Deși oficial nu mai sunt la guvernare, UDMR ocupă în continuare posturi în Guvernul Victor Ponta

• publicat la: 3 februarie 2015
Deși oficial nu mai sunt la guvernare, UDMR ocupă în continuare posturi în Guvernul Victor Ponta

Deși au trecut aproape două luni de când a ieșit de la guvernare, UDMR are în continuare reprezentanți în structuri ale Guvernului Victor Ponta, semnalează   Dan Tanasa.

UDMR a decis să iasă de la guvernare în 13 decembrie 2014, moment în care deținea în guvern două poziții de ministru (detalii aici) și 14 poziții de secretari de stat (detalii aici).

Deși au trecut aproape două luni de la ”ieșirea” de la guvernare, UDMR continuă să ocupe poziții în Guvernul Victor Ponta.

Printre pozițiile ocupate în continuare de membri UDMR se numără, prin altele, Lacziko Eniko, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice (detalii aici), Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Educației (detalii aici), Borbely Karoly, secretar de stat la Ministerul Energiei (detalii aici), Attila Gyorgy, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice (detalii aici), Pasztor Sandor, secretar de stat la Departamentul pentru Apă, Păduri și Piscicultură (detalii aici), Jozsef Birtalan, președinte-secretar de la stat la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (detalii aici), Szep Robert, comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu (detalii aici). Iar acestea sunt doar câteva exemple.

La toate acestea se adauga zeci, poate chiar sute, de posturi în deconcentrate la nivelul județele în care UDMR are organizații puternice, posturi care sunt ocupate de foarte mulți ani de către membrii UDMR exclusiv pe criterii etnice dar pe care nu le eliberează atunci când nu mai sunt la putere.

Documentele arată faptul că UDMR a început în anul 2000 cu o finanțare din fonduri publice în cuantum de 389.000 de lei și a ajuns la aproape 21 de milioane de lei în anul 2010. Cifrele sunt de-a dreptul stupefiante: finanțarea din fonduri publice a UDMR a crescut de 53 de ori în ultimii 14 ani. Asta în condițiile în care numărul maghiarilor din România nu a crescut în toți acești ani, ci a scăzut constant.

Extremiștii moderați din UDMR sunt probabil sectorul cu creșterea cea mai spectaculoasă atunci când vine vorba de alocări bugetare. În timp ce România închide spitale și școli din lipsa fondurilor, alocările bugetale pentru UDMR au explodat, ajungând la aproape 21 de milioane de lei în 2010 și la peste 18 milioane de lei în 2014.

La aceste sume putem adăuga și cele 7,3 milioane de lei cheltuite exclusiv pe monumentele comunității maghiare din județele Covasna și Harghita de către președintele UDMR Kelemen Hunor în perioada primului său mandat în fruntea Ministerului Culturii, în perioada anilor 2009-2011 (detalii aici).


Lasati un comentariu