Primăria continuă să ignore ianculeştenii

• publicat la: 18 octombrie 2013
Primăria continuă să ignore ianculeştenii

Satul Ianculeşti,parte a unităţii administrativ teritoriale a municipiului Carei revine in actualitate prin problemele grave semnalate dealtfel de noi din februarie incoace si nici până azi rezolvate.

 Comunitatea de moţi suferă de mai mulţi ani din cauza ignoranţei autorităţilor locale .

În ultimii ani localitatea a fost locul de desfăşurare al unor afaceri mai mult decât „interesante”, a fost terenul de manifestare al unor interese personale şi al unor conflicte între cei care îl locuiesc. Toate acestea au dus la o depreciere continuă a calităţii vieţii. Problemele,însumate,formează o listă parcă interminabilă: o şcoală dărapanata datorita lipsei lucrărilor de reabilitare in ultimii 20 de ani, un cămin cultural la fel de dărăpănat, drumuri cu aspect de ev mediu, lipsa unui dispensar medical sau a unui punct de asistenţă in caz de urgenţă,dotări inexistente sau învechite la punctul de protecţie impotriva incendiilor.Persoanele desemnate să reprezinte interesele locuitorilor din Ianculeşti au avut şi ele,în ultimii ani,o activitate care nu a corespuns aşteptărilor comunităţii.

Cerere ignorată

Ultimul episod din şirul ignoranţelor faţă de nevoile ianculeştenilor s-a consumat în această vară, în luna iulie. Delegatul sătesc, Ciprian Chiorean, a solicitat ajutorul Primăriei pentru reabilitarea a trei străzi lăturalnice din Ianculeşti, cu piatră spartă şi criblură. Cererea, aferentă solicitării, a fost depusă de el în martie ,după ce a fost în prealabil ales delegat sătesc cu unanimitate de voturi.Neprimind nici un răspuns la cerere,mai depune o solicitare  in acest sens in data de  4 iulie 2013, cu  număr de înregistrare 8728/04.07.2013,dar… nici un răspuns concret până în ziua de azi.Doar promisiuni verbale.


Reabilitare pe cont propriu şi prin voluntariat

Ignorarea cererii de către  Primărie este cu atât mai surprinzătoare şi mai greu de înţeles, cu cât locuitorii din Ianculeşti şi delegatul sătesc au reuşit, din fonduri proprii şi prin atragarea unor sponsorizări, reabilitatarea a nu mai puţin de şapte străzi. Iniţiativa ianculeştenilor a reprezentat o economie de câteva sute de milioane de lei vechi pentru Primărie.

Aceasta a fost nevoită să pună la dipoziţia ianculeştenilor doar două utilaje.Restul a fost munca voluntară.

Aţi citit bine.Sătenii au ieşit cu mic cu mare la muncă voluntară pentru a-şi încropi cât de cât nişte drumuri pe care să se poată circula,in anul 2013.

Si toate acestea in timp ce la lacul de agrement Ianculeşti,preluat de Primărie de doi ani,se execută tot felul de lucrări neautorizate dealtfel,şi pentru care a fost posibilă aducerea unui compactor care a zăcut bine mersi toată vara la umbra in timp ce sătenii ieşeau cu lopata la amenajarea căilor de acces din sat.

Dacă mai punem la socoteală camioanele de mare tonaj care au circulat toată vara prin sat pentru amenajarea drumurilor agricole,contribuind la deprecierea drumurilor şi aşa firave,avem tabloul complet al situaţiei actuale din Ianculeşti.

Un sat uitat de lume,de autorităţi,in care fiecare trebuie să se descurce cum poate.Doamne fereşte însă să nu îşi achite careva  taxele şi impozitele! Pentru că brusc,autorităţile îşi aduc aminte de adresa lor!

Legea nu mai e lege la Ianculeşti  

Dacă pentru drumuri nu se poate găsi pic de înţelegere la administraţia locală de care aparţine satul,in conditiile in care oamenii şi-au făcut rost singuri de materiale pentru reabilitarea drumurilor,nu acelaşi lucru il putem spune pentru lacul de agrement ce aparţine totuşi de Ianculeşti.

