Zilele Iancului merg mai departe. A XVI-a ediţie duminică 16 august

• publicat la: 28 iulie 2015
Zilele Iancului  merg mai departe. A XVI-a ediţie duminică 16 august

Luni, 27 iulie 2015, a avut loc şedinta CL Carei. Fiind în plin sezon estival, doar 14 din cei 19 consilieri au participat la sedinţă. Inainte de desfăşurarea sedintelor  comisiilor de specialitate, a fost introdus al 6-lea proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, si anume  Proiectul de hotărâre privind alocarea unor  fonduri pentru organizarea ,,Zilelor Iancului editia XVI”, din satul Ianculești ce apartine de UAT Carei.

Desi delegatul sătesc, Ciprian Chiorean a depus solicitarea de solicitare sprijin in timp util pentru a fi cuprinsă pe Ordinea de zi, primarul Kovacs nu a dorit să includă această  doleanţă  a  moţilor ianculesteni în mapa consilierilor. Drept urmare, delegatul sătesc  a apelat la ajutorul unui consilier apropiat nevoilor satului.

Pentru buna desfăşurare a sărbătorii satului si comemorarii lui Avram Iancu, delegatul sătesc a solicitat 20.000 lei, suma care include cheltuieli cu scena, cu curentul electric, cu artistii si formatiile artistice dar si cu protocolul.

Dezbaterile au angrenat iî discutie doar consilieri liberali si de la UDMR.

,,…o singură rugăminte am, sa faceți abstracție de inițiator, pentru că a trebuit să depună cineva proiectul dacă  domnul primar nu a dorit. .. rugămintea mea e, haideți să-i ajutăm pe acești oameni, nu este o sumă mare…, să-și organizeze și ei, cum se cuvine, aceste Zile ale Iancului, la care chiar țin și care sunt  la cea de-a XVI-a ediție. Deci eu aș avea rugămintea să aprobați această inițiativă”  a mentionat consilierul Ilie Ciută.

Consilierul  Poosz a spus că după  consultări, consilierii UDMR cer să se aprobe aceeași sumă  care s-a alocat și anul trecut, adica 12.000 de lei.

,,este foarte greu să se organizeze, haideți măcar…, eu vă rog sa mergem la 15000 de lei”  a plusat consilierul Ciută, în speranta că se va intelege cât este de importantă mentinerea traditiei si efortului sătenilor pentru a face posibilă această activitate.

După o pauză de 5 minute, s-a reluat dezbaterea. A fost votată propunerea domnului Poosz, de alocarea a  12.000 de lei desi  consilierul  Ciută a venit cu propunerea ,,dacă nu se dau 20.000 de lei, măcar 15.000 de lei. Până acum au mai avut fonduri din alte părți…

După încheierea ședinței, l-am întrebat pe delegatul sătesc al satului Ianculești, domnul Ciprian Chirorean ce părere are de votul consilierilor locali privind alocarea unor fonduri de 12.000 de lei pentru organizarea Zilelor  Iancului.

.,,Fonduri sunt insuficiente dar, ca în fiecare an, vom continua traditia…din păcate nu mai avem sprijin nici de la Consiliul Județean. Cu suma de 12000 de lei pot să fac cam jumătate din ce mi-am propus, dacă mi se dădea 18000 de lei, plus  2000-3000 de lei din sponsorizări, că mai mult nu cred că o să pot aduna, făceam  un eveniment  frumos, cel puțin la nivelul celui de  anul trecut.  Eu imi doresc ca acest festival să progreseze de la an la an. Nu poți să atragi pe cineva la un spectacol dacă nu vii  cu ceva nou de la an la an, iar ca să prezinți ceva mai de amploare trebuie să ai bani,  totul se rezumă la bani.  Și nici nu poți să obligi pe cineva, cred  nu se vrea să se mai organizeze acest festival.  A rămas cam singurul din zona, la Marna nu stiu daca se mai face, nici la Tiream și pe ideea asta se vrea ca nici la Ianculești să nu se mai facă… dacă nu se mai face nici ăsta,no să mai aibă bătrînii unde să iasă. Și cu suma asta de 12.000 de lei o să putem face ceva, dar  era frumos sa putem aduce si artisti care ce am vrut o să ne limităm, o să vedem ce oameni de bine o să ne I asa vin foarte rar in partile noastre”, a încheiat delegatul sătesc, Ciprian Chiorean.

