Un fost liberal preia preşedinţia Senatului

• publicat la: 10 martie 2014
Un fost liberal preia preşedinţia Senatului

Lăsând deoparte toate declaratiile de presă din ultimele zile privind parafarea intelegerii dintre premier si proaspătul fost liberal Călin Popescu Tăriceanu,în ce priveşte  fotoliul de preşedinte al Senatului României,se pare că până şi un fost liberal este considerat mai competent în ocuparea înaltei functii decât vreunul dintre membrii actualei coaliţii aflate la guvernare.

Fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni după-amiază, presedinte al Senatului, fiind votat de 93 de senatori, in timp ce 60 au fost impotriva sa.Acesta a  fost preferat de Victor Ponta oricărui alt  membru al coalitiei aflate la guvernare.

Victor Ponta a declarat duminică seara la un post TV că PSD îl va susţine, probabil, pe Călin Popescu Tăriceanu pentru a ocupa postul de preşedinte al Senatului, dacă acesta va decide să candideze.

Liderul PSD a susţinut că pe Tăriceanu îl recomandă la conducerea Senatului „prestanţa şi experienţa pentru a fi al doilea om în stat”,afirmaţie care ridică unele semne de întrebare legate de calităţile membrilor marcanţi ai actualei coaliţii,mai ales în ce priveşte…prestanţa şi experienţa acestora.

Întrebat dacă PSD îl va susține pe Tăriceanu, el a spus: „Probabil că da”,lucru ce s-a si intâmplat in cursul zilei de luni,10 martie.

În deschiderea şedinţei, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va activa ca senator independent, ca urmare a demisiei din PNL. La fel a procedat şi Sorin Ilieşiu, dar acest a precizat că se consideră încă liberal, că speră ca Tăriceanu să devină preşedinte al PNL, dar că de acum înainte va vota pe aceeaşi linie cu PSD. Declaraţia lui Ilieşiu reprezintă o premieră în analele parlamentarismului românesc de după 1990. Nimeni până acum nu a mai spus că se consideră ca aparţinând unei grupări politice, dar votează în favoarea altei grupări politice.

De altfel, într-o scurtă intervenţie, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a menţionat că este consternat din cauză că „un monarhist, cum este Sorin Ilieşiu, declară că votează cu PSD”.

Candidaţii care au intrat  în cursă au fost : Călin Popescu Tăriceanu – propus de PSD şi UDMR, Marius Obreja din partea PNL şi Dumitru Oprea din partea PDL. La ora 17.10 s-a încheiat votarea.

Cu 93 de voturi, Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte al Senatului.

Rezultatele votului au fost următoarele:

C.P. Tăriceanu – 93 de voturi; Marius Obreja – 45 de voturi; Dumitru Oprea – 15 voturi (4 voturi au fost anulate).

Analizând prezenţa la vot, putem constata:

Tăriceanu a obţinut toate voturile PSD, UNPR, PC şi UDMR;

PNL a avut 46 de senatori prezenţi, candidatul PNL a obţinut 45 de voturi;

PDL a avut 15 senatori prezenţi, candidatul PDL a obţinut 15 voturi.

Potrivit ziare.com,premierul Ponta,care este si presedintele PSD a spus  despre Tariceanu ca „este unul dintre oamenii care se confunda cu ideea de PNL si de USD”.

„Nastase si Tariceanu au fost cei care m-au sprijinit cand eram in opozitie, la programul economic”, a explicat Ponta.

Mentionam ca in timpul guvernarii Tariceanu a fost semnata ordonanţa de urgenţă promovată în 2005 de ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu , privind înfiinţarea Fundaţiei Româno-Ungare „Gojdu” cu sediul la Budapesta, prin care s-a consfinţit renunţarea de către statul român a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

comentarii

de ovi la 11 martie 2014 - 17:24

si jeno lauda de zor calul troian al lui ponta ca doar la budapesta a fost casatoria cu ioana si a fost si amicu rudas…ies ele la iveala toate invartelile si afacerile tradatorilor din toate partile

de bumi la 11 martie 2014 - 19:34

felicitari domnu Tariceanu, un om foarte simpatic, pentru mine.

de fecske la 11 martie 2014 - 20:35

e si normal sa fie simpatic ca doar este de-al nostru omu si e mare amic cu motoretistu de rudas de pe vremea cand faceau afaceri impreuna si se vedeau la budapesta mereu….cum era sa stea departe de foc…doar comunistii cu komunisti se aduna indiferent de culoarea lor

Lasati un comentariu