Sume importante se alocă lunar de către Primărie pentru achizitionarea de peşti pentru popularea lacului amintit.

Amenajările începute la cele două intrări către lac nu au avut aprobarea Biroului de Urbanism al UAT Carei şi totuşi s-a investit în ele,după cum am mai menţionat (vezi aici).

Cu acei bani se putea asigura in primul rând condiţia decentă a  stării drumurilor din sat.Asistenţa medicală lipseşte cu desăvârşire iar de punctul de protecţie împotriva incendiilor râd până şi copii.Imaginile vorbesc de la sine…

 

Nici nu e de mirare că nimeni nu se înghesuie să se înscrie ca pompier voluntar.”Stingătoarele sunt expirate de ani de zile,ni se tot promite că se schimbă ….”,afirmă delegatul sătesc Ciprian Chiorean.

”Uniforme sau echipamente  de protecţie …. nu am văzut nici măcar in poze,darmite în realitate”. Singura speranţă a sătenilor e ca Divinitatea să îi protejeze de un incendiu.

La 8 luni de la alegerea sa ca delegat sătesc,Ciprian Chiorean încă nu are Legitimaţia ce  i  se cuvine conform Legii 393/2004,art 8 şi nici cheltuielile de deplasare in folosul comunităţii nu-i sunt decontate conform aceleiaşi legi.În aceste condiţii,se pune întrebarea: ce se urmăreşte de fapt la Ianculeşti?

 

 redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 18 octombrie 2013 - 11:45

Cât timp va mai trebui oare să treacă până când se va înțelege de către toată lumea că Unitatea Administrativ Teritorială Primăria Municipiului Carei condusă de un primar UDMR și de un consiliu local dominat de UDMR nu se va înțelege în vecii vecilor cu ianculeștenii? Este o incompatibilitate totală, lucru cunoscut de altfel de toată lumea foarte bine. Dragoste cu sila nu se poate face.

Posibilă soluție: ieșirea Ianculeștiului de sub tutela Careiului și alipirea Ianculeștiului la comuna Tiream.

Dacă știu bine, azi Ianculeștiul are cca 500 de locuitori, un număr insuficient pentru înființarea unei comune și pentru ca apoi Ianculeștiul să devină unitate administrativă teritorială, deci să aibă o primărie proprie. Asta ar fi fost soluția ideală pentru ianculeșteni, dar conform LEGII nr. 351 din 6 iulie 2001privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi, așa ceva nu se poate.

Calea posibilă de urmat ar fi organizarea unui referendum local prin care să se răspundă cu DA sau Nu la întrebarea: doriți ca satul Ianculești să facă parte din comuna Tiream?

Oamenii n-au decât să pună în balanță avantajele și dezavantajele, să steie și să cugete dacă va fi mai bine sau mai rău așa și să voteze în consecință. Vox populi, vox Dei.

Alteva ce ar mai putea să facă și Ianculeștenii? Proteste ca la București împotriva Roșiei Montane și a exploatării gazelor de șist? Dânșii n-au nici timp, și nici nu sunt învățați cu așa ceva.

de pentru Horia M. la 18 octombrie 2013 - 12:08

pai de ce sa nu plece primaru kovacs la Tiream ca e mai simplu decat sa plece un sat intreg?
si cheltuielile ar fi mai mici si bucuria mai mare pentru toata lumea,poate mai putin pentru cei din Tiream care inca nu sunt inglodati in datorii!
Ianculestenii au fost aici dinaintea lui kovacs iar daca lui nu ii place de ei nu are decat sa plece de unde a venit!
decand trebuie sa sufere un sat intreg din pricina unuia singur????

de Horia Mărieș la 18 octombrie 2013 - 14:54

@pentru Horia M.

Intrebarea Dvs este corectă, dar ce doriți Dvs. este greu de pus în practică. Plecarea primarului Kovacs, oriunde o vrea el, nu numai la Tiream, se poate rezolva tot printr-un referendum local care poate fi initiat printr-o petitie semnata de 25% din cei cu drept de vot (Carei + Ianculesti). Deci este nevoie mai întâi de o listã cu ??????? semnãturi.

Am pus acele semne de întrebare fiindcã abia de aici încep sã se încurce rãu lucrurile, ca atunci cu demiterea lui Bãse.
Asta fiindcã, de exemplu, la alegerile din 9 decembrie 2012, pe listele de control trimise de BEJ, municipiul Carei figurează cu o populaţie de 24.799 locuitori din care 21.158 cu drept de vot, în vreme ce, la recensãmântul din 2011, Careiul a „strãns” cu greu în douã rund de numãrãtoare si foarte interesat sa fie peste 20.000 deci 19 consilieri locali ( nu 17 daca erau sub 20000) abia cu cãteva persoane peste 20.000 de locuitori. Oricum, cu aproximatie, sa spunem cã real, fãrã trisarea listelor cu morti, raniti, disparuti, Elodii, etc., de cãtre primarul actual si colaboratorii lui, ar fi cca 16.000 persoane cu drept de vot în Carei.

Si acum sincer, chiar vedeti Dvs vre-o formatie politicã, vre-un grup civic care sã fie în stare sã strângã 4000 de semnãturi valide pentru initierea unui referendum local avand ca scop demiterea primarului? Eu nu vãd. Poate ne mai conversãm pe subiectul ãsta.

de Nagykárolyi la 18 octombrie 2013 - 15:39

Ianculestenii piresm si asa prea mult fata de cat cotizeaza la la taxe si impozite. Pentru nimic poti astepta numai nimic. Ar fi cazul sa se separe de Carei, sa se descurge din buget propriu. Asa simpla e problema tovarasi !

de careianu la 18 octombrie 2013 - 16:05

voi de ce nu va descurcati din buget propriu si faceti sediu de udmr din banii orasului????
de ce nu faceti szureti bal din cotizatiile voastre si trebuie primaria sa plateste pentru buli vostru???
de ce nu va separati si voi de Carei daca sunteti asa mari si tari??de ce tot timpul cereti bani de la oras pentru orice …activitate de voluntari cica!
nic de limbajul comunist nu va puteti desprinde la fel ca si de statutul de lipitori sugatoare de fonduri de la altii ca firmele voastre prospera numai cand sunteti in funcii la oras ca in rest…falimentul la fel ca firmele lui jenica datornicu sef venit in carei cu numire de la PCR!!!

de Grig la 18 octombrie 2013 - 16:06

daca nu va convine nimic de ce tot cereti de la guvernul PONTA bani si de ce nu mereti unde e bine pentru voi ca tot aveti si alt pasaport

de Ocean la 19 octombrie 2013 - 12:15

Da la cine mama dracului trebuiesc ei. Daca le trebuiau la Tara mama cum o numesc ei pe tara lor. Nu stiu care tara este a lor. Atunci iar duce la ei. Dar nu trebuiesc la nimeni. Ce sa faca acolo? Prapad ce au facut, si fac si aici.

de motzatu la 19 octombrie 2013 - 12:52

meritam soarta…
n am fo in stare
sa merem sa protestam
am sta la caldurica
in timp ce ei protestau
noi vindem tat si merem in CONGO…
acolo ii die noi…

de pentru motzatudetulipan la 19 octombrie 2013 - 14:03

lasa/ne joltica
ca ti/i bibilica mica
si te da de gol…motzatu
cu scrisu fortzatu
……………
pentru ce ati luat pasaport daca nu folosti la el?
cum e sa ai nevoie de 2 identitati si tot sa nu stii cine esti si cui apartii?

de CorigentLaLimbaRomana la 19 octombrie 2013 - 14:13

votat(pupat in cur)Primaru
pentru placsinte..
amu nu convine si balacarim Primaru
curat cinstit coane…

de aferim la 19 octombrie 2013 - 15:00

ca doara nu critica la jeno conseleru platit din bani publici de 5 ani si sezut tata zuoa la batatura tulipana???
tulai doamne ce nacaz pe tulipanyi…sa dai din banii trimisi de ponta la tati tulipanyi si sa te mai si criticse….
mare bai ca nu pupa mana la el motii….

