4 acțiuni ale OPC in luna ianuarie

• publicat la: 14 februarie 2013
4 acțiuni  ale OPC in luna ianuarie

Potrivit celor declarate de comisar sef adj.Maria Pinter,Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat în cursul lunii ianuarie  4 acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale pe raza județului Satu Mare. În ceea ce privește modul de comercializare și etichetare a produselor  alimentare ecologice, au fost controlate 102.433,5 kg de produse la  7 operatori economici, dintre care la 4 operatori  s-au  constatat abateri de la prevederile legale privind etichetarea produselor  alimentare ecologice, fiind  oprite temporar de la comercializare  11,8 kg produse alimentare.  

Printre deficiențele constatate se numără produsele din import Italia (cacao bio, biscuiți bio) care nu purtau sigla UE, produse cosmetice (cremă modelatoare) ce nu aveau marcajul specific produselor BIO. Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 4 sancţiuni contravenționale cu  avertisment.

În ceea ce privește  modul de comercializare a vânzărilor cu preț redus indiferent de tipul acestora (soldare,lichidare,promotionale etc), au  fost controlați  18 operatori economici. La toti fiind constatate abateri,  au fost oprite temporar de la comercializare  produse în valoare de 96.593 lei și dispuse măsuri de remediere a deficiențelor.

S-au constata  deficiențe ca:  lipsa de informare privind perioada  de promoție, data de început și data sfârșitului acesteia (la articole textile și îmbrăcăminte), tipul de reducere (la încălțăminte), noul preț redus (mobilier), fiind menționat numai prețul vechi barat, lipsa traducerii în limba română  (pentru produse din import Ungaria).  În ceea ce privește expunerea la promoție de tipul 1+1 gratis și 3 bucăți la preț de 2, operatorii economici nu aveau expus și prețul individual  de referință pentru același produs, consumatorii  putând fi induși  în eroare asupra prețului  real. Pentru deficiențele constatate s-au aplicat sancțiuni  contravenționale cu amenzi în valoare de 55.000 lei și 17 avertismente.

A fost controlat și modul de respectare  a legalității la atelierele de reparat ceasuri. S-au controlat 6 operatori economici  din care 2 au prezentat abateri,  respectiv  lipsa afișării prețurilor la curele și brățări de ceas precum și lipsa  documentului de comandă,  respectiv bon de comanda.  Pentru deficiențele constatate s-au stabilit măsuri de remediere  a acestora fiind aplicate sancțiuni  cu amendă în valoare de 2.000 lei .

În ceea ce privește modul de comercializare a combustibililor solizi –lemne de foc, au fost controlați  6 operatori economici   toți cu abateri. Au fost dispuse măsuri de  remediere a deficiențelor în baza proceselor verbale de constatare  încheiate. Printre deficiențele constatate sunt: comercializare în locuri neautorizate, lipsa afișării prețurilor, prețurile nu aveau inclus TVA –ul,  informarea incorectă  și incompletă asupra sortimentelor de  lemne de foc, precum și  a unității de măsură.Pentru deficiențele constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amenzi în  valoare de  20.000 lei și  3 avertismente.

redactia

Lasati un comentariu