Parlamentul României, o glumă de Cascadorii Râsului pentru UDMR

• publicat la: 18 februarie 2013
Parlamentul României, o glumă de Cascadorii Râsului pentru UDMR

Scandalul arborării steagurilor cu simboluri secuieşti riscă să inflameze inutil şi mai mult relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta, care au cunoscut o deteriorare constantă în ultimele săptămâni. Ambasador ungar la Bucureşti Oszkar Fuzes va zbura la prima greşeală.

Acesta este avertismentul pe care ministrul de Externe Titus Corlăţean  l-a transmis ambasadorului Ungariei, după ce nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de reacţia diplomatului ungar  în spinoasa problemă a arborării steagului secuiesc, anunţă NAŢIONAL.

Mai mult, Parlamentul României ar putea lua o poziţie în scandalul steagului secuiesc. Mai mulţi reprezentanţi ai PSD, citaţi de ANTENA3, se întâlnesc astăzi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a discuta dacă va fi adoptată o declaraţie ca răspuns la arborarea steagului secuiesc pe Parlamentul maghiar.

Şi ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat, răspunzând unei întrebări legate de arborarea steagului secuiesc în parlamentul ungar, că aşteaptă o reacţie din partea conducerii parlamentului de la Bucureşti „în sensul unei demnităţi a poziţiei“, anunţă RING.

În replică, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a spus că o astfel de reacţie ar fi de Cascadorii Râsului. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că scandalul legat de arborarea steagului secuiesc este o problemă artificială, care trebuie rezolvată prin discuţii diplomatice şi prin dialog politic, nu prin declaraţii publice.

Ministrul ungar de externe Janos Martonyi, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii publice M1, că retorica folosită de elita politică românească pe tema steagului secuiesc ameninţă serios cooperarea dintre cele două ţări.

El şi-a exprimat însă speranţa că tensiunile se vor diminua. Anterior, amintetşe ZIUA VECHE, ministrul ungar de externe a propus discuţii cu omologul său român Titus Corlăţean, inclusiv asupra situaţiei din jurul restricţionării de către România a folosirii steagului secuiesc, după cum a precizat şeful biroului de presă al Ministerului de Externe de la Budapesta, Gabor Kaleta.

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean recuoaşte, observă ADEVĂRUL, că suntem într-un moment dificil al relaţiei cu ţara vecină. El a declarat că autorităţile de la Budapesta mizează pe o inflamare a spiritului naţionalist pentru a mai strânge voturi şi simpatii de la maghiarii din Transilvania.

Corlăţean, citat de COTIDIANUL, a spus că, după discuţiile pe care le-a avut cu şeful diplomaţiei de la Budapesta, ambasadorul ungar de la Bucureşti a primit instrucţiuni „să tacă“. „Noi am făcut un efort uriaş de calmare“, a spus Corlăţean.

Steagul secuiesc, aminteşteCURIERUL NAŢIONAL, a fost arborat în cadrul unei ceremonii oficiale pe clădirea primăriei din orăşelul maghiar Kiskunfelegyhaza, în prezenţa deputatului UDMR Marko Attila şi a altor lideri locali din Covasna. Ceremonia a fost organizată în semn de solidaritate cu maghiarii din România, după ce în cursul săptămînii trecute steagul secuiesc a fost arborat pe zeci de primării maghiare şi chiar pe Parlamentul de la Budapesta./ziare.ro

Lasati un comentariu