Însemnări aflate pe cărți poștale careiene

• publicat la: 20 iunie 2015
Însemnări aflate pe cărți poștale careiene

Îmi place să văd postate pe internet cărți poștale ilustrate (vederi) vechi careiene (Careii Mari / Nagykároly / Grosskarol). Fiindcă este orașul meu natal. De cele mai multe ori incerc și să descifrez ce se află scris pe ele, indiferent de limba în care este scris textul (română, maghiară, germană). Uneori, când am mai mult timp, mai citesc și cele scrise pe noua carte poștală careiană ce apare online, adică pe Nagykárolyi Ansiksz.

Să fim bine înteleși. Nu vrea să-i fac reclamă de nici o culoare acestei cărți poștale. Este doar treaba magánember-ului care a scos-o pe piață, este doar treaba d-lui M.T.R. să-i facă reclamă.

Mă intrebam zilele trecute de ce a fost scos totuși recent de la naftalină de către M.T.R. (magánember) pe NagykAnzix un articol scris de Boros Ernő și apărut în Erdélyi Riport, acum 7 ani, în ziua de 30 aprilie 2008.

Nu mai are oare M.T.R. inspirație, l-a părăsit muza și pentru asta încercă să umple spațiul gol ce-i rămâne pe cartea poștală, pe anziksz, cu texte vechi preluate de la colegul lui de serviciu, de la celălalt funcționar public plătit din banii contribuabililor careieni, de la celălalt consilier personal al primașului Kovács Jenö, adică de la Boros Ernő?

O astfel de explicație ar fi una mult prea facilă, mult prea puerilă și eu încă mai sper că pe M.T.R. îl duce totuși ceva mai mult mintea decât să recurgă la „metoda copy&paste”, utilizată din ce în ce mai mult de colegul lui, în ultima vreme, la redactarea săptămânalului „N&V”, organul de presă al organizației RDMSZ Carei, tipărit pe hârtie igienică la Cluj-Napoca, la tipografia Garamond.

Faptul că magánember M.T.R., care mai nou se împăunează și cu funcția de membru al Biroului Permanent al UDMR Carei (a nagykárolyi RMDSZ választmányi tagja, Megyeri Tamás Róbert) scoate de la naftalină, după 7 de la publicarea inițială, un interviu luat de B.E. actualului city-manager, numitului Bekö Tamás și în care Bekö incerca să ne explice de ce a renunțat să candideze in anul 2008 la cel de al treilea mandat consecutiv de primar al Careiului, trebuie să aibă semnificații nițel mai subtile. Sau cel puțin eu, în naivitatea care mă caracterizează, asta cred.
Oare, M.T.R. ca membru al Biroului Permanent al UDMR Carei îi pregătește cumva „sublimal” o reîntoarcere lui Bekö Tamás in fruntea organizației RDMSZ Carei? Simte cumva M.T.R. că vremea lui Kovács a apus fiindcă mai devreme sau mai târziu acesta tot va fi incătușat inevitabil de D.N.A.?
Incearcă să-l readucă in atenția vieții politice careiene? Nu este exclus, deși după părerea mea este o încercare lipsită de orice șansă, fiindcă Bekö este de mult timp o figură mult prea palidă, este deja un tip uzat, mort d.p.v. politic pe plan local, sau este cel puțin „cu un picior în groapă”. Să las insă aceste speculații și să mă concentrez pe cele pe care am vrut de fapt să le scriu.

Nu pot nega că personajul Bekö Tamás încă mă mai interesează, incă îl mai urmăresc de la distanță, asta pur și simplu fiindcă i-a făcut mult prea multe rele decedatei mele mame în perioada 2000-2008 când a fost primar și pe care rele eu încă n-am apucat să i le plătesc ca lumea. Dar toate la timpul lor. Am mai scris câte ceva despre istoricul  politichiei udemeriste careiane, pe aici pe la BdeC, mai ales în articolul http://www.buletindecarei.ro/2014/06/dupa-10-ani-sau-cameleonismul-politic-careian.html

Interviul acordat in 2008 de Bekö Tamás, aduce unele precizări și completări la cele scrise de mine în articolul citat, destul de interesante, sau în orice caz necunoscute de mine până acum și asupra cărora aș vrea să mă opresc azi.