de xxxxxxxxx la 20 octombrie 2013 - 07:56

Daca e atat de rau de ce nu faceti un referndum, sa nu mai depindeti de carei.altii au facut, Caminul de Capleni sa separat si se descurca, deci???????? asa si problema lacului, pasunii, tot ce e acolo ,puteti sa rezolvati voi, nu ar fi probleme cu aia si cu aia.

de yyyyy la 20 octombrie 2013 - 08:05

Daca nu va place de ianculesteni de ce cereti de la ei impozitele???
si de ce angajati la primaria Carei oamenii din Capleni daca nu apartin de Carei?
….nu puteti sa decurcati singuri la voi xxxx..?

de motiidecampie la 20 octombrie 2013 - 08:17

deranjeaza ca tulipanii nu au voturi in ianculesti?
acum vrea primaria separarea daca tot nu primeste voturile de la noi?
dar inainte de separare sa ne dea inapoi lacul si padurea si terenurile luate!

de zzzzzzzzzzz la 20 octombrie 2013 - 08:39

Problenma e ca nu vreti sa mereti
De unde ati venit adica in muntii vostii
Ca aveti de toate aur argint si veti avea
Lacuri cu cianura pasuni cu nisip….

de yyyyyyyyyy la 20 octombrie 2013 - 08:44

problema e ca vreti sa luati doar banii nostri si apoi sa merem….
am cumparat aici pamanturi pe bani si amu ati pus ochii pe ele!
ce va trebe lacu de la ianculestiii motilor????
ce va trebuia padure de pin negru pe pamanturile noastre????
era cumva daru de nunta pt robika a vost?
sunteti ase saraci ca nu aveti de unde da numa ce luati de la altii???

de xxxxxxxxx la 20 octombrie 2013 - 10:00

cred ca din lac puteti sa faceti profit, angajati oameni din satul vostru, impozitele stranse raman la voi, faceti ce vreti,ce e permis prin legi, si numai sant probleme.a si o sa aveti primarul satului dintre voi asta inseamna ca stie foarte bine toate problemele si raspunsurile la aceste probleme.

de ianculestiul la 20 octombrie 2013 - 10:53

deaia ati pus pe kis dejo la lac ca sa duca banii la robi si arpi si sa nu bage la venituri la primarie???
un primar se ocupa in mod normal de localnicii lui si nu aduce straini de oras ca sa angajeze numai daca are alt interes.
vreti sa scapati de romanii din ianculesti care nu pun pe voi stampila?
de ce nu respectati legea si construiti pe pasunea din sat de langa lac fara autorizatie?
de ce nu respectati legile si voi?
unde se duc banii de la lac si cei din impozite?
legea spune ca 30 la suta se reintorc sub forma de investitie dar la ianculesti de 23 de ani nu s-a facut nimic.
ce cauta in mai 2012 jeno prin sat la nelu cu suta pentru fiecare semnatura?

de cica la 20 octombrie 2013 - 12:47

probleme iar probleme , vai vai , jajajaj, cate si cate probleme,

de motul la 20 octombrie 2013 - 13:21

tulipanyyyiii de carai au un sef cu retinere pe salar ca nu e in stare sa isi plateasca datoriileeeee.
nici asistatii sociali nu au asemenea sefi…sa mori de ras ce mai adunatura de grofi….nic la prunci nu au ce da si umbla la sparlit de la altii….ioiii de mare disperareee

de careian la 21 octombrie 2013 - 10:31

citesc cu stupoare comentarii care ar face cinste mai degraba perioadei hortyste.pe cine deranjeaza romanii din ianculesti si din ce motive?
dupa neglijarea satului timp de 23 de ani de catre autoritati acum se vrea izolarea totala a acestuia.
satenii nu beneficiaza de locuri de munca de la dspl asa cum primesc cei din capleni si totusi deranjeaza.peste noapte au disparut padurea si unele terenuri iar lacul este administrat de udmr carei.ce mai doriti domnilor?
ati prabusit scoala si caminul cultural si tot ce statea in picioare.urmeaza oamenii?
acesta e scopul udmr carei si satumare?

de viki la 21 octombrie 2013 - 19:19

cine a luat padurea de la ianculesteni sa raspunda pentru faptele sale!

Lasati un comentariu