Doliu în lumea artistică: Actriţa Irina Petrescu a murit

• publicat la: 19 March 2013
Doliu în lumea artistică: Actriţa Irina Petrescu a murit

Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă.  Actrița fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias, a declarat pentru Mediafax doctorul Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.

Irina Petrescu s-a născut pe 19 iunie 1941. Actrița a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu – Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii.  În anul 2003, a fost recompensată cu premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002). În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În 2011, a primit premiul “Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru “creaţia teatrală şi cinematografică”.

În anul 2000, actriţa a fost decorată cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.

Câteva dintre rolurile sale în teatru

Lena – Leonce și Lena de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 1970
Elena – Anunțul la mica publicitate de N. Gingsburg, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra București
A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 1973
Cecil – Elisabeta l de Paul Foster, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 1974
Jennifer – Ferma de David Storey, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra București, 1975
Cecilia – Casa cea nouă de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra București, 1978
Cristina – Judecată în noapte de Buero Vallejo, regia Tudor Mărăscu, Teatrul Bulandra București, 1981
Ines – Cu ușile închise de Jean Paul Sartre, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Bulandra București, 1982
Ea – O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Bulandra București, 1985
Margot – Dimineața pierdută de Gabriela Adameșteanu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra București, 1986
Vișa – Io, Mircea Voevod de Dan Tărăchilă, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra București, 1986
Milordino – Uriașii munților de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra București, 1987
Celimene – Mizantropul de Moliere, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra București, 1989
Beatrice – Teatrul comic de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, Teatrul Bulandra București, 1992
Caesonia – Caligula de Albert Camus, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Bulandra București, 1996
Doamna Diderot – Libertinul de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra București, 1998
Regina mamă – Thomas Becket de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea, Teatrul Bulandra București, 1999
Actrița principală – Hamlet de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 2000
Maria Vasilievna Voinițkaia – Unchiul Vanea de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra București, 2001
Maria Mihailovna – Oblomov după I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra București 2003
Arina Panteleimonovna – Căsătoria de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra București 2003
Nell – Sfârșit de partidă de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Metropolis 2009

Filmografie

Valurile Dunării (1959)
Nu vreau să mă însor (1960
Poveste sentimentală (1961)
Pași spre lună (1963)
Străinul (1964)
Duminică la ora 6 (1965)
Butaságom története (1965)
De-aș fi… Harap Alb (1965)
Diminețile unui băiat cuminte (1967)
Șeful sectorului suflete (1967)
Răutăciosul adolescent (1968)
Facerea lumii (1971)
Stejar – extremă urgență (1974)
Dincolo de pod (1975)
Prin cenușa imperiului (1976)
Acțiunea „Autobuzul” (1978)
Castelul din Carpați (1981)
Singur de cart (1983)
Imposibila iubire (1983)
O lumină la etajul zece (1984)
Al patrulea gard, lângă debarcader (1984)
Cîntec în zori (1988)
Cei care plătesc cu viața (1991)
Hotel de lux (1992)
Domnișoara Christina (1996)

 

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu