Festivalul Medieval de la Carei, ediţia 2015

• publicat la: 19 iulie 2015
Festivalul Medieval de la Carei, ediţia 2015

În zilele de 18 şi 19  iulie, Careiul este gazda celei de-a treia ediții a Festivalului Medieval „Villa Karul”. Evenimentul a fost deschis, sâmbătă după amiază, de Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Cultură, Sport şi Turism, care a făcut onorurile de gazdă.

Festivalul medieval a debutat  cu o paradă în cadrul căreia au defilat  cavaleri și domnițe de la  ,, Paladinii de Terra Medieş’’, ,,Arcaşii Corvus Regia’’ , ,, Arcaşii din Aleşd’’, cărora li s-au alăturat cavalerii-lup de la Asociaţia ,,Lupii din pustă’’.

De la ora 17.00 au început manifestările,  în parcul din jurul castelului.

Un moment  aşteptat a fost lupta cavalerilor dar şi întrecerea arcaşilor. Reprezentaţiile au avut loc chiar  lângă manej, acolo unde cavalerii au amenajat câmpul de luptă. Cavalerii s-au luptat pe ,,viaţă şi pe moarte’’ folosind săbii, lănci şi suliţe.

Pe parcursul zilei au avut loc tot felul manifestări specific, jocuri, dar şi îndeletniciri meşteşugăreşti, pentru  cei mici, dar nu numai.

Sub îndrumarea meşteşugarilor, copii au avut posibilitatea  să sculpteze, să picteze pe sticlă şi pe lemn, să împletească piele, să confecţioneze şiraguri de mărgele, origami, dar şi  să meargă pe picioroange.

Expoziţiile meşteşugarilor

Tarabele şi atelierele de lucru ale meşteşugarilor au constituit o modalitate de introducere a participanţilor în tainele frumoaselor meserii.

Printre cei cu care am stat de vorbă astăzi a fost Dan Ţurcă, meşter bijutier din Mediaş. El a venit cu Paladinii de Terra Medieş, ocupându-se cu  partea artistică a formaţiei medievale.vb . Lucrează din cupru diverse modele ca brăţări, coliere, inele,agrafe de păr. A învaţat această meserie în Italia, unde a lucrat la un magazin de bijuterii, creând diverse modele din metale preţioase şi semipreţioase ca swarovski.  De 6 ani practică meseria în România, are un magazin online, se numeşte  owlstory.ro, unde vinde biijuterii din cupru.

,,Am mare drag pentru lucrul manual. Îmi place să confecţionez bijuterii, să lucrez şi să dau frâu liber imaginaţiei. Această îndeletinicire dispare încetul cu încetul, e mai uşor să fii la calculator, decât să transpiri şi să lucrezi ceva. Ma simt  foarte bine la Carei, e puţin cald, dar e ok.’’

Taraba cu instrumentele muzicale medievale ne-a atras de asemenea atenția. Este expoziția  meșteșugarului Egyed Ferö, tulierul  din Oradea, care a revenit la Carei. El confecţionează tulnice,  alăute, instrumente de suflat din bostani. Se mândreşte cu faptul că este un maghiar care realizează tulnice. El a declarat pentru Buletin de Carei

,,Îmi place foarte mult la Carei. Careienii sunt persoane foarte faine, civilizate. Văd că e o tarabă cu instrumente muzicale, le încearcă, vor să încerce să cânte la tulnice, la chitară, la orice. Imi place mult muzica, am o formaţie de muzică tribală cu care cant pe  străzile din Oradea şi îmi plac oamenii care iubesc şi simt muzica.’’

Levai  Jozsef este curelar de meserie. A terminat sculptură populară şi confecţionează obiecte de marochinărie. Este o meserie pentru mine, dar am şi mult drag, multă pasiune pentru ocupaţia mea’’, a declarat meşteşugarul Levai pentru Buletin de Carei.

O altă expoziţie care ne-a atras atenţia a fost cea de pictură a Dianei Neţ, despre care am aflat că este careiancă de origine. Acum trăieşte la Oradea.  Se ocupă cu pictura pe sticlă şi în ulei, şi realizează portrete sau peisaje. ,,Am început de mică, de la 2 ani.  Când aleg ce să pictez mă axez  pe ce cer copii şi mai fac pictură pe faţă. Am început ca un hobby, iar acum numai cu asta mă ocup. Am un magazin online şi facem decoraţiuni interioare pentru petreceri. Mă simt foarte bine acasă, la Carei şi mă bucur că particip la acest frumos festival’’, a încheiat aceasta.

Seara s-a  încheiat cu un concert de percuţie şi cu spectaculoasele jonglerii de foc.

AnaMaria Roman

comentarii

Lasati un comentariu