În articolul citat afirmam: „Kovács a stat apoi pe tușă patru ani, până in anul 2008, “îmbogățindu-se” între timp considerabil prin falimentarea firmelor proprii. La alegerile din 2008, fostul “independent” Kovács Jenö, devenit între timp UDMR-ist dar dator vândut la fisc, a reușit să-l îndepărteze pe Bekö Tamás din fruntea organizației locale (oare prin șantaj sau promițându-i o slujbă foarte bănoasă, adică una platită, evident, nu de el, ci de Stat, cu cca 2000 euro pe lună, un post în cadrul primăriei și anume pe cel de administrator public/city manager?), a reușit să-și subordoneze dictatorial organizația UDMR-ista locală iar la alegeri l-a invins confortabil în turul doi, obținând 57,46% din voturi, pe PNL-istul Macec Valentin (42,54%). Macec Valentin părăsește și el barca liberală careiană, așa cum o făcuse de altfel și Keizer Lajos patru ani mai devreme, devenind atât consilier județean cât și cel de al doilea vicepreședinte  liberal al Consiliului Judetean Satu Mare, alături de Adrian Ștef. Bekö Tamás, ales consilier local din partea UDMR iși va pierde repede această calitate din motive de incompatibilitate.”
Intr-unul din comentariile mele la articol, fiind în dialog cu un anumit (alias?) „David”, am mai scris:
„Cum a pus mâna Kovács (in 2008) pe UDMR-ul Carei în dauna lui Bekö? Confirmați bârfa auzită de mine : “Prin forță, cu ajutorul lui Keizer și a unui grup de presiune (noi membri UDMR) format din romi.”

Nu știu dacă bârfa relatată de mine în acel comentatiu este adevărată sau nu. Cert este însă că nu m-a contrazis, nu m-a înjurat nimeni pentru ea de atunci.

Acum, pe cartea poștală, pe anzix, imi este dat să citesc și versiunea lui Bekö Tamás. Cei interesați o pot citi în detaliu pe sursa deja indicată. Eu o să o concentrez aici cât se poate de mult.

Bekő Tamás a fost ales primar pentru primul mandat in anul 2000 și a fost reales in anul 2004. In 2008 afirma că nu mai candidează din nou fiindcă s-a gândit că va avea mai putine șanse să fie reales ca înainte cu opt sau cu patru ani. După părerea lui Boros Ernő aceasta ar fi fost o decizie ințeleaptă (prilej care mă face acum să mă intreb la ce echipă juca oare B.E. în 2008, trecuse oare deja cu arme și bagaje cu tot în tabăra Kovács?).

Boros Ernő se intreba retoric despre cauza care ar fi condus ca în 2008 Bekö Tamás să fi obținut, dacă ar fi candidat, mult mai puține voturi din partea careienilor decât in cele două alegeri locale anterioare.

Iar apoi B.E. (sau B.T.?) începe să ne explice. Cică, nu la multă vreme după alegerile locale din 2004, un ziar de limba română din Satu Mare a pornit o asiduă campanie de denigrare impotriva lui Bekö. Bekö ar fi devenit ținta preferată a directorului respectivului ziar, adică a directorului care a comandat campania de denigrare impotriva sa, fiindcă Bekö s-a opus numirii ca viceprimar in Carei a liberalului careian sprijinit de acesta.

[Bănuiesc despre ce ziar satmărean  ar putea fi vorba, bănuiesc despre care liberal ar fi vorba, fiindcă acesta nu putea fi, după mintea mea, decât candidatul liberalilor careieni in alegerile locale din 2004 și anume Keizer Lajos (48,99%) cel care în turul doi, a fost invins la limită de Bekö Tamás (51,01%). După alegeri, Keizer a preferat să plece ca și consilier județean, iar ca viceprimar a fost ales PSD-istul Micovschi Adrian Marin. Eu toate astea doar le deduc din context, dar nu pot să bag mâna in foc ca ar fi si veridice.]

Din cauza acestui „păcat” săvârșit de Bekö Tamás, in ziarul respectiv s-a intețit campania calomnioasă destinată „marilor români care aud cu urechi de Vatra Românească”) impotriva lui Bekö, s-au scris diverse minciuni la adresa lui, printre care și aceea că cu banii câștigați din salariul de primar în România își construia o vilă în Ungaria.
Mai apoi, la campania denigratoare s-a raliat și un al doilea ziar sătmărean de limbă română (aparent doar fiindcă Bekö era un demnitar de etnie maghiară) și incepând cu acel moment, ambele ziare îl porcoșeau in mod continuu.
Bekö este tipul de om „domn” care se ferește de confruntări, care nu era pregătit din p.d.v psihic să făcă față acuzelor care i s-au adus așa brusc, tam-nesam, adică din senin și nu a răspuns in nici un fel acestora.
Din cauza loviturilor primite sub centură, bazate pe acuzele mincinoase, a inceput să-și piardă cheful de muncă și în loc să se apere sau să contratace a devenit pasiv: ca să își recapete cheful de muncă, ca să se liniștească, ca să se odihnească, a inceput să-și ia cu de la sine putere din ce in ce mai multe zile libere de la serviciu chiar și atunci când la primăria din Carei il așteptau foarte multe lucruri de făcut. Astfel, a intrat într-un cerc vicios din care nu mai putea sa iasă, iar cele două ziare au inceput să-l atace și din cauza deselor absențe pe care le făcea la serviciu, au inceput să-l acuze de diverse păcate închipuite, care uneori erau împănate totuși și cu bucățele de adevăr.
Ca să scurtăm povestea, Bekö a inceput să fie din ce in ce mai afectat de atacurile calomnioase (zice el) ale celor două ziare, iar la final a clacat, intrând in vrie și intr-o puternică depresie psihică pe care a fost nevoit să o trateze medical și cu prețul a foarte multe zile lipsite de la serviciu (de la Primăria Carei).

Povestea abandonului de la alegerile din 2008 a lui Beko Tamas, inghesuită într-o coajă de nucă, este cea spusă foarte pe scurt mai sus. Săracul, este clar acum că n-a putut rezista atacurilor mărșave a celor două ziare sătmărene românești și a clacat nervos, s-a îmbolnăvit, a devenit puternic depresiv. Sau cel puțin ăsta este motivul pe care l-a invocat Beko Tamas pentru faptul că a decis să nu mai candideze la alegerile locale din 2008. N-a zis nici pâs despre faptul că lemnarul, tâmplarul de Kovács ar fi pus mâna pe RDMSZ-ul din Carei prin forță, cu ajutorul lui Keizer și a unui grup de presiune format din romi (adică a unor noi membri RDMSZ).”  Nici nu putea spune nimic fiindcă dânsul este e act ca și cocoșii din banc, „un gentleman”. In plus, tăcerea lui este plătită și în prezent cu bani foarte buni, fiindcă el a obținut în final postul de city-manager.

Celălalt primaș, cel de azi, este atacat in permanență cu tiruri de șrapnele, de mitralieră, de arme automate, de puști și de revolvere de diverse ziare și televiziuni din intreaga țară, dar el nu suferă de loc, el are nervii tari, el nu clachează nervos, așa cum ne-am fi așteptat (degeaba), el nu face nici un fel de depresie, fiindcă are obrazul mai gros decât tovalul.

Revin în final la intrebarea pe care am mai pus-o deja. Oare ce „scop nobil” urmărește M.T.R., oare jocurile cui le face prin scoaterea de la naftalină, după 7 ani, a unei povești deja de foarte multă lume uitată – referitoare la expiratul, d.p.v. politic, Bekö Tamás?
Că doar nu suntem la o lectie de invățat cântând istoria organizației RDMSZ din Carei!
Poate oare cineva să-mi ofere răspunsul corect? Mulțumesc anticipat.

Horia Mărieș
București, 20 iunie 2015

comentarii

de intrebare la 20 iunie 2015 - 09:01

beco nu e cel care are 8 mii salar in primarie si a facut accident de beat ce era,cu fordul confiscat de politia maghiara?
mereu la datorie osanul care a zis ca el era soferul ca sa scape de dosar…..si doamne cat a dat pe el finul lui kovacs.
da jeno se pregateste de racoare cumva?

de Horia Mărieș la 20 iunie 2015 - 09:33

intrebare la 20 June 2015 – 09:01

– beco nu e cel care are 8 mii salar in primarie >>> Răspuns afirmativ

– si a facut accident de beat ce era,cu fordul confiscat de politia maghiara? >>> Raspuns: nu știu.
mereu la datorie osanul care a zis ca el era soferul ca sa scape de dosar….. >>> Nu cunosc.
si doamne cat a dat pe el finul lui kovacs.

