Secera, ciocanul și dalta

• publicat la: 14 octombrie 2013
Secera, ciocanul și dalta

Renovarea Monumentului Ostașului Român din Carei, a fost anul acesta un suculent subiect de ample dispute, mai mult sau mai puțin politice.

În final, Muzeul Județean Satu Mare s-a ocupat de renovarea acestuia și pentru ca să se asigure că va ieși o lucrare de calitate, lucrările de renovare au fost încredințate unor specialiști în reabilitarea monumentelor de granit.

Astfel, operațiunile de reabilitare au fost conduse chiar de către directorul muzeului din Bistrița, unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniul restaurarilor, cel care a reabilitat turnul bisericii medievale bistrițene.

La fața locului a sosit însă și directorul peste direcțiile de cultură, care, nu se știe exact dacă se afla sub influență bahică, ori doar avea o simplă criză de nervi, cert este că s-a apucat să facă un circ de toată pomina în fața monumentului, de au rămas cei prezenți cu gura căscată.

Cei mai jenați au fost angajații muzeului Satu Mare care nu știau cum să-i explice directorului bistrițean ce-i cu omul ăsta și ce caută acolo.

Marele specialist în limba rusă și versuri agonice de grotă s-a apucat să-i ia la trei păzește pe acești specialiști, cu grosolănia care l-a făcut deja celebru, reproșându-le faptul că nu ar lucra cum trebuie.

Ca să fie circul complet, l-a mai pus și pe fotograful Ionică, să pozeze sculele cu care s-au lucrat și a spus că nu se urmărește decât distrugerea monumentului.

Dându-și seama repede, cam cu cine au de-a face, specialiștii l-au lăsat în plata Domnului să debiteze tot felul de aiureli, în timp ce-și făceau cruce și cu limba.

Adevărul este că, specialiștii au lucrat cât se poate de corect numai că Conu Jorj, de unde Dumnezeu să știe despre ce este vorba?

El știe una și bună, că stă în cuibul ăla de la etajul XI, de aproape două decenii, iar acum simțindu-și sfârșitul directorial mai dă odată cu bâta în baltă asta așa, ca o piedică în calea uitării.

Merge însă vorba că unii nu-l vor uita și nu-l vor ierta pe acest individ care va trebui să dea socoteală pentru multele baleturi și gheșefturi.

Chiar și cei apropiați lui, văzând de unde bate vântul, au început discret să se lepede de el, și promit niște dezvăluiri cel puțin picante.

sursa jurnaluldesatumare.ro

Lasati un comentariu