Vânătoare de spioni.Ultimele clipe ale unui fost elev al Liceului Vasile Lucaciu din Carei

• publicat la: 28 octombrie 2013
Vânătoare de spioni.Ultimele clipe ale unui fost elev al Liceului Vasile Lucaciu din Carei

O nouă carte ce încearcă să aducă în lumină umbrele ascunse ale istoriei naționale moderne a văzut de curând lumina tiparului.

Neobositul istoric și scriitor prof. Ioan Ciarnău,aduce în atenția cititorilor, sutele de mii de români închiși, torturați și în final uciși mișelește în închisorile comuniste, cu siguranță cei mai vrednici dintre români, adică tocmai aceia care au aprins și au menținut nestinsă flacăra martirajului românesc. Aceștia, dând dovadă de o nemărginită omenie și mai ales de multă îngăduință și toleranță, au lăsat pentru urmași,prin glasul lui Mircea Vulcănescu închis la Aiud, un mesaj-testament: Să nu ne răzbunați!.
Mult timp urmașii martirilor din rezistența anticomunistă au fost marginalizați. Din păcate, chiar și în zilele noastre se mai aud unele voci ostile. În aceste condiții nu e de mirare că cele mai multe dintre famiile care au suferit de pe urma deposedărilor sau a nedreptăților ce le-au fost aplicate au trebuit să părăsească locurile de baștină și să se stabilească prin alte localități, unde au înfruntat greutăți nebănuite, au trebuit să reia totul de la început.
Toate aceste povești greu de crezut, dar cumplit de adevărate se regăsesc între filele cărții-document „Vânătoare de spioni” al cărei autor este  prof. Ioan Ciarnău.Volumul  va fi lansat joi, 31 octombrie 2013, ora 13,00, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei.
Sunt așteptați să ia parte la eveniment toți iubitorii de carte, de istorie adevărată sau foşti colegi ai unora dintre personajele cărţii.

O ştire laconică din presa  toamnei  anului   1953  încunoştiinţa opinia publică execuţia unui condamnat la moarte. Nimeni altul decât colegul de liceu, careian, Ioan Iuhasz. În pofida faptului că a depăşit adolescenţa, la data crâncenului eveniment se afla încă pe băncile şcolii.

Născut la 17 noiembrie 1933,  la data execuţiei (31 octombrie 1953) se îndrepta spre împlinirea vârstei de 20 de ani şi  mai avea de durat doar câţiva paşi temporali până la adunarea a două decenii de viaţă şi de urmat încă o clasă de liceu.  Ştirea m-a cutremurat. Îi purtam imaginea în memorie şi pentru că-l aveam acolo. Vestea s-a constituit în traumă. Am împărţit cu el locuirea în dormitoarele internatului, şi ni s-au încrucişat drumurile pe sălile şcolii. Iar pentru că aveam aceiaşi vârstă, în pofida faptului că urma, de abia, cursurile clasei a IX-a iar eu mă aflam în clasa  terminală (XI), între noi s-au legat bune punţi de comunicare” afirma despre unul din personajele cărţii Vânătoare de spioni,colegul său de clasă Tiberiu Vanca.

redacţia

comentarii

de fost elev la 30 octombrie 2013 - 23:00

Liceul Vasile Lucaciu din Carei a fost o scoala de elita si ca dovada personalitatile care au predat aici dar si absolventii care au ajuns nume reprezentative ion domeniul lor.
E pacat ca primaria lasa scoala de izbeliste numai pentru ca este romanesca la fel cum a facut si cu cea din Ianculesti de unde se trage renumitul chirurg Cornel Toader.
Felicitari celor ce se implica in scoaterea la lumina a istoriei acestei scoli si a omagierii celor care au platit pentru ca au avut curajul de a isi exprima gandurile.Numai prin cunoasterea istoriei adevarate putem evita repetarea evenimentelor.

Lasati un comentariu