– da jeno se pregateste de racoare cumva? >>> Răspuns: Jenö nu se pregătește. Sper ca DNA în pregătește lui Jenö cât mai multă răcoare. Dacă DNA n-are destulă răcoare pentru Jenö imprumut eu DNA-ului un congelator mare in care incape si un porc (disznó).

de catolic la 22 iunie 2015 - 23:07

Consilierul PNL a facut accident in lant in seara de Craciun acu catva ani si era sub influienta bauturilor alcolice.Un om depresiv care mai este si profesor. Hai PNL cu comentarii la aceasta tema. Spuneti ca nu e adevarat.

de Horia Mărieș la 23 iunie 2015 - 04:35

@catolic, 22 iunie 2015, ora 23:07

Cine greșește, cine încalcă legea să platească. După faptă și răsplată.
Iar cine este bolnav, cine este depresiv, să meargă la medic si apoi să stea liniștit acasă, să se trateze, până când se face bine și se poate reintegra in societate. Depresia este și ea o boală ca oricare alta, vine peste tine fără să te intrebe, nu este un păcat de moarte nici măcar la catolici, fiindcă se tratează.
După faptă si răsplată, indiferent din ce partid face parte respectivul, indiferent de confesiunea religioasă de care apartine.
Așa ar fi normal. Așa ne-ar spune și https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Papa_Francisc
Nu-i așa, catolicule?
De care catolic, romano sau greco?
Dar, în fond și la urma urmei, romano sau greco-catolic, este aceeași mâncare de pește.

de catolic la 23 iunie 2015 - 13:02

Este perfect adevarat,d-le Maries.Dar nu se poate concepe ca,numai de o parte se greseste iar PNL este o usa de biserica.Cine munceste ,si greseste.

de Horia Mărieș la 23 iunie 2015 - 15:33

@catolic

Nu o să găsiți scris de mine pe nicăieri că aș fi afirmat „numai de o parte se greșește iar PNL este ușa de biserică”.

Recent am și căzut pe spate de admirație afland din presa si de pe la TV cât de îmbelșugat a furat primarul Sectorului 1 Bucureșți, pe PNL-istul Andrei Chiliman.
Asta da om puternic, ăsta fură cum basculanta, fiindcă înțeleg că a furat 670 milioane €, l-a batut clar pe fostul PSD-ist primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie care fură cu roaba fiind creditat, la furturi, cu suma 90 milioane de € și mai mult ca sigur și pe UDMR-istul Attila Verestoly căruia încă nu-i cunosc bilanțul (furtisagurilor, dar îi vine rãndul și lui).

În ce privește Careiul, nu am auzit niciodată bàrfindu-se până acum că cineva de la PNL ar fura
Dacă știți dvs de așa ceva, dați-l în gât, să-l știm și noi.

Ni știu dacă sunteți informat că în București toți primarii de Sector fură de sting. Fură și primarul general al Capitalei, dr. Oprescu.
Fură și primarul Mazăre la Constanța, fură mai mult ca sigur primarii din toată țara. Se pare că dacă ai meseria asta, ți se secretă automat lipici în palmă și ți se lipesc banii de mână.
Legat de acest aspect, știți cumva cât procent ia șpagă în mod uzual primașul de Carei care, Eugen Kovacs Jeno, care bnu este PNL-ist, din fiecare contract de acordat prin „licitație” unei firme private? Eu zic că minimum 10%. Dumneavoastră ce ziceți? Dar părerea Vaticanului oare care o fi? Asta fiindcă suntem între catolici, dvs probabil romano, iar eu foarte sigur greco-catolic.

de reformat la 24 iunie 2015 - 08:48

lasa catolic pe altii ca şi noi avem pe beka tomi care a facut accidentul acolo la inrersectie cu spicului mort de beat si a chemat pe osanu sa spuna ca el a condus sa nu rada lumea ca un primar nu stie masura!

Lasati un comentariu