Judeţe din România unde preferă nemţii să investească

• publicat la: 4 octombrie 2013
Judeţe din România unde preferă nemţii să investească

Investitorii germani prefera judetele Timis, Arad, Sibiu, Cluj, Alba si Brasov, un motiv fiind si existenta mai multor vorbitori de limba germana in aceste zone, a afirmat noul ambasador al Germaniei la Bucuresti, Werner Hans Lauk.

„Judetele Timis, Arad, Sibiu, Cluj, Alba si Brasov s-au detasat ca regiuni preferate (de investitorii germani – n.red.) si datorita disponibilitatii personalului vorbitor de limba germana. (…) Va fi esential pentru Romania sa poata oferi in continuare economiei personal calificat.

Pentru a contribui la acest lucru, companii germane impreuna cu unitati de invatamant romanesti s-au aliat pentru a introduce un sistem de pregatire profesionala corespunzator sistemului german de invatamant dual”, a declarat Lauk pentru Ziarul Financiar, preluat de Mediafax.

Potrivit acestuia, avantajele României sunt faptul ca reprezinta „o piaţă mare” in regiune, buna traditie in productie si inginerie, rezervele energetice proprii, suprafetele agricole mari, regiunile turistice si populatie „bine pregătită si talentată la limbi străine”.

Werner Hans Lauk, 63 de ani, este ambasadorul Germaniei la Bucuresti din luna iulie a acestui an,potrivit ziare.com.

comentarii

de Horia Mărieș la 4 octombrie 2013 - 12:02

Mă surprinde și este într-un fel jignitoare opțiunea lui Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucuresti doar pentru județele Timis, Arad, Sibiu, Cluj, Alba si Brasov, un motiv fiind si existenta mai multor vorbitori de limba germana in aceste zone.

Opțiune jignitoare și foarte deavantajoasă pentru județul Satu Mare, care nu apare pe lista ambasadorului Germaniei.

Asta în condițiile în care șvabii sătmăreni au fost colonizați în zonă începând cu anul 1712, și când, în conformitate cu recensământul oficial din anul 1930 din totalul populației Plășii Carei, județul Sălaj (35.279 locuitori), majoritatea, adică 44% erau șvabi, restul de 38% și 15% fiind români, respectivi maghiari. Foarte multe localități din jurul Careiului aveau în anul 1930 o populație majoritar șvăbească, ca de exempplu Cîmin, Căpleni, Ciumești, Foieni, Moftinu-Mare, Ghilvaci, Petrești, Sanislău, Tiream, Urziceni.

Chiar nu mai există vorbitori de limba germană în această zonă? Sau sunt foarte puțini vorbitori de limba germană în zonă și din acest motiv investitorii germani, cu mici excepții cam ocolesc județul Satu Mare?

Oare de ce nu mai vorbesc șvabii sătmăreni limba germană? Au fost românizați cumva între 1920 și 1940, sau au fost maghiarizați cumva înainte de Tratatul de la Trianon care s-a semnat la data de 4 iunie 1920?

Cred că răspunsul cel mai corect îl cunoaște doar distinsul Boros Ernö, redactorul-șef al săptămănalului N&V, consilierul personal al primarului Kovács Jenö, autorul celor 2 volume ale cărții “A szatmári svábok deportálásának története” (Istoria deportarii șvabilor sătmăreni).

Asta dacă cumva distinsul Boros Ernö vrea să ne spună și nouă advărul.

de ferdinand la 4 octombrie 2013 - 12:48

nimic surprinzator.
din cei 15 mii de colonisti germani sositi in jurul careiului la ultimele recensaminte nu mai regasesti mare lucru din ei.
la carei au fost doar putin peste 400 de svabi declarati si nici macar ei nu au votat cu forumul democrat german la alegeri.toti au dat cu stampila pe tulipani!
in judetul satumare forumul democrat german a primit sub 0,1% din voturi desi ei spun ca au organizatie puternica si le trebe fonduri din belsug.
cu alte cuvinte nici ai lor nu i-au votat si atunci cum sa vina investitorii la satmar ca doar nici investitorii nu se arunca cu capu inainte inainte de a veni ; doar se intereseaza ce si cum.
ati auzit vreodata pe lajos sa vorbeste in svabeasca sau germana?
e mai maghiar decat cei mai maghiari da da bine sa spuna ca e de la forumul german si sa poate fraierii pe cine musca din momeala!
fondurile trebuie sa iasa la socoteala si ajutoarele trimise de nemti si medicamentele …sortate la sediul forumului german din carei…acolo e interesu!

Lasati un comentariu