Afacerea unui adolescent expert în tors şi ţesut

• publicat la: 8 februarie 2015
Afacerea unui adolescent expert în tors şi ţesut

Andrei Vladimir (16 ani), tânărul din Bârlad care îşi câştigă banii de buzunar de la 12 ani datorită meşteşugului învăţat de la bunica maternă, a reuşit să pună pe picioare o mică afacere. Banii câştigaţi din vânzarea iilor, traistelor ori ştergarelor confecţionate manual, în stil popular autentic, vrea să-i investească în renovarea casei.

Viaţa lui Andrei Vladimir (16 ani), elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad (judeţul Vaslui), s-a schimbat radical după ce a apărut povestea lui în Weekend Adevărul din 3 octombrie 2014. Băiatul care toarce lână, ţese ştergare şi covoare, coase ii şi împleteşte ciorapi a devenit cunoscut în rândul meşterilor populari din zonă şi nu numai. A ajuns să fie foarte căutat pentru obiectele confecţionate de mâinile lui şi acum nu mai face faţă comezilor.

Mi-am vândut şi zestrea (n.r. – cea confecţionată de mâinile lui), am terminat tot stocul de materie primă, mă cunosc toţi curierii.

Îmi trebuie ochelari după ce am cusut 12 ii în doar câteva luni. Înainte să apar în Adevărul vândusem patru ii, după aceea nu am mai făcut faţă cererilor. M-a ajutat mama şi foarte puţin sora mea. Ea e mai alintată şi nu-i place lucrul de mână”, spune Andrei.

Adolescentul spune că mediatizarea i-a adus multă notorietate în tândul colegilor şi e privit cu simpatie: “Parcă aş fi o mică vedetă. Acum mă recunoaşte şi directorul liceului, şi secretara. Înainte eram unul din sutele de elevi şi atât”.

 

Comenzi din străinătate

În ultimele patru luni au curs comenzile. “De exemplu, în ultimele două zile am avut vreo 50 de comenzi. Nu sunt comenzi mari. Unii vor doar un ştergar, alţii îmi cer să le vând un ţol sau un covor din lână. Într-o săptămână am câştigat 1.200 lei. Poate să pară mult, dar numai zilele astea trebuie să iau materie primă de 800 lei”, a explicat meşterul popular.

Prin intermediul Facebook-ului, a fost căutat de persoane din Germania, Anglia, Grecia, Italia. “Am vândut o traistă în Anglia cu 60 de lei. Nu mai ştiu cât venea în lire, mama a schimbat banii. La noi nu aş fi primit atâţia bani”.

integral pe adevarul.ro

comentarii

de Tiberiu Vanca la 10 februarie 2015 - 17:33

Imaginea vorbeşte de la sine. Un război de ţesut amplasat în faţa unei biblioteci încărată cu vorbe scrise vorbeşte foarte mult despre mediul căruia îi aparţine tânărul. Puţini sunt cei ce la o astfel de vârstă transformă un hobby, pe cât de original pe atât de frumos, într-o afacere. Felicitări tânărului Andrei, felicitări şi Buletinului de Carei pentru punerea unei astfel de iniţiative pe piaţa sătmăreană.

Lasati un comentariu