Manifestaţie antisemită la Budapesta

• publicat la: 4 mai 2013
Manifestaţie antisemită la Budapesta

Partidul ungar de extremă dreapta Jobbik a organizat o manifestaţie antisionistă sâmbătă dimineaţa la Budapesta, cu o zi înaintea reuniunii plenare a Congresului mondial evreiesc (WJC), relatează agenţiile internaţionale de presă, citată de Agerpres.

Organizatorii au afirmat că scopul demonstraţiei, la care au participat 400 de persoane potrivit agenţiei EFE sau circa 1000, potrivit Associated Press, a fost de „a aduce un omagiu victimelor sionismului şi ale bolşevismului”. Manifestanţii au cerut ca toţi parlamentarii şi funcţionarii publici care au dublă cetăţenie ungaro-israeliană să demisioneze.

Liderul partidului extremist, Gábor Vona, prezent la miting, a spus în faţa simpatizanţilor săi că „Ungaria nu se vinde” şi, în consecinţă, preşedintele israelian Shimon Peres „trebuie să-şi caute altă ţară”, aluzie la acuzaţiile acestei formaţiuni că Israelul cumpără Ungaria. El a mai spus că evreii din Ungaria trebuie să-şi ceară scuze pentru revoluţia bolşevică din anul 1919 şi pentru ceea ce a numit a fi „asasinatele comise de evrei” în timpul regimului stalinist al lui Mátyás Rákosi, în anii ’50.

Primul ministru maghiar a emis vineri un comunicat în care a afirmat că nu va tolera nici o manifestaţie rasistă sau antisemită care ar leza demnitatea celor 500 de invitaţi la reuniunea WJC, care se va desfăşura la Budapesta timp de trei zile începând de duminică. Deşi Ministerul de Interne nu a permis manifestaţia, ea a fost aprobată de un tribunal în urma plângerii partidului Jobbik./cotidianul.ro

Lasati un comentariu