Triplu eveniment la Muzeul de Artă

• publicat la: 7 februarie 2013
Triplu eveniment la  Muzeul de Artă

Vineri 8 februarie 2013 ora 13, la Muzeul de Artă din Satu Mare are loc un triplu eveniment:

1. Vernisajul expoziţiei  WhaT are We Fighting For? / PENTRU CE LUPTĂM? a artistului plastic Liviu Scripor.

Născut pe meleaguri bistriţene, Liviu Scripor este profesor la Satu Mare şi a fost prezent de mai multe ori pe simezele muzeului în expoziţii de grup. Este la prima expoziţie personală la Satu Mare. Lucrările lui au fost selecţionate şi în expoziţii de grup internaţionale. Experienţa lui artistică este foarte complexă, pictură – de la cea bisericească la cochetăria cu pop art, fotografie sau complexe palpabilo-filozofii.   

2. Lansarea acţiunii „Lucrarea lunii”.

Muzeul de artă din Satu Mare, după modelul altor muzee, va propune lunar publicului amator de artă, o lucrare din colecţia proprie, care poate fi una din noile achiziţii, o lucrare care nu a fost expusă de multă vreme sau o lucrare la cererea  publicului.

Pentru luna februarie propunem sculptura Femeie şezând a sculptorului Nicăpetre (Petre Bălănică) (1936 Brăila – 2008 Canada).

Până în 1980 artistul a avut  expoziţii personale de sculptură şi desene în ţară, a realizat o serie de sculpturi monumentale, a colaborat la numeroase reviste şi a ilustrat mai multe cărţi. După această dată, pleacă din ţară iar în 1981 se stabileşte în Canada. După primele expoziţii din 1982 în Toronto, începe o carieră internaţională strălucită. A fost unul dintre cei mai importanţi sculptori români ce s-a afirmat pe plan internaţinal în a doua jumătate a secolului XX.

3. Vernisajul expoziţiei Oameni şi locuri.

În colecţia Muzeului de Artă din Satu Mare o valoare excenpţională şi o pondere semnificativă o au lucrările venite prin transfer de la C.C.E.S. Bucureşti, în mai multe tranşe: 1981, 1982, 1983 şi 1990. Aceste acţiuni au avut buna intenţie de a îmbogăţi colecţiile muzeale din ţară, cu lucrări ale modernismului românesc precum şi de artă contemporană (din a doua jumătate a secolului al XX-lea).

Colectivul secţiei de artă a operat o largă selecţie din aceste lucrări pentru a aduce în faţa publicului expoziţia Oameni şi locuri cu următoarele module: Treceri, Locuri, Oameni, Marea şi Delta, Bucureştiul şi Urme.

Felicia Grigorescu – secţia de artă

Lasati un comentariu