In data de 16 august 2015, conform obiceiului, va avea loc cea de-a XVI-a editie a Zilelor Iancului. Manifestările vor debuta la ora 15,00,  la troiţa din centru l satului, lângă biserică si lângă bustul lui Avram Iancu. Sunt asteptati să participe toţi fii satului plecaţi  pe alte meleaguri, săteni din satele inconjurătoare, indiferent de etnie, pentru a participa la o sărbătoare de suflet a moţilor de câmpie din Ianculesti.

Organizatorii vă aşteaptă cu surprize muzicale si culturale. Delegatul sătesc invită de asemenea comercianţii de suveniruri sau ce prestează servicii de alimentatie publică să participe cu încredere la sărbaăoarea satului.

AnaMaria Roman

comentarii

de Horia Mărieș la 28 iulie 2015 - 20:30

Delegatul sătesc Ciprian Chiorean a declarat, printre altele, reporterului de la BdeC: „Fonduri sunt insuficiente dar, ca în fiecare an, vom continua traditia … din păcate nu mai avem sprijin nici de la Consiliul Județean….”

Pe de altă parte, Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare a declarat de nenumărate ori, de când a fost ales: „Consiliul Județean susține financiar evenimentele care au menirea de a promova tradițiile locale.”

Adrian Ștef este nelipsit de la evenimentele organizate de diversele primării de pe teritoriul județului Satu Mare, evenimente in care se promoveaza traditiile locale.

Festivalul Zilele Iancului de la Ianculesti este incontestabil un eveniment care are menirea de a promova traditiile locale.

Anul trecut, in ziua de 17 august 2014, imbracat in costum popular, Adrian Ștef a participat de Festivalul Zilele Iancului organizat in satul Ianculești.
(Remember: „Manifestările au început la ora 15.00, în prezenţa a numeroase oficialităţi judeţene.Au participat deputatul Ovidiu Silaghi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, consilieri judeţeni şi consilieri locali careieni, directori de instituţii deconcentrate dar şi numeroşi invitati sau localnici şi fii ai satului Ianculeşti. Au lipsit primarul municipiului Carei in subordinea căruia se află satul Ianculeşti şi cei doi consilieri locali PSD.”)

CE S-A INTÂMPLAT, CE S-A SCHIMBAT ATÂT DE RADICAL ÎNTR-UN UN AN DE ZILE?

DE CE IN ANUL 2015 Consiliul Judetean condus de presedintele Adrian Stef de la ALDE si de vicepresedintele Mircea Govor de la PSD NU MAI SPRIJINĂ CU FONDURI organizarea Festivalului Zilele Iancului, o manifestare culturală care promoveaza in mod cert TRADITIILE LOCALE?

Sunt foarte curios sa primesc URGENT un raspuns oficial, pertinent, la obiect, nu unul ce seamana a bla-bla. Sunt sigur ca nu sunt singurul care asteapta un astfel de raspuns.

De ce Consiliul Judetean este in anul 2015 este pentru unii mumă, pentru alții ciumă? De ce se face discriminare din acest p.d.v.?

Ca să vă dovedesc că pentru unii Adrian Ștef este „mumă”, iată două din cele mai recente postări ale politicianului pe pagina sa de facebook.
Din aceste postări rezultă că pentru Moftin, Decebal și Urziceni, președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef a fost „mumă”.

Oare ce s-ar întâmpla dacă ar deveni „mumă” și pentru satul Ianculești fiindcă așa ar fi normal, sau mai bine zic, așa ar fi OBLIGATORIU să se întâmple lucrurile?

Dacă nu este în stare de așa ceva, de astfel de sentimente, să facă bine să ne lase și să plece să conducă județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria).
Ăia de acolo îl așteaptă cu brațele deschise.

