Jaf de sute de milioane de euro la instituţii publice

• publicat la: 1 februarie 2013
Jaf de sute de milioane de euro la instituţii publice

Un raport al Curţii de Conturi pe 2011 a dezvăluit numeroase nereguli la institutiile de stat din România.

Potrivit Digi 24, printre acestea se numără Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finante, Secretariatul General al Guvernului si Institutul National de Statistică.

Astfel, la Autoritatea de Reglementare in Comunicatii, o sumă exorbitantă a fost cheltuită pe maşini scumpe, deplasări in străinatate in ţări exotice, cursuri de specializare fara legătura cu domeniul de activitate sau pe achizitii de clădiri si de terenuri, depăşind bugetul.

La Autoritatea pentru Regulamentarea Comunicaţiilor, de exemplu, s-au cheltuit sute de mii de euro pe reinnoirea periodica a parcului auto, iar alte milioane de euro au fost irosite pe inchirierea sau cumpararea unor sedii. In 3 ani si jumătate, institutia a cheltuit 7 milioane de euro doar pentru chirie si utilităţi.

S-au alocat sume mari si pentru deplasări in interes de serviciu. Cu ocazia participării la o conferinţă in Mexic, ANCOM a cheltuit 850.000 de lei, din care o sută de mii de lei pentru prestatii artistice.

La Secretariatul General al Guvernului s-au facut plăţi ilegale de 8,7 milioane de lei in 2011, pentru lucrari de constructii. Regia de Administrare a Patrimoniului Statului a fost principalul beneficiar al acestor sume. A primit un sfert din suma totală.

Curtea de Conturi a depistat si probleme in evidentele contabile. La Transporturi au fost modificate valorile de inventar ale unor bunuri de aproape 200 milioane de lei.

Totodata, din bugetul Ministerului s-au acordat bani pentru investitii nejustificate la Compania de Drumuri, de 90 de milioane de lei. Din aceasta suma, 4 milioane au fost virate necuvenit Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi doar pentru ca angajatii ministerului au calculat gresit diferenta de curs valutar.

La capitolul Finante, s-a descoperit ca veniturile bugetare au fost supraestimate, iar asta a dus la cresterea deficitului bugetar.

Nereguli s-au gasit si la Loteria Romana, unde conducerea a acordat contracte cu dedicatie. Angajatii companiei nu publicau termenele de depunere a ofertei pentru ca in cursa finala sa ramana doar compania care trebuia sa castige.

Si la Institutul National de Statistica sunt nereguli privind achizitiile publice. Facturile cu probleme insumeaza 7,5 milioane de lei.

La Nuclearelectrica, detinuta de Ministerul Economiei, s-au cheltuit bani pe servicii fictive, iar pentru unele facturi s-au facut plati ilegale, la sume supraevaluate. Potrivit raportului de audit, statul a alocat 1,38 de miliarde de lei pentru o majorare de capital la Nuclearelectrica, dar aceasta nu a avut loc.

Totodata, Fondul de Rezerva Bugetara a fost majorat de zece ori in 2011, alocarile s-au facut fara a exista o justficare pentru urgenta. Principalii beneficiari sunt Ministerul Sanatatii, cu 622 milioane de lei, Ministerul Transporturilor cu 581 milioane de lei si Ministerul Dezvoltarii, cu 150 milioane de lei.

Nici Ministerul Sanatatii nu a scapat de auditul Curtii de Conturi, astfel ca, in 2011, s-au cheltuit ilegal 300.000 de lei, la spitalul judetean din

Satu Mare si din Buzau, pe medicamente si hrana pentru persoane care figurau internate in aceste doua unitati, dupa ce acestea au decedat. Banii s-au dus inclusiv pe medicamente eliberate unor persoane decedate, dar care figurau ca internate in spital, potrivit sursei citate.

Cheltuieli cu bunuri si servicii

Ministerul Sanatatii: 750,7 milioane de lei (18% din totalul platilor)

Ministerul Apararii Nationale: 720,6 milioane de lei (17% din totalul platilor)

Ministerul Administratiei si Internelor: 636,7 milioane de lei (15% din totalul platilor)

Blanculescu: Raportul arata putreziciunea statului

Analistul Ionel Blanculescu a precizat, pentru acelasi post de televiziune, ca rapoartele Curtii de Conturi din ultimii ani releva cheltuieli „nejudicioase”

„Controlul Curtii de Conturi releva ca in ultimii ani de zile discutam de aproape zece miliarde de euro pe an, sume care au fost cheltuite in mod fraudulos, neeficient. Insa releva faptul ca aceste rapoarte ale Curtii de Conturi nu ajung cu celeritate la judecata astfel incat responsabilii sa raspunda inclusiv cu averile proprii, cu tot ceea ce au acumulat din fraudarea banului public”, a comentat Ionel Blanculescu.

sursa ziare.com

comentarii

de Alek la 5 februarie 2013 - 00:09

10 miliarde de euroi dispar in fiecare an din bugetul de stat, dar nici-un comentariu, pentru o suma asa de frumoasa furata din buzunarele noastre. Alesii nostrii!!! Frumos bilant!!!

de pancratz la 5 februarie 2013 - 02:38

a venit governu ponta si sa vezi acum corectitudine

de Doru la 5 februarie 2013 - 07:29

Asteptam si noi corectitudine ca doar de 5 ani gospodaru cu salaru taiat si falimentator de firme se infrupta in continuare din banii orasului si plateste amenda de 30 de miliarde pentru lucrari proaste la castel tot din banii orasului!
Avem procurori tineri si plinide energie de la care asteptam rezultate!

de emil la 5 februarie 2013 - 15:46

putregaiul se curata cu toporul!

Lasati un comentariu