Să-l sărbatorim pe Ion I.C. Brătianu

• publicat la: 12 August 2014
Să-l sărbatorim pe  Ion I.C. Brătianu

Miercuri,20 august,2014,vom aniversa 150 de ani de la naşterea lui Ion I.C.Brătianu,personalitate de excepţie a istoriei româneşti,s-a remarcat mai ales ca prim-ministru al României interbelice.

Miercuri,20 august 2014,de la ora 18,00,va avea loc în parcul din faţa magazinului Oţelul,aniversarea a 150 de ani de la naşterea celui ce a fost Ion I.C.Brătianu,una dintre personalităţile marcante ale istoriei României.

Cei care doresc să însoţească portretul ilustrului om de stat până la locul desfăşurării aniversării,sunt aşteptaţi la ora 17,00 în  faţa sediului PNL Carei ,se arată într-un comunicat primit pe adresa redacţiei.

Ionel Brătianu, aşa cum obişnuiau să-l numească apropiaţii, era fiul cel mare al fostului prim-ministru  Ion C. Brătianu.  S-a născut la 20 august 1864, la conacul Florica deţinut de familia Brătianu,în judeţul Argeş. Deşi era doar un copil, în timpul Războiului de Independenţă, Ionel îl însoţeşte pe tatăl său pe front.Împreună cu fraţii săi se bucura de o foarte mare încredere din partea tatălui lor.

Ca formare profesională era inginer, însă pasionat de istorie şi cultură. Spirit al omului de stat cu simţul datoriei faţă de ţară, politica era în opinia sa o artă, un fenomen complex: „Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”.

În anul 1895 debutează în viaţa politică fiind ales deputat de Gorj.Preia, pe rând, funcţiile de ministru al Lucrărilor Publice, interimar la Ministerul de Externe şi Ministru de Interne, având o concepţie   modernă asupra viitorului României . După ce D. A. Sturdza a declarat că nu îşi mai poate exercita funcţia, în data de 11 ianuarie 1909, Congresul partidului l-a desemnat preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Brătianu era considerat „tot ceea ce avea mai bun partidul şi ţara”.

La 4 ianuarie 1914, devine   preşedinte al Consiliului de Miniştri, în acelaşi an izbucnind şi Primul Război Mondial. Opţiunea propusa de liberali – neutralitatea României sub forma expectativei armate – a fost adoptată în Consiliul de Coroană de la Sinaia din 21 iulie/3 august 1914.
La 18 septembrie 1914, prin semnarea convenţiei secrete dintre România şi Rusia, orientarea României către Antanta era, practic, conturată. După doi ani de negocieri intense, alăturarea României alianţei formate din Anglia, Franţa, Rusia, Italia (Antanta) era stabilită prin semnarea la Bucureşti a Tratatului de Alianţă şi a Convenţiei militare din 4/17 august 1916. Condiţiile formulate de primul-ministru, în special cele legate de recunoaşterea dreptului României de a se uni cu provinciile sale aflate sub stăpânire străină, au fost recunoscute de Antanta. România părăsea astfel atitudinea de neutralitate şi intra în război împotriva Austro-Ungariei.  Ionel I.C. Brătianu a rămas în funcţia de prim-ministru în perioada tragică a anilor 1916-1917 când sudul României a fost ocupat de trupele Puterilor Centrale. În noiembrie 1918, când statul naţional unitar român era înfăptuit (prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu România), Brătianu   a revenit în fruntea guvernului pe care l-a condus până în septembrie 1919.Orice istorie onestă a Unirii de la 1918 îl aşează pe Ionel Brătianu printre autorii de prim-rang ai României Mari.
Liderul liberal s-a aflat în fruntea delegaţiei României la tratativele desfăşurate în cadrul Conferinţei de pace de la Paris din 1919-1920.  La 22 ianuarie 1922 s-a format, pe timp de şase ani, un nou guvern  în frunte cu Ionel Brătianu.

Sub guvernările sale  s-au adăugat şi reformele indrăzneţe susţinute de liderul liberal: reforma agrară, proiectul unei noi constituţii, legea electorală, modernizarea economiei (doctrina liberală “prin noi înşine”), dezvoltarea politicii externe şi alinierea ţării la noile realităţi impuse prin deznodământul războiului mondial.Ionel Brătianu este premierul Constituţiei Regale din 1923, constituţia României Mari şi democratice.

Un adversar al său pe tărâm politic, naţional-ţărănistul dr. Nicolae Lupu, îl caracteriza ca : „Tip reprezentativ al rasei, Brătianu întrunea în el toate calităţile primordiale ale poporului român, altoite pe o individualitate rară, nu numai în istoria noastră, dar şi în istoria lumii”.

comentarii

de pavel la 12 August 2014 - 21:13

vom fi acolo!

de Unirea carei la 12 August 2014 - 21:33

Un om cu o contributie inestimabiala la propasirea democratiei in tara noastra,
principiile sanatoase sunt la baza unei societati democratice,unde cine munceste
are rezultate si un cuvant de spus.”UNITI SUNTEM PUTERNICI” chiar si aici la Carei.

de nora la 13 August 2014 - 08:49

ardelenii nu te vor in tara lor.
poti sa iti folosesti celalalt pasaport,dar numai dus

de caraian la 13 August 2014 - 17:37

mandru ca sunt roman!
asemenea personalitati merita tot respectul nostru!

Lasati un comentariu