De ce nu îşi cumpără nemţii case

• publicat la: 22 septembrie 2014
De ce nu îşi cumpără nemţii case

Desi Germania are cea mai puternica economie din Europa, iar nivelul de trai al populatiei este ridicat, situatia de pe piata imobiliara este una atipica. Multi germani prefera sa stea cu chirie   si să nu isi cumpere o locuinţă.

Nemtii ocupa o pozitie codaşă  la un asemenea capitol, la nivel global, scrie qz.com. Procentul celor care detin o locuinta in Germania era de doar 43% in anul 2013.

Planuri reusite de reconstrucţie

Explicatia sta in ceea ce s-a intamplat in anii ’40. In mai 1945, atunci cand Germania a capitulat dupa Al Doilea Razboi Mondial, nu mai putin de 2,5 milioane de locuinţe  fusesera distruse de bombardamente.

Alte doua milioane erau avariate, iar o estimare facuta in 1946 arata ca in Germania de Vest era nevoie atunci de 5,5 milioane de locuinte. Amenintarile erau multiple, caci nemtii se temeau inca de fascism, de somaj si de gruparile politice radicale. Se simtea insa nevoia interventiei statului pe piata imobiliara.

In 1949, in Germania de Vest a fost adoptata o lege speciala in acest sens. Ea avea rolul de a da un impuls important sectorului imobiliar. Planul a functionat, populatia beneficiind de scutiri de taxe si reduceri. Pana in 1956, deficitul de case s-a redus la jumatate, iar in 1962 el atingea cifra de 658.000.

Un obicei pastrat in timp

Majoritatea celor construite era destinata inchirierii pentru ca nu existau potentiali cumparatori. Bancile cereau bani multi achitati in avans pentru acordarea unui credit, iar piata imobiliara germana era foarte slab dezvoltata.

Astfel, tendinta de a inchiria a ramas o constanta de-a lungul timpului, inclusiv datorita pretului mic cerut de proprietari.

Legislatia ii avantajeaza mai mult pe chiriasi in prezent. De exemplu, cresterea chiriei nu poate fi facuta cu peste 15% intr-un interval de trei ani.

Bancile nemtesti nu incurajeaza nici acum cumpararea de locuinte, impunand reguli dure celor care doresc sa fie proprietari. Populatia se declara insa multumita de aceasta situatie si nu doreste neaparat schimbarea ei.

Lasati un comentariu