Adrian Stef added 15 new photos.
Yesterday at 12:57pm ·

Duminică, 26 iulie a fost o zi de teren și de mare bucurie pentru sătmăreni în localitățile Moftin, Decebal și Urziceni fiind mari sărbători.
Am început ziua la Moftin, la cea de a XV-a ediția a Zilei comunei alături de prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean , Mircea Govor, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop, primarul comunei gazdă, Gheorghe David, dar şi numeroşi consilieri judeţeni şi locali din judeţul Satu Mare.
După ce fanfara din Petreşti-Căpleni şi corul bărbăresc din Finteuşul Mare au deschis sărbătoarea prin intonarea Imnului de Stat al României, a urmat o scurtă rugăciune. La monumentul lui Mihai Viteazul au avut loc depuneri de coroane.
Am subliniat în discursul meu faptul că Moftinul este comuna care a reuşit să se remarce prin foarte multe proiecte scrise și finalizate prin care s-au obţinut fonduri europene şi le-am mulţumit încă odată pentru participarea la Zilele Judeţului Satu Mare unde au avut un stand frumos şi bogat.
Am plecat la Decebal la la Ziua localităţii. Ziua satului Decebal a fost organizată de Consiliul Local din respect pentru cetăţeni.
L-am felicitat pe domnul viceprimar, Daniel Codrea pentru că în fiecare an s-a străduit să organizeze aici în Decebal ,,Ziua Satului”. Îl asigur de tot sprijinul Consiliului Județean pentru a ne pune în slujba sătmărenilor.
La Urziceni a fost Strudli Fest unde am fost alături de un alt primar al județului harnic care face cinste locuitorilor comunei pe care o reprezintă.

https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xft1/v/t42.1790-2/11773515_724600547663320_160716462_n.mp4?efg=eyJybHIiOjY2OSwicmxhIjo4ODh9&rl=669&vabr=372&oh=9eafc168d5bfae1fa25702379b0314fc&oe=55B7E729
July 26 at 11:07pm ·

Adrian Stef
July 26 at 11:07pm ·
Azi am participat la cea de-a II-a ediție a FESTIVALULUI ȘTRUDLI de la Urziceni. A fost o idee pe care i-am propus-o domnului primar, deoarece Consiliul Județean susține financiar evenimentele care au menirea de a promova tradițiile locale.

de ovidiu la 28 iulie 2015 - 21:51

si doamna ciuta a cerut sprijin pentru sezatoarea romaneasca prezentata la mangalia si nu a primit nici un leu nici de la consiliul judetean si nici de la primarie asa ca nu e adevarat ce declara adrian stef.
ori sprijini toate traditiile ori te lasi de meserie ori este la fel ca si kovaci de la carei discriminator sef!

de silviu m. la 31 iulie 2015 - 21:22

cand se va organiza si ziua cartierelor doar si noi platim impozite

de sanika la 31 iulie 2015 - 22:13

parca am auzit pe jeno cand vorbeste pe margine…mare suparare are pe ianculesti ca nu primeste voturi de la ei…impozite primeste de la ianculesti sat de romani dar el nu plateste impozit la carei si daca este primar…el paguba face la oras si daca toate datoriile ar plati orasul ar scapa de datoriile la banca

de vasile la 1 august 2015 - 00:42

traiasca duhul lui IANCU!
traiasca motul intre moti!

de Horia Mărieș la 14 august 2015 - 19:12

Sunt chiar curios cine anume din „conducerea județului” va face in acest an baie de mulțime (cu scop electoral – 2016) la Ianculești. Anul trecut au fost chiar toți mahării în păr. Primașul Kovács va fi în mod cert acolo. Vestea a fost confirmată de agenția maghiară de presă M.T.I. Hírügynökség.

Păcat însă că lumea vorbește / bârfește atât de urât prin Sătmar.
Vai de mine și de mine, mi-e rușine!

https://coshcorobelu.wordpress.com/2015/07/17/adrian-stef-suspendat-de-amanta-cum-musca-brigitta-nagy-mana-care-o-hraneste/

Sincer vorbind, mă așteptam ca povestea asta să explodeze din nou fiindcă prea a fost multă tăcere pe tema asta de când senatorul Marian Valer a fost pus cu botul pe labe de gașca govoristă. Nu că Marian Valer mi-ar fi fost simpatic, ba dimpotrivă, își merită și individul ăla scabros soarta. Doar că ăla mai scria, pe vremea când era pe post de scribalău pe la GN-V, diverse istorii erotice având ca subiect acest cuplu.

Lasati un comentariu