Simpozion dedicat copiilor cu handicap

• publicat la: 17 mai 2013
Simpozion dedicat copiilor cu handicap

Asociația Umanitară a Sfinților Nicolae, Stelian și Nectarie și-a prezentat activitatea de la înființare și până în acest moment, precum și proiectele de viitor într-un eveniment organizat în sala de expoziții a Castelului Karolyi. Printre cei care au răspuns invitației s-au numărat subprefectul Cristian Sasu, cadre didactice de la școlile din oraș, reprezentanți ai Serviciului de Asistență Socială a Primăriei Carei, respectiv Primăria Negrești Oaș.

Asociația Umanitară a Sfinților Nicolae, Stelian și Nectarie, a cărei fondatoare este Edita Enciu, s-a înființat în februarie 2012. Tot atunci asociația a intrat în spațiul virtual prin crearea site-ului www.ocrotitorii copiilor.com. Luna următoare au debutat discuțiile și propunerile de parteneriat cu autoritățile locale, instituțiile publice, asociațiile și fundațiile sătmărene. În luna aprilie a acestui an s-a sărbătorit Ziua Internațională a Conștientizării Autismului când, în curtea Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” Satu Mare, s-au înălțat baloane albastre în semn de solidaritate cu cei care suferă de această boală. În apropierea Sărbătorii Pascale, în parteneriat cu Fundația Friendship a fost organizat evenimentul „Poți să fii tu iepurașul de Paște al unei familii nevoiașe?” .

Edita Enciu a prezentat apoi proiectul „Prinț și Cerșetor în lumea reală” ce va fi lansat curând și se va derula între 16 iunie 2013 – 16 iunie 2014. Acest proiect a fost conceput cu scopul de a conștientiza, sensibiliza și informa în ceea ce privește autismul, pentru a implica cât mai multe cadre didactice, copii și părinți atât la nivel județean cât și la nivel național, dar mai ales pentru obținerea unor finanțări în vederea realizării unui Centru Multifuncțional. Printre beneficiari se numără copiii cu autism, care vor avea acces la metode avansate de tratament, familiile și cadrele didactice participante active la proiect.

Jurista asociației, Andrea Demeter, a prezentat apoi legislația stufoasă care de multe ori mai mult împiedică decât ajută persoanele cu dizabilități să primească drepturile legale care li se cuvin.

Prezent la eveniment, subprefectul județului Satu mare, Cristian Sasu a spus celor prezenți: „Am simțit în glasul doamnei Enciu strigătul tuturor părinților care au copii cu dizabilități și am simțit foarte multă determinare. Vreau să spun că nu toate autoritățile locale sunt la fel, dar pentru ca să putem ajuta trebuia ca informația să ajungă la noi. Căutăm să avem deschidere spre aceste nevoi și să oferim soluții.”

După o scurtă pauză de cafea, evenimentul a continuat cu un Workshop prin care s-au căutat soluții la diferite probleme pe care le întâmpină familiile celor cu dizabilități în relația cu autoritățile, cu societatea în general, apoi celor prezenți li s-a propus realizarea unui joc didactic pe echipe, joc ce face parte din terapia bolnavilor de autism.

Prin intermediul Buletin de Carei, Edita Enciu a transmis mulțumirile sale pentru toți cei care o ajută în anevoiosul drum pe care și l-a asumat, spunând: Am fost cel mai mult ajutată de autoritățile de la Carei prin Monica Radu de la serviciul de Asistență Socială al Primăriei Carei. Le mulțumesc celor de la Direcția de Cultură care au făcut posibilă întâlnirea noastră în această locație și nu în ultimul rând celor care au fost prezenți. M-am simțit extraordinar la carei, mai ales când am văzut atâta lume.”

comentarii

de libertate la 17 mai 2013 - 09:58

an romania copiii si persoanele bolnave si cu handicap sant umilite si batjocorati de catre niste oameni cruzi alesi de catre popor ,respectiv presedinti consiliilor judetene,primari,medici de familie,analfabeti cu diploma falsa ,funtionari publici incompetenti,deputati,prefecti consilieri etc.Din cauza acestor monstrii ne mor copiii , batrani si bolnavi an spitalele noastre.ar trebui sa vacem noi poporul schimbare sa nu asteptam pana vine cineva sa ne apere drepturile la viata decenta si la sanatate.

Lasati un comentariu