea preoţilor în realizarea itinerariilor Pastorale Parohiale.

Biroul Pastoral Eparhial

Lasati un comentariu